10 weetjes over decafé koffie

    17 oktober 2023
    2 minuten leestijd

Wij schrijven regelmatig over koffie en cafeïne, maar eigenlijk nooit over decafé koffie. In de volksmond ook wel cafeïnevrije koffie genoemd. Vandaag vertellen wij je 10 weetjes over decafé koffie, waaronder de reden waarom cafeïnevrije koffie eigenlijk een verkeerde benaming is. Lees snel verder.
1. Cafeïne is een natuurlijk bestandsdeel dat niet alleen in koffie zit, maar ook bijvoorbeeld is terug te vinden in thee en cacao.

2. Cafeïne vrije koffie is een verkeerde benaming. Er blijft namelijk tijdens het cafeïne extractie proces altijd een kleine hoeveelheid cafeïne achter.

3. Wettelijk is bepaald dat de hoeveelheid cafeïne in cafeïnevrije koffie niet meer dan 0,1% mag zijn (berekend op droge stof). Dat betekent maximaal 1 milligram cafeïne per gram koffie.
handen vol Coffee Fresh koffiebonen
Groene koffiebonen
4. Hoewel er geprobeerd wordt de smaak van decafé zo goed mogelijk te maken, is er wel een klein verschil te proeven. Decafé koffie heeft vaak een mildere smaak en mildere geur in vergelijking met normale koffie. Cafeïne zorgt normaal namelijk voor de iets bittere smaak van je koffie.

5. Cafeïne wordt uit de groene ongebrande koffiebonen gehaald, voordat de koffiebonen gebrand worden.
6. Er zijn zowel natuurlijke als chemische methodes om cafeïne uit koffie te halen. Bij de meest gebruikte methodes wordt er in ieder geval gebruik gemaakt van water met een bepaald natuurlijk of synthetisch oplosmiddel om de cafeïne uit de koffiebonen te extraheren.

7. Net als normale koffie bevat cafeïnevrije koffie ook gezonde antioxidanten en draagt het bij aan het verlagen van de kans op diabetes type 2.
cafeïnevrije koffie
Decafé koffie is perfect voor mensen die houden van koffie

8. Decafé koffie is perfect voor mensen die houden van koffie, maar last hebben van de bijwerkingen van cafeïne.

9. Decafé biedt uitkomst voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen, die moeten oppassen met de inname van cafeïne tijdens de zwangerschap. Ook mensen met hartproblemen kunnen in sommige gevallen beter kiezen voor koffie zonder cafeïne.

10. Wereldwijd is ongeveer 12% van de totale consumptie van koffie decafé.

fancybox loading gif