Wat is het geheim van goede koffie op kantoor?

    11 februari 2020
    3 minuten leestijd

Wij weten allemaal dat koffie op het werk onmisbaar is. Met een kop koffie de werkdag beginnen is voor veel mensen een routine. Het heeft invloed op onze productiviteit en maakt ons meer alert. Koffie heeft daarnaast een verbindende rol. Het praatje bij de koffieautomaat is een sociale interactie die positieve invloed op ons heeft.

Maar niet bij elke werkgever is de koffie even lekker. Als je voor je werk bij veel bedrijven op bezoek gaat, dan zal je merken dat je regelmatig minder lekkere koffie tegenkomt. Gelukkig drink je bij sommige bedrijven wel lekkere koffie, hoe kan dat? Wat is het geheim van goede koffie op het werk? Daar komen wij vandaag achter!
handen vol met koffiebonen

Dit is het geheim!

Het geheim achter echt lekkere koffie op kantoor is eigenlijk heel simpel: Een goede koffieboon natuurlijk! Een goede koffieboon is de basis van je kopje koffie. Maar dat is niet het enige. Voordat de er een kopje koffie gezet wordt van deze koffieboon is er al veel aan voorafgegaan. De gehele koffieketen is essentieel, vanaf de koffieplantage tot de koffiemachine.

De koffieketen

De gehele koffieketen is belangrijk bij het willen zetten van lekkere koffie. Laten wij eens een kijkje nemen in deze keten en een aantal belangrijke onderdelen onder de loep nemen.
Gecertificeerde koffieplantage

Gecertificeerde koffieplantage

Koffiebessen groeien op koffieplantages. Het duurt jaren voordat een koffieplant koffiebessen ontwikkelt. Daarom is het belangrijk dat de koffieplanten vanaf het begin goed worden onderhouden. Het vraagt veel tijd en energie van de koffieboer om de plantage in topconditie te houden. Door certificeringsorganisaties zoals Fairtrade of Rainforest Alliance krijgen boeren extra ondersteuning om de koffieproductie te verbeteren. Dit komt uiteindelijk de kwaliteit van koffiebonen ten goede.

Rijpe koffiebessen

De vrucht van een koffieplant is de koffiebes. De koffiebes bestaat uit een schil, vruchtvlees, pergamino (harde schil die de koffieboon beschermt) en meestal twee koffiebonen. Alleen rijpe koffiebessen worden geplukt om te zorgen voor de lekkere smaak en aroma van je koffie. Rijpe koffiebessen, die te herkennen zijn aan hun rode kleur, zorgen voor een zoetere koffie met meer complexe smaken. De suikers in de koffiebes hebben namelijk langer de tijd gehad om zich te ontwikkelen.

Rijpe rode koffiebessen
Koffiebrander met duurzame koffiebonen

Perfecte branding

Het branden van koffiebonen is één van de meest fascinerende aspecten van de koffie-industrie. Tijdens het brandproces veranderen de groene koffiebonen met weinig smaak in de koffiebonen die wij kennen. Er zijn veel verschillende factoren tijdens het brandproces die invloed hebben op deze smaak, zoals de tijd van het branden, de snelheid, de temperatuur, de brandgraad en de manier van branden.

Goede afstelling van de machine

Hoe goed de koffieboon ook is, als de afstelling van de koffiemachine niet perfect is zal de koffie niet smaken. Koffie is een product dat geen middelmatigheid tolereert en zeker espresso koffie niet. Het proces van het in contact brengen van gemalen koffie met heet water, onder hoge druk, moet in elk detail goed zijn om een lekker resultaat te krijgen. Daarom is de afstelling van je machine van groot belang. Wil je de koffie perfect laten smaken, zorg dan dat de afstelling van je koffiemachine goed is.
Koffiebonen close up
Schoonmaken van een koffiemachine

Schone koffiemachine

Al heb je de beste koffiebonen ter wereld, als je koffie maakt met een vieze espressomachine smaakt de koffie alsnog scherp, bitter, metalig of gewoon niet lekker. Goede reiniging is daarom van wezenlijk belang. Wij adviseren onze klanten om de koffiemachine dagelijks even te spoelen en wekelijks een grondige reiniging te geven. Want als de koffieautomaat goed onderhouden wordt, smaakt de koffie nog lekkerder.