Word koffie inkoop expert in 5 stappen

    11 juni 2019
    3 minuten leestijd

De rol van inkoper, supply chain manager of facilitair manager binnen een organisatie is groter dan je denkt. Jij bent verantwoordelijk voor het creëren van een zo effectief en efficiënt mogelijk inkoopbeleid. Als je een nieuwe koffievoorziening moet inkopen wordt er vaak verwacht dat je rekening houdt met zowel kwaliteit, smaak als kosten. Wij geven je tips om dit inkoopproces te verbeteren en om een koffie inkoop expert te worden!

whitepaper download

1. Inventariseer de huidige koffievoorziening

Eén van de belangrijkste stappen in het inkoopproces van een koffievoorziening is het bepalen van het startpunt. Door het beantwoorden van de volgende vragen weet je waar je nu staat. De antwoorden geven namelijk inzicht in de wensen en eisen voor een nieuwe koffievoorziening.

  • Wie is de huidige leverancier?
  • Hoelang loopt het contract nog?
  • Hoe is de koffieautomaat bevallen?
  • Wat voor type zetsysteem is het?
  • Voldoet dat nog?
  • Zijn er veel technische problemen geweest?
  • Hoe was de serviceverlening?

2. Formuleer de wensen en eisen

Met de antwoorden op bovenstaande vragen kan je een begin maken aan het formuleren van je wensen en eisen met betrekking tot de koffievoorziening. Je kunt natuurlijk ook nadenken over de technische specificaties van de koffiemachine en de consumptiewensen van je medewerkers. Heb je de wensen en eisen op papier staan dan is het tijd voor de volgende stap.

formuleer wensen en eisen
website van koffieleverancier

3. Ga op zoek naar koffieleveranciers

De zoektocht naar koffieleveranciers is vaak een hele klus. Je wilt natuurlijk een betrouwbare leverancier, maar hoe kies je die? Wij vinden dat bij het kiezen van een nieuwe koffievoorziening het niet alleen draait om de koffieautomaat. Je gaat vaak voor een aantal jaar een contract aan met een leverancier. Dus is het belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt. Kijk daarom niet alleen naar de koffieautomaten op een website van de leverancier, maar ook naar het bedrijf en de mensen achter het bedrijf.

4. Vergeet niet jullie duurzaamheidsdoelstellingen

Een makkelijke manier om een stap te maken in de richting van een duurzame toekomst is toch wel het kiezen voor een duurzame koffievoorziening. Vergeet daarom niet te kijken naar de mogelijkheden die de koffieleverancier je biedt op het gebied van duurzaamheid. Wat doet de leverancier zelf om de wereld iets beter te maken en hoe kan jij met de nieuwe koffievoorziening daar ook aan bijdragen? 

duurzame koffie
kijken naar horloge

5. Neem de tijd

Een nieuwe koffievoorziening uitzoeken voor jouw bedrijf is niet een project dat je snel even tussendoor doet. Wij raden je aan om de tijd te nemen voor dit project zodat je een goede keuze kan maken. Met de stappen hierboven kan je het inkopen van een koffievoorziening tot een succes maken. Wil je meer tips voor het inkopen van een koffievoorziening? Lees dan onze whitepaper.