De koffieautomaat in de 1,5 meter-samenleving

    12 mei 2020
    5 minuten leestijd

covid 19 map netherlands and belgium

Begin 2020 had niemand er nog van gehoord, maar nu is de term 1,5 meter-samenleving niet meer weg te denken. Maar wanneer we weer langzaam naar ons werk mogen en onze dagen weer op kantoor doorbrengen zullen de regels van de 1,5 meter-samenleving ook daar in acht moeten worden genomen. Veel facilitair managers vragen zich af hoe zij de werkomgeving voor iedereen Covid-19 proof kunnen maken.

Ook wij krijgen hier natuurlijk de nodige vragen over, vandaar dat wij je vandaag vertellen hoe je er voor kan zorgen dat jouw kantoor past in de 1,5 meter-samenleving. En natuurlijk ook hoe je er voor kan zorgen dat iedereen koffie kan drinken op kantoor.

Waarom is het belangrijk?

Na al deze weken weten wij wel wat de gevaren zijn van Covid-19. Om de verspreiding van dit virus zoveel mogelijk te voorkomen zijn er veel nieuwe regels bedacht, die gelukkig (zoals blijkt uit de cijfers) ook echt werken. Voordat wij weer totaal naar de oude situatie terug kunnen, is het van belang dat wij langzaam deze regels afbouwen. Deze overgangsperiode zal voor veel bedrijven even schakelen zijn. Want wat moet je eigenlijk allemaal aanpassen om een veilige werkplek te kunnen garanderen.

covid virus icoon op telefoon
thuiswerken en videobellen met collega

Deels thuiswerken

Wij vermoeden dat een groot deel van thuiswerkend Nederland nog wel een tijd (deels) thuis blijft werken. Om drukte op het kantoor te voorkomen maken veel managers nu schema’s voor hun medewerkers. Zo weet iedereen wie er wanneer op kantoor mag komen en kunnen bedrijven voorkomen dat er te veel mensen te dicht op elkaar zitten.

Afstand houden

De aanpak om de virusverspreiding tegen te gaan heeft alles te maken met afstand. Het is van belang dat iedereen in de organisatie afstand van elkaar houdt. Daarom is het aan te raden om er voor te zorgen dat een deel van de werkplekken niet kan worden bezet. Met name bij kantoren met flexplekken, waar mensen normaal zelf mogen kiezen waar ze willen zitten, is dit belangrijk. Door medewerkers te verdelen over de kantoren en werkplekken kan je voor een goede spreiding zorgen en voldoende afstand tot elkaar bewaren.
werken op kantoor met afstand
extra schoonmaken op kantoor met bijvoorbeeld detol

Extra schoonmaken

Deze tip lijkt misschien wat overbodig, maar het is natuurlijk erg belangrijk dat er extra wordt schoongemaakt op kantoor. Naast de grondige schoonmaak van de toiletten is het ook belangrijk om te zorgen voor extra hygiëne in de kantine en op het kantoor. Natuurlijk kunnen ook medewerkers hieraan bijdragen door regelmatig hun handen te wassen en gebruik te maken van handalcohol.

Koffie pakken bij de koffieautomaat

Een plek waar afstand houden toch wel lastig zal zijn is bij de koffieautomaat. Dit is een plek waar mensen elkaar vaak even treffen en bijkletsen. Daarnaast staat de koffieautomaat vaak op plekken waar veel mensen komen. In de 1,5 meter-samenleving is dit natuurlijk een risico. Er zal binnen je organisatie dan ook een soort etiquette moeten komen met betrekking tot het gebruik van de koffieautomaat.

koffie pakken uit een Franke, met vinger op het scherm drukken
Bijkletsen met collega

Virtuele koffieautomaat

Hoe gezellig het ook is, willen wij alle werknemers van Nederland aanraden afstand te houden bij de koffieautomaat en hier niet gezellig een praatje te gaan maken met een collega. Ook niet als je deze al een tijdje niet meer hebt gezien en je graag wilt weten hoe het met hem of haar gaat. Wil je toch even bijkletsen met koffie? Doe dit dan het liefst digitaal, via Teams, Skype, Zoom of een andere app. Dan kan je elkaar toch even zien, allebei een kopje koffie drinken, maar zorg je toch dat het veilig is voor jullie beiden.

Geheugensteuntjes

Je zou denken dat iedereen ondertussen wel gewend is aan de situatie. En hoewel dat waarschijnlijk ook zo is, merk je langzaam dat mensen wat soepeler worden met betrekking tot de regels. Het is daarom niet verkeerd geheugensteuntjes te geven. Bijvoorbeeld in de vorm van posters in de kantine of op het prikbord in de gang. Heb je in je organisatie tv-schermen voor het delen van nieuwsberichten dan kan je die ook goed gebruiken om zo nu en dan een geheugensteuntje te tonen.

Wij helpen je alvast op weg met een A4-poster die je kan ophangen bij de koffieautomaten. Zo wordt iedereen die koffie pakt weer even herinnert aan de geldende RIVM-regels.
Poster met hygiëne instructies
Happy co-workers

Voordelen

Hoewel de huidige situatie natuurlijk heel veel nadelen heeft en voor veel bedrijven nadelige gevolgen heeft, zijn er ook een paar lichtpuntjes. Voor alle kantoormedewerkers die normaal gesproken erg afgeleid worden in de kantoortuin en zich nauwelijks kunnen concentreren zijn de afstand regels een voordeel. Er zullen minder mensen in de kantoortuin aan het werk zijn waardoor het rustiger werken is. En omdat je zelf koffie pakt heb je direct even wat beweging. Dit is erg belangrijk als je een zittend beroep hebt. Want volgens sommigen is zitten het nieuwe roken!

Niet mooier maken dan het is

We kunnen de situatie helaas niet mooier maken dan die is. Hoewel wij net als heel veel anders graag zouden willen dat alles weer als vanouds is, ziet het er naar uit de werkomgeving misschien wel voorgoed is veranderd. We moeten er samen de schouders onder zetten, want samen staan wij sterk. Samen kunnen wij dit virus verslaan!

Tot die tijd wensen wij iedereen veel werkplezier en natuurlijk een goede gezondheid toe! Geniet van de koffie op het werk, maar houdt je aan de 1,5 meter afstand!

Stay home stay safe