De belangrijkste koffie trends voor 2017

    13 december 2016
    3 minuten leestijd

2017 in koffiebonen
Koffie is nog steeds een van de meest gedronken dranken in Nederland. Vooral op het werk zien wij de laatste jaren veel veranderingen op het gebied van de koffievoorziening. De laatste jaren hebben de warme drankenvoorzieningen op het werk een flinke ontwikkeling doorgemaakt, maar wat zijn de trends die spelen op dit moment?

Wij brengen je graag op de hoogte van een aantal trends op het gebied van koffie voor 2017.

1. Bonen koffie

Bonen koffie op het werk is een trend die afgelopen jaren al langzaam op komt en alleen maar zal groeien. Bonen koffie is steeds populairder geworden en veel bedrijven willen deze kwaliteit ook op het werk aanbieden. In 2006 was het percentage espresso koffiemachines in de markt nog 19%, in 2015 is dit gestegen naar 28%. Wij zien dat dit ten koste gaat van freshbrew koffieautomaten. Toch blijven freshbrew koffiemachines met 36% even populair als instant en liquid (Douwe Egberts cafitesse) automaten.
grafiek bonen freshbrew en instant
Franke koffiemachine voor op het werk

2. Signature drinks

Steeds minder vaak is de koffie die wij drinken zwart, wij laten ons vooral in de horeca veel vaker verrassen door de barista. Een ‘signature drink’ is vaak een eigen recept van een barista. Als wij Starbucks mogen geloven heeft ook elk seizoen haar eigen signature drinks. Deze speciale koffie’s hebben de mooiste namen, wat dacht je van Pumpkin Spice Latte of Salted Caramel Mocha. Dat kan je toch niet weerstaan?

3. Kwaliteit boven kwantiteit

Premium koffie wordt steeds populairder, en consumenten zijn steeds vaker bereid hiervoor te betalen. De vraag naar speciale koffie stijgt, waarbij vooral de kwaliteit en de herkomst van groot belang zijn. Vaak zijn de oogsten van deze speciale koffiebonen erg klein en daarom worden de koffiemelanges in kleinere hoeveelheden verkocht voor een hogere prijs. Mensen betalen voor de kwaliteit en niet de kwantiteit.

4. Het belang van water

De kwaliteit van water is altijd een aandachtspunt geweest voor het zetten van koffie. In 2017 zal het belang van de waterkwaliteit alleen maar groter worden. De smaak van de koffie hangt voor een deel af van de kwaliteit van het water. Door goede filters kan deze zo optimaal mogelijk worden. Want ten slotte is koffie maar 2% van de drank en water de overige 98%.
Franke koffiemachines voor op het werk

5. Gearomatiseerde koffie

Voor mensen die niet van de bittere smaak van koffie houden is koffie met een scheutje koffiesiroop de oplossing. Een scheutje koffiesiroop zal een kop koffie, latte of cappuccino een verrassende smaak geven. De populariteit van koffiesiropen neemt steeds meer toe. Hier spelen de horeca en ketens graag op in. Sommige bedrijven kiezen zelfs voor een luxe koffieautomaat met koffiesiropen voor op het werk.

6. Duurzame koffie

Langzaam maar zeker wordt duurzaamheid steeds belangrijker bij bedrijven en consumenten. Er komt een punt dat duurzaam niet meer een optie is, maar eerder een standaard. De aankomende tijd zullen zowel de productie en de verkoop van duurzaam geproduceerde koffie in een snel tempo blijven stijgen omdat de vraag van consumenten zal blijven groeien.

Op zoek naar de laatste trends

Coffee Fresh is altijd op zoek naar de laatste trends op het gebied van koffie. Door de vraag van bedrijven en de consument in de gaten te houden, proberen wij altijd in te spelen op deze trends. Zo hebben wij luxe koffieautomaten met koffiesiropen voor op het werk. Ook hebben wij in 2016 de keuze gemaakt voor duurzame koffie en is op dit moment 95% van onze Coffee Fresh koffie gecertificeerd met een duurzaamheidskeurmerk.
Bronnen:
1 Camano Island. (2016). 2016 Coffee Trends – What’s Hot This Year? http://camanoislandcoffee.com/2016-coffee-trends-whats-hot-this-year/
2 Ministry of foreign affairs. (2016). Which trends offer opportunities on the European coffee market? https://www.cbi.eu/market-information/coffee/trends/
3 National Coffee Blog. (2016). What Are We Drinking? Understanding Coffee Consumption Trends. https://nationalcoffeeblog.org/2016/03/19/coffee-drinking-trends-2016/
4 van Hasselt, E. (2016). De 6 grootste koffietrends van 2016. http://holistik.nl/6-koffie-trends/
5 Zoë Bain. (2016). 9 Experts Predict The Next Big Trend In Coffee. http://www.refinery29.com/coffee-industry-trends-2015
6 Nestlé Professional (2016). Koffie insights Q4 2016.

fancybox loading gif