Kan het nog duurzamer? 4 manieren voor duurzame koffie

    15 oktober 2019
    3 minuten leestijd

Duurzaamheid is een hot topic. Wij krijgen steeds meer vragen over duurzame koffie en vertellen onze klanten graag de mogelijkheden. Vandaar dat wij deze week aandacht besteden aan de vraag: Hoe kan de koffievoorziening nog duurzamer?

Er zijn veel mogelijkheden om de koffie op het werk duurzamer te maken. Het is afhankelijk van hoever je als bedrijf wilt gaan. In dit blog lees je 4 manieren voor duurzame koffie op het werk, beginnend bij een beetje duurzaam tot volledig duurzaam!

koffie met een keurmerk

1. Een eerste stap in de goede richting

Je wilt als bedrijf bezig met het verduurzamen van je organisatie. De koffievoorziening is een gemakkelijk begin van een stap in de goede richting. Afhankelijk van je type koffieautomaat kan je namelijk vrij gemakkelijk met de leverancier overleggen om over te stappen naar een duurzame koffie. Kies bijvoorbeeld voor een koffie voorzien van een fairtrade, UTZ of Rainforest Alliance keurmerk.

2. Ga voor meer duurzame ingrediënten

Naast koffie gebruiken veel bedrijven ook topping, creamer of melk en suiker in of om de koffieautomaat. Ook deze ingrediënten in je kopje koffie kan je van duurzame komaf krijgen. Zo bestaat er rietsuiker met fairtrade keurmerk of biologische topping. Wil je dus een extra stap maken in de richting van een duurzamer bedrijf, kijk dan niet alleen naar de koffie maar ook naar de randproducten.
duurzame producten
Coffee Fresh bekers

3. Kies voor een beker die het minst milieubelastend is

Elk bedrijf heeft haar eigen voorkeuren als het gaat om de keuze voor bekers of een porseleinen servies. Welk type beker het minst milieubelastend is, blijft afhankelijk van de bedrijfssituatie. Gebruik je op dit moment plastic bekers, dan is het goed om eens te kijken of je over kan stappen naar kartonnen koffiebekers. Het liefst met een mogelijkheid om deze na veelvuldig gebruik te recyclen. Bekerrecycling is een gemakkelijke manier om te besparen op bekers door hergebruik te stimuleren en restafval te verminderen. Het recyclen van wegwerpbekers is dus een duurzame oplossing voor een veel voorkomend probleem.

4. Volledig duurzame koffievoorziening

Is het huidige contract van de koffievoorziening bijna afgelopen en ga je de markt op? Dan is het de perfecte tijd om na de koffie, ingrediënten en bekers eens na te denken over de koffieleverancier. De concurrentie op deze markt is erg hoog, maar lang niet alle koffiebedrijven zijn even druk bezig met duurzaamheid. Als je wilt gaan voor de meeste impact, ga dan op zoek naar een koffieleverancier die duurzaamheid heeft omarmt. Alléén dan weet je dat je een partner krijgt die meedenkt en jou helpt bij het maken van de juiste keuze omtrent een duurzame koffievoorziening.

Close Future
koffie halen voor je collega
Een duurzame koffievoorziening is niet altijd direct vanzelfsprekend. Veel leveranciers bieden je aan wat jij vraagt, maar is dit wel wat je wilt? Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan is het belangrijk dat je koffieleverancier meedenkt en een stapje verder gaat. Samen kan je er dan voor zorgen dat de koffievoorziening zo duurzaam mogelijk is zonder in te hoeven leveren op kwaliteit en flexibiliteit.
Ben jij nieuwsgierig naar wat jij kan doen om de koffievoorziening binnen jouw organisatie te verduurzamen? Neem dan eens vrijblijvend contact op met onze koffie experts. Zij vertellen je alles wat je moet weten voor het maken van duurzame koffie keuzes.
fancybox loading gif