6 tips voor een duurzamer kantoor

    16 oktober 2018
    3 minuten leestijd

Duurzaam ondernemen oftewel maatschappelijk verantwoord ondernemen staat steeds meer in de belangstelling. Maar veel bedrijven vinden het lastig om hiermee aan de slag te gaan. Het is niet zo moeilijk als het lijkt, met een paar kleine aanpassingen kan je bijvoorbeeld je kantoor een stukje duurzamer maken. Wij geven je 6 tips voor het verduurzamen van je kantoor!

1. Minder kilometers

Naar je werk gaan met de auto is natuurlijk in sommige gevallen noodzakelijk. Maar autorijden is slecht voor het milieu, dus om duurzamer bezig te zijn is het zaak om het woon-werk verkeer met de auto te ontmoedigen. Probeer je medewerkers te motiveren om met de fiets naar het werk te komen, mits dat kan natuurlijk. Of laat je medewerkers met het openbaar vervoer reizen, want de bus, trein of metro zijn beter voor ons milieu. Moeten je medewerkers toch met de auto, probeer ze dan te motiveren om te carpoolen.

met de fiets naar het werk
Groen vervoer, bespaar op benzine of diesel

2. Groen vervoer

Als het niet mogelijk is om het aantal kilometers met de auto te verminderen, omdat je medewerkers bijvoorbeeld naar klanten moeten. Dan is het interessant om eens na te denken over duurzamere auto’s, zoals elektrische of hybride auto’s. De aanschafwaarde ligt vaak wat hoger, maar daarentegen bespaar je op brandstof en is ook de bijtelling lager dan van benzine of diesel auto’s.

3. Kantoorbeplanting

Uit onderzoek blijkt dat kantoorplanten positieve effecten hebben op medewerkers. Medewerkers vinden de luchtkwaliteit beter op een kantoor vol groen, zijn geconcentreerder en tevredener met hun werkplek. Ook zou hun productiviteit op een werkplek met planten flink omhooggaan. Een kantoor met kantoorplanten zal dus een positief effect hebben op de werkprestaties van je medewerkers.
 een werkplek met planten gaat productiviteit flink omhoog
schoonmaak doeken voor milieuvriendelijk schoonmaken

4. milieuvriendelijk schoonmaken

Je wilt  je medewerkers natuurlijk een schone werkplek bieden, maar heb je wel eens nagedacht over ecologische reinigingsmiddelen? Veel bedrijven maken nog gebruik van reinigingsmiddelen met chemicaliën. Er is echter tegenwoordig zoveel keuze in schoonmaakmiddelen dat je gemakkelijk een duurzame keuze kan maken. Het kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven voor je schoonmaakmiddelen is dan ook een simpele maar zeer effectieve manier om je kantoor een beetje duurzamer te maken.

5. hergebruiken en recyclen

Wij leven in een wegwerpcultuur, na een paar keer gebruiken gooien wij dingen weg. Zonde, want zeker op kantoor zijn er veel producten die opnieuw gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld eens na over de Close Future koffiebekers. Koffiebekers kunnen vaak meerdere malen gebruikt worden en vervolgens worden verzameld in speciale verzamelbakken. Door de kartonnen koffiebekers te recyclen tot bijvoorbeeld wc-papier kan je een circulaire oplossing creëren. Daarnaast heb je veel minder restafval, de beste keuze voor het milieu.
Close Future logo
duurzame koffie met keurmerken Max Havelaar fairtrade, UTZ of Rainforest Alliance

6. duurzame koffie

Ook de koffievoorziening kan in veel gevallen duurzamer. Naast recyclebare koffiebekers is de keuze welke soort koffie je wilt gaan drinken belangrijk. Kies je voor een koffie met een duurzaamheidskeurmerk van Max Havelaar fairtrade, UTZ of Rainforest Alliance, dan weet je zeker dat je koffie op een duurzame manier geproduceerd is. Maar vergeet niet dat de koffieautomaat waar je koffie mee gezet wordt ook duurzamer kan. Door ons speciale energiebesparende systeem (VIPS) verbruiken onze koffiemachines veel minder stroom op momenten dat ze niet gebruikt worden.

Meer lezen over duurzaamheid bij bedrijven?

Wij schrijven regelmatig items over duurzaamheid en MVO omdat wij vinden dat dit een belangrijk speerpunt is in ons beleid. Coffee Fresh denkt graag mee over een duurzame koffievoorziening voor je bedrijf of organisatie. Nieuwsgierig naar hoe de koffievoorziening bij kan dragen aan duurzaam ondernemen?

Bronnen:
1 Coffee Fresh (2018). Steeds meer medewerkers willen een duurzamer kantoor. Coffee Fresh: bhttps://www.coffeefresh.nl/Nieuws-en-acties/Blog/15mei2018-steeds-meer-medewerkers-willen-een-duurzamer-kantoor
2 Sterk, A. (2017). NRC checkt: ‘In een kantoor vol planten zijn we productiever’. NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/10/08/in-een-kantoor-vol-planten-zijn-we-productiever-13396505-a1576480