Koffie in de wielersport, een gouden combinatie

    17 november 2020
    4 minuten leestijd

Koffie en wielrennen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al jarenlang wordt er veel koffie gedronken onder wielrenners. Of het nu een professionele wielerploeg is of een zondagmorgen peloton, een kop koffie gaat er altijd in. Maar waarom is koffie eigenlijk zo populair onder wielrenners? Deze vraag beantwoorden wij vandaag.

Prestaties op de werkvloer

Wij vertelden als eens dat uit onderzoek blijkt dat koffie de prestaties op de werkvloer kan bevorderen. Ongeveer 70% van de mensen gaf aan dat vergaderingen beter verlopen met een goede kop koffie of thee erbij. Twee derde van de ondervraagden geeft aan scherper te zijn na het drinken van goede koffie of thee. Bijna de helft heeft vaak betere ideeën wanneer men een kop koffie of thee heeft gedronken.
Prestaties op de werkvloer
Stuur van een wielrenfiets

Sportprestaties verbeteren

Hetzelfde blijkt te gelden voor sportprestaties. Er zijn in de laatste decennia heel veel studies uitgevoerd naar de effecten van cafeïne op de sportprestatie. Afhankelijk van de dosering van cafeïne en hoe cafeïne wordt ingenomen laten studies een mogelijk voordeel zien van gemiddeld 2 tot 5 procent prestatiebevordering. Echter week de effectiviteit van cafeïne per testpersoon nogal af. De ene sporter zal er dus veel meer baat bij hebben dan de ander.

Hoe werkt het?

Dat cafeïne een positief effect heeft op je duurvermogen is vele malen aangetoond. Maar hoe het middel exact je prestatie verhoogt, is nog steeds niet precies helder. Een mogelijke verklaring is dat het je alertheid en focus verhoogt en vermoeidheid tegengaat. Een beetje zoals op de werkvloer dus.
cafeïne zit in koffie, thee en cacao en gaat vermoeidheid tegen
Rocket Espresso sponsort al jaren wielerploegen

Waarom koffie in de wielersport?

Van oudsher gaan koffie en wielersport hand in hand. In de jaren 60 sponsorde Faema, een bekende Italiaanse espressomachine fabrikant, een wielrenteam met onder andere de legendarische Eddy Merckx. Ook Café de Colombia, Saeco en Segafredo zijn koffiebedrijven die de professionele wielersport hebben gesponsord. Onze espressomachines voor de horeca worden gefabriceerd door Rocket espresso. Ook zij zijn officiële sponsor van verschillende wielerteams waaronder Deceuninck Quickstep. Daarnaast zijn ze co-sponsor van de Italian U23 Team genaamd Rocket Espresso.

Amateur wielrenners houden ook van koffie

Niet alleen in de professionele wielersport wordt er veel koffie gedronken. Amateur wielrenners zijn ook vaak te vinden bij cafétjes langs hun route. Even een kopje koffie en dan kan je er weer tegen aan, is de gedachte. Er is zelfs een speciale naam voor, de Coffee Ride. Een Coffee Ride is de naam voor een tochtje wanneer de renners als doel hebben om ergens koffie te drinken.

Wielercafés zijn nieuwe trend

De laatste jaren zie je steeds meer echte wielercafés ontstaan, die helemaal gericht zijn op de doelgroep. Er wordt niet alléén lekkere koffie geschonken, maar er is vaak ook veel te zien, denk aan oude fietsen of interessante memorabilia uit de wielersport.

Wielercafé met een Rocket Espresso koffiemachine en memorabilia uit de wielersport
Coffee Fresh is sponsor in de wielersport Team DSM (Photo credit Vincent Riemersma)

Ook Coffee Fresh is sponsor in de wielersport

Sinds 2019 zijn wij trotse “coffee supplier” van Team DSM (voorheen Team Sunweb). Zowel alle wielrenners alsmede de staf van Team DSM drinken dagelijks onze koffie. Team DSM heeft niet voor niks voor een partnerschap met Coffee Fresh gekozen. Rondom het wielrennen is, zoals je kon lezen, een ware koffiecultuur ontstaan. Wij zijn trots dat wij deel uit mogen maken van deze koffiecultuur en deze mooie ploeg mogen voorzien van heerlijke koffie.

Topprestaties van Team DSM (voorheen Team Sunweb)

Met Coffee Fresh als één van de official suppliers van Team DSM weet de ploeg zich verzekerd van heerlijke koffie in het Experience Center te Deventer. Ook in het Keep Challenging Center in Sittard wordt Coffee Fresh koffie gedronken. In het Keep Challenging Center wonen en trainen de aanstormende talenten van het wielerteam.

Met dit partnerschap heeft Team DSM (voorheen Team Sunweb) in het seizoen van 2020 ongelofelijke successen behaald. Zo werd het een succesvolle tour de France, Giro de Italia en Vuelta. Maar ook andere grote wielerronden werden goed gereden. Of het aan de koffie lag? Dat mag je zelf bepalen!

Keep Challenging (met koffie)

Team DSM heeft zelfs tijdens trainingen speciale koffiepauzes. Dit jaar verbleven de renners tijdens het trainingskamp in het Oostenrijkse Kühtai. De renners gingen allemaal op hoogtestage, dit betekent dat de renners de bergen ingaan en hier trainen voor de grote rondes zoals de Tour de France, de Giro d’Italia en de Vuelta.

Dit jaar was het trainingskamp anders dan normaal. Vanwege corona werd er tijdens het trainingskamp in een bubbel geleefd en sociaal contact zoveel mogelijk vermeden. Het zorgde er ook voor dat de pauzes vaak werden gehouden op plekken langs de weg in de bergen. Tijdens de pauzes hangt er een leuke en ontspannen sfeer en wordt er af en toe een grapje gemaakt en mag uiteraard koffie niet ontbreken.
Team DSM presentation (Photo credit Vincent Riemersma)