Koffie, van A tot Z

    17 september 2019
    8 minuten leestijd

Het leek ons leuk om een keer een koffie alfabet te schrijven, koffie van a tot z. Alles wat er bij een kop koffie kan komen kijken is hier beschreven!
coffea arabica

Arabica

Arabica is een veel genoemde naam als je het hebt over koffie. Die naam komt van een koffieplant genaamd: Coffea arabica. De arabica koffiebonen hebben niet allemaal dezelfde smaak, want binnen de arabica soort heb je verschillende variëteiten. Kenmerkend voor de Arabica bonen is het evenwichtige aroma en de complexe vol-aromatische smaak.

Bonen/brewer/barista

Bij de letter B kunnen wij veel bedenken. Natuurlijk bonen, het belangrijkste ingrediënt van een kopje koffie. Maar wat dacht je van brewer, een onderdeel in je koffieautomaat dat er voor zorgt dat je met de gemalen koffiebonen een kopje koffie kan zetten. En natuurlijk de wel bekende term, barista. Wat een barista is, lees je hier.

espresso zetten met een espressomachine
Cafeïne is een natuurlijk een bekende term

Cafeïne

Cafeïne is een natuurlijk een bekende term. Het is een stimulerende stof die niet alleen in koffie te vinden is, maar bijvoorbeeld ook in thee of chocolade. Hoewel cafeïne slaap niet kan vervangen, geeft het ons wel een alert gevoel doordat slaapopwekkende chemicaliën in de hersenen worden geblokkeerd. Hoe dat werk? Lees je hier.

Douwe Egberts

Eén van de meest bekende koffiemerken van Nederland. Op het werk is Douwe Egberts vooral bekend van de Cafitesse koffie. Dit is een zogenoemde liquid koffie, een diepvriessiroop die na het ontdooien in de koffieautomaat wordt geplaatst. De koffiesiroop wordt tijdens uitgifte vermengt met heet water daardoor er een kopje koffie ontstaat.
espresso is een klein kopje koffie

Espresso

Een espresso is een klein kopje koffie, ongeveer 30 ml, dat wordt gezet door heet water onder hoge druk door zeer fijn gemalen koffie te persen. Een espresso kan zonder toevoegingen gedronken worden, maar is ook de basis voor bijvoorbeeld een cappuccino, caffè latte en latte macchiato.

Freshbrew

Freshbrew koffie is eigenlijk vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie. Freshbrew koffie is speciaal ontwikkeld voor koffiemachines met een filterzetsysteem, waarbij de maling van de koffie net iets anders is dan de gewone standaard zetkoffie. De freshbrew koffieautomaat op het werk bereidt ieder kopje koffie van verse filter koffie, direct 'gezet' in de koffieautomaat.
freshbrew koffie

Gescheiden water uitgifte

Dit is een term die je vaak hoort in de wereld van koffiemachines op het werk. Gescheiden water uitgifte betekent dat er een apart slangetje wordt gebruikt voor het uitgeven van water. Hierdoor voorkom je dat er koffiesmaak aan je water zit. Echter is de positie van de wateruitgifte ook belangrijk, als de wateruitgifte op dezelfde plaatst zit als de koffie uitgifte kan het gebeuren dat er een druppel koffie in je water terecht komt. Let hier dus goed op als je een koffieautomaat kiest.

Huren

Het huren van een koffievoorziening op het werk is de meest voordelige oplossing. Het heeft daarnaast nog meer voordelen. Je hoeft namelijk als bedrijf geen investering te doen en daarnaast ben je verzekerd van de beste service zonder extra kosten.
instant koffie

Instant

Instant koffie of oploskoffie wordt gemaakt van vers gezette koffie. Deze vers gezette koffie wordt vervolgens gedroogd, waardoor er een koffie extract overblijft. Door een vriesdroogmethode wordt er een instant korrel van gemaakt. Doordat het proces in zeer korte tijd plaatsvindt, blijven de koffiearoma’s bewaard. Een snelle en makkelijk methode om koffie te zetten.

Jute zakken

Groene ongebrande koffiebonen worden in jute zakken gedaan, waarna deze koffiebalen van 60 kg tot 70 kg worden geëxporteerd en uiteindelijk aankomen bij de koffiebrander. Op de jute zak staat meestal een opdruk met het land van herkomst, soort koffie en een aantal nummers in verband met traceerbaarheid.
koffiebalen in jute zakken

Koffie

Het koffie alfabet kan natuurlijk niet zonder de K van koffie. Eén van de belangrijkste dranken in de wereld. Koffie is er in alle soorten en smaken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wij zijn gek van koffie en schrijven er regelmatig over, bijvoorbeeld: 5 redenen waarom je koffie moet drinken!

Lekbak

Een koffieautomaat is standaard voorzien van een lekbak. Deze vangt druppels koffie of water op wanneer de beker onder de automaat vandaan is gehaald. Bij espresso koffiemachines komt er ook per consumptie een kleine hoeveelheid overdrukwater in de lekbak. Het is dus belangrijk om af en toe de lekbak te legen.
lekbak legen
koffie gemaakt van verse koffiebonen en melk

Melk

Koffie met een scheutje melk is geen nieuwe ontwikkeling, wij zien echter wel een flinke groei in koffievariaties met melk. Een cappuccino of latte macchiato uit de koffieautomaat is geen uitzondering meer, bijna elke koffieautomaat schenkt standaard deze koffievariatie. Ook zien wij een groeiende vraag naar koffieautomaten met verse melk, een ontwikkeling die een geheel nieuwe smaakbeleving op het werk zal veroorzaken.

Neuteboom

Wij werken samen met Neuteboom, de grootste koffiebrander in Europa als het gaat om Max Havelaar fairtrade producten. Door samen te werken met Neuteboom, bieden wij onze klanten simpelweg heerlijke koffie met een goed verhaal.
koffie ruiken aan koffiebonen bij neuteboom coffee roasters
Refurbished koffieauotmaten

Occasions

In de wereld van koffieautomaten zie je nog vaak de termen occasion of tweedehands. Wij gebruiken tegenwoordig de term refurbished. De definitie van refurbished is het schoonmaken, opfrissen en renoveren van een product. Onder refurbished koffieautomaten verstaan wij koffieautomaten die eerder in ‘gebruik’ zijn geweest en die dankzij een totale technische opknapbeurt van onze experts weer als nieuw zijn.

Papierloze brewer

Freshbrew koffiemachines zijn standaard uitgerust met papierfilters. Maar kunnen ook geleverd worden met een papierloze brewer. Dit is een brewer die gebruikt maakt van een metaalfilter. Het voordeel van zo’n brewer is dat je minder afval hebt.

Quiz

Een woord vinden met de letter q in de wereld van koffie is lastig. Maar wat dacht je van een leuke quiz over koffie? Op Upcoming.nl staat een niet al te serieuze quiz, maar wel een leuke om te doen met je collega’s!
koffiebonen

Robusta

Robusta is een veel genoemde term als je het hebt over koffie. Robusta koffiebonen komen van een koffieplant genaamd: Coffea canephora. De robusta koffiebonen hebben niet allemaal dezelfde smaak, want binnen de robusta soort heb je verschillende variëteiten. Kenmerkend voor de robusta is het feit dat deze plant minder vatbaar is voor ziektes, iets robuuster dus. Robusta bevat meer cafeïne dan arabica en heeft een wat vollere en bittere smaak.

Showroom

Wij hebben een showroom in Drempt, Enschede en Breukelen en onze partners hebben een showroom in Echt en Zwijdrecht. In deze showrooms kunnen de verschillende koffiemachines bekeken worden en kan uiteraard koffie geproefd worden. Wij nodigen je graag uit voor een persoonlijk bezoek aan één van onze showrooms, om je onder het genot van een kop koffie te voorzien van het beste advies.

Coffee Fresh showroom in Drempt

Topping

Topping is een melkproduct in poedervorm voor in de koffieautomaat. De structuur is iets grover dan de structuur van melkcreamer. Dit product geeft een mooiere schuimlaag dan een melkcreamer en is daarom perfect voor een heerlijke cappuccino of latte macchiato uit de koffieautomaat.

Uitval

Als een van onze koffieautomaten geen koffie meer schenkt noemen wij dit een uitval. Wanneer er een uitval wordt gemeld garanderen wij dat er binnen 4 uur een monteur ter plaatse is. Voor een kleine meerprijs kan je zelfs kiezen voor de module “verkorte responstijd”, bij uitval van je koffieautomaat komt onze service technicus dan binnen 2 uur langs.
Volautomaat koffiemachine

Volautomaat

De term volautomaat koffiemachine wordt vaak gebruikt voor de grote koffiemachines, die veelal staan in kantines van bijvoorbeeld productiebedrijven. Deze machines zijn perfect voor deze locaties omdat de volautomaat uitgerust is met het complete pakket voor een kopje koffie. Daarmee bedoelen wij dat er niet alleen koffie uit de automaat komt, maar desgewenst ook suiker en melk kunnen worden gekozen. De beker wordt ook door de koffieautomaat uitgegeven. Je klanten of medewerkers hebben dus met “1 druk op de knop” hun gewenste kopje koffie.

Wateraansluiting

Als wij het hebben over een vaste wateraansluiting voor een koffieautomaat praten wij in bijna alle gevallen over een welbekende wasmachinekraan. Op deze kraan sluiten wij onze koffieautomaat aan. Er zit in sommige gevallen een Brita waterfilter tussen de kraan en de koffieautomaat, zodat je koffie gezet kan worden met gefilterd water voor de beste smaak en kwaliteit. Ook plaatsen wij standaard en kosteloos een waterslot, waardoor waterschade door lekkage wordt voorkomen.

(e)xpresso

Dit woord is misschien niet helemaal correct in dit lijstje, maar het is toch nog een vaak geziene typfout: expresso. Alle taalkundigen krijgen kippenvel van deze schrijfwijze, want het is natuurlijk espresso. Maar toch krijgt het een plek in dit lijstje, vooral bij een gebrek aan een woord dat begint met een X en te maken heeft met koffie.
espresso in een kopje
Yes, tijd voor koffie!

Yes

Yes, tijd voor koffie! We zijn bijna aan het eind van ons ABC-tje. Nu weet je alles over koffie en koffieautomaten. Maar je hebt natuurlijk nog 1 letter van ons tegoed, de Z.

Zetsysteem

De laatste in ons ABC-tje, de Z van zetsysteem. Met een zetsysteem bedoelen wij de methode van koffiezetten. In de wereld van koffie op het werk zijn er vaak 3 mogelijkheden, namelijk bonen, freshbrew en instant. Ze zijn allemaal al genoemd in dit lijstje, maar even een kleine samenvatting. Bonen koffie is koffie gemaakt van verse koffiebonen die op het moment van koffiezetten per kopje worden gemalen. Freshbrew koffie is vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie. Instant koffie of oploskoffie wordt gemaakt gevriesdroogde koffie en water, waardoor er snel een lekker kopje koffie gezet kan worden.
americano maken