Waarom is een barista overbodig met een goede koffieautomaat? Of toch niet?

    18 februari 2020
    5 minuten leestijd

Wij Nederlanders drinken gemiddeld bijna de meeste koffie van Europa. Hoewel wij vroeger voornamelijk koffie zetten met een filterapparaat, zijn koffiemachines in de laatste jaren sterk veranderd. Er zijn halfautomaten en volautomaten bijgekomen die het zetproces zowel versneld, versimpeld als verbeterd hebben. Maar kunnen wij daarmee ook een barista oftewel een koffiespecialist in een koffiebar vervangen? Laten wij hier eens induiken, te beginnen met een aantal genoemde termen.

barista maakt latte art

Allereerst: Wat is een barista?

Een barista is een specialist op het gebied van koffie die bijvoorbeeld een verfijnd kopje koffie, espresso, latte macchiato of cappuccino maakt in een koffiebar of café. Het woord komt uit het Italiaans en staat voor barkeeper. Hoewel een barista in Italië dus allerlei soorten dranken serveert, verwijst het in Nederland en andere landen voornamelijk naar een persoon die op espresso-gebaseerde dranken bereidt en serveert. Een barista in een koffiebar maakt dan eigenlijk altijd gebruik van een halfautomaat.

Wat is een halfautomaat?

Een halfautomaat is een term die gebruikt wordt voor koffiemachines waar je deels zelf nog aan de slag moet om koffie te zetten. Deze machines zijn bijvoorbeeld de pistonmachines of espressomachines die je ziet in je lokale koffiebar. Het is dus een koffiemachine die door een barista wordt gebruikt.

Halfautomaat of piston machine
Espressomachine met rode kopje en stoom

Wat is er dan half automatisch?

Het mooie van een halfautomaat is dat je als barista kan spelen met de instellingen en op die manier je eigen favoriete kopje koffie kan maken. Je vraagt je misschien af: welk deel is dan automatisch en welk deel niet?

Het zit zo: De barista kiest zelf de juiste koffiebonen, maalt deze op de juiste maalgraad en drukt deze aan in de filterhouder. Vervolgens plaatst de barista de filterhouder in de machine en drukt op de knop om het water door de koffie te laten gaan. De druk van het water wordt bepaald door de machine evenals de temperatuur. Wanneer de juiste tijd is verstreken zet de barista de koffiemachine uit en is het kopje koffie klaar.

Verschillende soorten halfautomaten

Er zijn natuurlijk veel verschillende soorten en maten halfautomaten. Bij de ene machine heb je veel meer eigen instelmogelijkheden dan bij de andere. Bij echt luxe high-end koffiemachines kan je zelfs per kopje bepalen wat de druk, de temperatuur van het water en de doorlooptijd moet zijn. Daarnaast zitten er soms wel 4 zetgroepen op voor maximale capaciteit. Maar er zijn ook simpelere halfautomaten voor thuisbarista’s te verkrijgen. Deze koffiemachines hebben vaak maar 1 zetgroep en een kleinere boiler. Maar voor de meeste thuisbarista’s is dit prima.
koffie drinken
barista maakt koffie in een koffiebar

Voor wie is een halfautomaat geschikt?

Een halfautomaat is eigenlijk niet echt geschikt voor een bedrijf of kantoorsituatie. Je moet namelijk wel kennis hebben van koffie zetten en weten hoe deze machine ingesteld moet worden. Dat zou betekenen dat je iedereen moet opleiden tot barista of dat je een barista in dienst moet nemen om koffie te zetten op het werk.

Deze halfautomaten zijn dus eigenlijk alleen geschikt voor locaties waar barista’s aan het werk zijn. Denk hierbij aan een koffiebar of café. Dus vooral in de horeca zal je halfautomaten tegenkomen.

Wat is een volautomaat?

Een volautomaat is een koffiemachine die met één druk op de knop een kop koffie zet. Zonder dat je als gebruiker kennis moet hebben van koffie kan je toch een lekker kopje koffiezetten.

De term volautomaat koffiemachine wordt ook vaak gebruikt voor de grote koffiemachines, die veelal staan in kantines van bijvoorbeeld productiebedrijven. Deze machines zijn perfect voor deze locaties omdat de volautomaat uitgerust is met het complete pakket voor een kopje koffie. Daarmee bedoelen wij dat er niet alleen koffie uit de automaat komt, maar desgewenst ook suiker en melk kunnen worden gekozen. De beker wordt ook door de koffieautomaat uitgegeven. Je klanten of medewerkers hebben dus met “1 druk op de knop” hun gewenste kopje koffie.

koffie uit een volautomaat koffiemachine

Verschillende soorten volautomaten

Er zijn verschillende soorten en maten volautomaten. Zoals we net vertelden wordt de term volautomaat vaak gebruikt als wij het hebben over grote koffiemachines met alles er op en er aan. Maar eigenlijk zijn alle koffieautomaten voor op het werk een soort volautomaten. Al hanteren wij daar vaak de term volautomatische koffieautomaat.

Wat is een volautomatische koffieautomaat?

De term volautomatische koffiemachine wordt veel gebruikt voor machines waar je geen extra handelingen hoeft uit te voeren voor het zetten van een kop koffie. Zoals een capsule toevoegen of het koffiefilter plaatsen en gemalen koffie toevoegen.

De volautomatische koffiemachine voor op het werk is om deze reden super gebruiksvriendelijk. De koffieautomaat bevat de koffie en weet precies hoeveel koffie en water er gebruikt moeten worden. Als gebruiker van de koffiemachine ben je dus met 1 druk op de knop klaar, echter moet je bij deze automaten wel zelf de beker onder de uitgifte zetten en melk en suiker toevoegen. Al is dit laatste is wel te integreren in een grote volautomaat koffiemachine.
Franke koffiemachines voor op het werk
koffie drinken op het werk

Voor wie is een volautomatische koffiemachine geschikt?

Een koffiemachine waar je geen extra handelingen hoeft uit te voeren voor het zetten van een kop koffie zijn perfect voor bedrijven. Elke medewerkers kan koffie drinken zonder dat er een barista aan te pas hoeft te komen. Het enige wat een medewerker hoeft te doen is een beker of kopje onder de uitloop van de koffieautomaat plaatsen en een keuze maken.

Een cappuccino, latte macchiato of toch gewoon een koffie zwart, met een volautomatische koffiemachine heb je altijd keuze. Zo drinkt iedereen in jouw organisatie zijn favoriete kopje koffie!

Is een barista overbodig met een goede koffiemachine?

Ja, op het werk is een barista overbodig als je een goede koffiemachine hebt. Een koffiemachine kan snel veel koffie en koffievariaties maken zonder enige problemen. Echter mag een barista in de horeca niet ontbreken. Het gaat in de horeca namelijk niet alleen om goede koffie maar natuurlijk ook om de service, gastvrijheid en beleving. Een barista kan wat dat betreft in de horeca echt het verschil maken!
cappuccino door een echte barista!

Nog niet alles beantwoord?

Blijft het onduidelijk? Hebben wij vragen niet beantwoord? Of wil je gewoon meer informatie? Dan kan je altijd contact opnemen met onze koffie experts. Zij vertellen je alles over koffiemachines en barista’s!
fancybox loading gif