Staand of zittend werken: wat is beter voor je gezondheid?

    19 juni 2018
    2 minuten leestijd

Zitten is het nieuwe roken? Ja, dat hoor en lees je overal. Maar is dat echt zo? Is zittend werk echt zoveel slechter dan staand werken?

Staand werken is slecht

Hoewel je overal hoort dat zittend werken slecht is, blijkt staand werken ook niet gezond te zijn. Omvangrijke Canadees onderzoek onder 7000 deelnemers uit verschillende branches over een periode van 12 jaar toont aan dat de kans op hart- en vaatziekten verdubbelt wordt door staand werken.

Staand werken is slecht
Zitten werken is slecht

Zitten werken is slecht

Maar lang zitten is ook slecht voor je. Uit een onderzoek van de University Of Leicester onder bijna 800.000 deelnemers blijkt dat als je dagelijks veel zit, je meer dan 2 keer zoveel kans hebt op diabetes en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten.

Afwisseling is de oplossing

Alleen maar zitten of alleen maar staand werken blijken dus slecht voor een mens. Gelukkig is er een oplossing: afwisseling. De juiste hoeveelheid afwisseling heeft positieve effecten op je dagelijkse werkzaamheden. Afwisseling zorgt voor een betere doorbloeding waardoor je hersenen ook meer zuurstof krijgen, dit heeft een positief effect op je concentratie en creativiteit.

Met af en toe staand werken verbrand je meer calorie├źn op een werkdag. Heb je een middagdipje waarbij je onderuitgezakt achter je bureau zit, dan is even staand werken de oplossing. Je krijgt er namelijk weer energie van en zo kan je er weer tegen aan.

Zittend werken heeft ook voordelen, sommige werkzaamheden gaan gewoon makkelijker als je ze zittend doet, het is voor elk beroep weer anders. Het schijnt dat serieuze gesprekken zoals een functioneringsgesprek, beter zitten kunnen plaats vinden.

Afwisseling is de oplossing
Probeer meer te bewegen, loop naar de koffieautomaten

Probeer meer te bewegen

Mocht je niet de mogelijkheid hebben om te staan tijdens je werkzaamheden, probeer dan elke 20 minuten even op te staan en 5 tot 10 minuten per uur even te bewegen. Een mooie gelegenheid om de koffieautomaat even een bezoekje te brengen. Want als je meer drinkt, moet je vaker naar het toilet en op die manier sta je weer even op vanachter je bureau. Zo draagt de koffieautomaat op het werk toch een beetje bij aan een gezondere levensstijl.
Bronnen:
1 Arbo Online (2017). Staand werk blijkt net zo slecht als zittend. Arbo Online: http://www.arbo-online.nl/gezond-werken/nieuws/2017/11/staand-werk-blijkt-net-zo-slecht-als-zittend-1013681
2 Bakker Elkhuizen (2017). 5 redenen waarom afwisselend zittend en staand werken goed voor je is. Bakker Elkhuizen: https://www.bakkerelkhuizen.nl/kenniscentrum/5-redenen-waarom-afwisselend-zittend-en-staand-werken-goed-voor-je-is/
3 MensHealth (2017). Waarom zitten het nieuwe roken is. MensHealth: http://www.menshealth.nl/Gezondheid/Waarom-zitten-het-nieuwe-roken-is
4 Vink, P. (2017). Van zitten worden we suikerbeesten. Arbo Online: http://www.arbo-online.nl/gezond-werken/blog/2017/01/van-zitten-worden-we-suikerbeesten-10110446
fancybox loading gif