Koffie, thee en cacao: een paar feiten en fabels ontrafelt

    20 november 2018
    2 minuten leestijd

Wij drinken niet alleen graag koffie, thee en cacao, maar praten er ook graag over. Vandaag kijken wij naar een aantal feiten en fabels, zodat je de volgende keer bij de koffieautomaat je collega’s kan laten zien dat jij de expert bent.

1. Koffie onttrekt vocht uit het lichaam

Fabel, Koffie heeft geen dehydraterende werking; het zorgt juist voor extra vocht. Als je normale hoeveelheden drinkt, vult het dus eigenlijk je vochtbalans aan.

2. Kruidenthee is geen echte thee

Feit. In kruidenthee zitten geen theebladeren verwerkt en is daarom geen officiële thee. Het is slechts een aftreksel van kruiden, maar in de volksmond noemen wij het thee. Voorbeelden zijn kamillethee, zoethoutthee, pepermuntthee en rooibosthee.

coffee opinions word
thee glas in de zon

3. Chocolade heeft effect op je stemming en alertheid

Feit. Chocolade stimuleert de aanmaak van endorfine, de stof waar je blij van wordt. Daarnaast wordt je extra alert door de stoffen theobromine en cafeïne in de cacao, hoewel dit effect minder sterk is dan bij koffie.

4. Thee bevat geen cafeïne

Fabel, thee bevat wel degelijk cafeïne, alleen wordt het in thee theïne genoemd. Zowel zwarte als groene thee bevat theïne. In kruidenthee en rooibos thee is deze stof niet aanwezig.

5. Koffie bevat meer aroma's dan wijn

Feit. Het wordt geschat dat koffie ongeveer 1500 aromatische kenmerken heeft. In verhouding met ongeveer 200 kenmerken gevonden in wijn is dit een opmerkelijk verschil.

6. Koffie is de op één na meest verkochte handelswaar

Feit. Na olie is koffie het belangrijkste handelsproduct ter wereld. Miljarden kilo’s worden er jaarlijks vanuit verschillende landen rond de evenaar verkocht en geëxporteerd.

koffie is bijna het belangrijkste handelsproduct ter wereld
cocao heart op tafel

7. Groene thee zet je op dezelfde manier als zwarte thee

Fabel. Voor groene thee kan je beter water gebruiken dat geen 100 graden Celsius meer is. Door een te hoge temperatuur gaan de thee blaadjes kapot en dit is niet goed voor de smaak en kwaliteit van jouw kopje thee. Wacht na het koken van het water even en hang dan pas je zakje erin.

8. Chocolade bevat geen goede voedingsstoffen

Fabel. Melk- en pure chocolade is juist een bron van magnesium, ijzer en vezels. Daarnaast bevat het veel antioxidanten!

9. Er is geen verschil tussen cacao en chocolademelk uit een koffieautomaat

Fabel. Op onze koffieautomaten zie je vaak zowel cacao als chocolademelk staan en er zit wel degelijk verschil in. Cacao is cacaopoeder met heet water, zonder toevoeging van een melkproduct. Bij chocolademelk wordt er extra melk toegevoegd, dit zorgt voor een milde en meer romige smaak.
cacao en chocolademelk uit een koffieautomaat
Bronnen:
1 CBS (2015). Achtergrondinformatie en handelsstromen koffie. CBS: https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2015/42/achtergrondinformatie-en-handelsstromen--koffie-2015--
2 Stichting Voedingscentrum Nederland (2018). Thee. Stichting Voedingscentrum Nederland: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx
3 Gezond.be (2017) De kracht van thee: feiten & fabels. Gezond.be: https://www.gezond.be/kracht-van-thee-feiten-fabels/
4 Hofstede, Z. (2016). 4 feiten en fabels over chococalde. Fitnessmeiden: http://www.fitnessmeiden.nl/4-feiten-en-fabels-over-chocolade/