Oh nee, koffie over je toetsenbord, wat nu?

    21 november 2017
    2 minuten leestijd

Het overkomt iedereen wel eens. Je bent druk aan het werk en wil even snel een slok koffie of thee nemen, maar je laat per ongeluk je kopje vallen over je hele toetsenbord.

Wat nu?

Blijf rustig, de kans is groot dat je toetsenbord nog te redden is. Het hangt er vooral van af hoeveel je hebt gemorst, wat je hebt gemorst en hoe snel je reageert.
koffie over toetsenbord, wat nu?
Help, wat te doen?

Wat te doen?

Hou zo snel mogelijk je toetsenbord op de kop om er direct zoveel mogelijk vocht uit te laten lopen. Haal de stekker uit de computer of verwijder de batterij van het toetsenbord. Dit zal het risico op schade verkleinen.

Nadat het vocht er uit is gelopen moet je je toetsenbord laten drogen. Daar zijn verschillende manieren voor. Gebruik een doek om zoveel mogelijk droog te deppen of een föhn om het toetsenbord droog te blazen. Als je toetsenbord helemaal droog is kan je proberen of hij het nog doet.

Suiker

Water en thee zijn vaak het minst erg, zeker in kleine hoeveelheden. Drankjes met suiker, bijvoorbeeld koffie met een suikerklontje zijn vaak veel vervelender. De suiker in de drank kan namelijk voor een residu zorgen met kleverige toetsen als gevolg.

Kleverige toetsen

Bij kleverige toetsen kan je proberen met een wattenstaafje en alcohol de toetsen schoon te maken, maar vaak is dit een verloren zaak. Haal de toetsen er niet zomaar af, want deze zijn vaak lastig terug te plaatsen en de kans is groot dat je de toets verder beschadigd. In dit geval is een nieuw toetsenbord misschien wel de gemakkelijkste oplossing.

Maar ik heb een laptop? Wat nu?

Bij een laptop is het een ander verhaal, omdat het toetsenbord zich vaak boven de belangrijke onderdelen bevindt. Zet als eerste de laptop uit en houdt de laptop vervolgens op de kop om al het vocht te er uit te laten lopen. Laat de laptop op de kop liggen met bijvoorbeeld een handdoek er tussen en geef de laptop tijd om te drogen. Het gebruik van een föhn wordt afgeraden omdat de warmte invloed heeft op bijvoorbeeld het moederbord in de laptop.

Na een paar uur kan je proberen of de laptop nog werkt. Mocht je het niet aan durven kan je altijd nog naar een computershop of servicepunt gaan om er een expert naar te laten kijken.

maar ik heb een laptop? wat nu?
Bronnen:
1 Das keyboard . (2009). How to recover from a beverage spill on your keyboard. Das keyboard: https://www.daskeyboard.com/blog/how-to-recover-from-a-beverage-spill-on-your-keyboard/
2 Foobie. (2015). Wat te doen als er drank over je laptop heen gaat. Foobie: http://artikelen.foobie.nl/computers/wat-te-doen-als-er-drank-over-je-laptop-heen-gaat/
3 Internet Reiziger. (sd). Drinken over je toetsenbord gemorst. Internet Reiziger: https://internetreiziger.nl/drinken-over-je-toetsenbord-gemorst.html
4 Schofield, J. (2012). What to do when you spill a drink in your laptop. the Guardian: https://www.theguardian.com/technology/askjack/2012/jul/05/drink-spilled-on-laptop
fancybox loading gif