Herfst, tijd voor gecertificeerde chocolade

    23 oktober 2018
    3 minuten leestijd

Een lekker kopje chocomel kan altijd gedronken worden. Toch zien wij een toename in de verkoop van cacao in de herfst- en winterperiode. Guur en koud weer doet mensen dus blijkbaar verlangen naar een warm en zoet kopje chocolademelk. Het drinken van chocomel is ook nog eens goed voor de wereld, want steeds meer cacao is gecertificeerd en heeft een duurzaamheidskeurmerk. Dit draagt wij aan een betere wereld. Daar vertellen wij je graag meer over.

Rond de evenaar

Cacao groeit vooral in landen rond de evenaar. Ivoorkust en Ghana zijn op dit moment de grootste exportlanden van cacao. Maar dit zijn landen waar het voor sommige boeren lastig is om hun bedrijf te laten groeien. Ze hebben weinig toegang tot de nieuwste technieken voor het snoeien en laten groeien van hun planten.

Samenwerken

Alleen kan een boer dus niet veel verandering teweeg brengen. Aansluiten bij een coöperatie is vaak de oplossing. Coöperaties die aangesloten zijn bij bijvoorbeeld UTZ bieden de boeren mogelijkheden om de leef- en arbeidsomstandigheden te verbeteren. De coöperaties committeren zich aan de “code of conduct” van UTZ, waar de “good argricultural practices” onder vallen. Door deze toe te passen verhogen de boeren hun productie en verbetert de kwaliteit van het product.

handen met cacao bonen
kwaliteit van de cacaoplant

Kwaliteit verbeteren

Een groot probleem voor boeren zijn oudere cacaoplanten. De kwaliteit van de cacaoplant neemt op den duur af, waardoor nieuwe planten noodzakelijk worden. Het duurt vaak een aantal jaren voordat de nieuwe planten vruchten gaan dragen, dus op de korte termijn is de boer vaak beter af met zijn oude planten. Maar die leveren eigenlijk te weinig op. Met de hulp van de coöperaties kunnen de boeren investeren in nieuwe planten. Dit komt uiteindelijk de kwaliteit van de chocolade ten goede.

Voldoen aan eisen

Als je als boer aangesloten bent bij bijvoorbeeld UTZ, moet je voldoen aan sociale en milieu-eisen die zijn gesteld. Niet alleen om de aarde te beschermen maar ook om een beter leven voor henzelf, hun families en hun arbeiders te bewerkstelligen. Door speciale audits wordt er getoetst of de boeren voldoen aan de eisen. Als dit zo is dan mogen zij hun producten als UTZ-gecertificeerd verkopen. Hierdoor krijgen de boeren een hogere prijs per kilo.
Arbeiders oogsten van cacao
chocolade liefhebbers

De weg naar 100% duurzaamheid

De weg naar 100% duurzaamheid op het gebied van cacao is lang en vol uitdagingen. Er zijn helaas nog veel producenten van chocolade die kiezen voor goedkope niet gecertificeerde cacao. Wat kunnen wij als chocolade liefhebbers doen? Als je wil bijdragen aan meer inkomen voor boeren, betere arbeidsomstandigheden, scholing en minder kinderarbeid, dan is het kopen van producten met een keurmerk zeker zinvol.