Andere koffie levert soms weerstand op: hoe ga je om met verandering?

    24 juli 2018
    2 minuten leestijd

Wij weten allemaal: zoals het vroeger was, gaat het nooit meer worden. Veranderingen horen erbij, ook op de werkvloer. En verandering is ook goed, het houdt ons scherp en maakt ons creatief; net als een goede kop koffie.

Maar verandering gaat vaak samen met weerstand. Neem bijvoorbeeld het kiezen van een nieuwe koffieleverancier en koffieautomaten. Er staat een nieuwe koffieautomaat en opeens hoor je iedereen over de koffie. Hoe ga je hier als inkoper mee om?

Onderzoek de weerstand

Je medewerkers zijn helemaal gewend aan hun bakje koffie. En dan op eens staat er een andere koffieautomaat. Vol verbazing pakken je collega’s de eerste kopjes koffie en vertellen je direct dat het niet is wat zij gewend zijn. Ze willen het liefst vasthouden aan de oude situatie en hebben daar hun eigen reden voor. Als je die reden kent dan kan je dat ook vertalen naar de nieuwe situatie.
Kopzorgen door nieuwe koffievoorziening
weerstand wegnemen, communiceer dan helder over de veranderingen
Wil je de weerstand wegnemen, communiceer dan helder over de veranderingen en leg uit waarom er gekozen is voor een nieuwe leverancier. Als je kan laten zien dat je bewust hebt gekozen voor een nieuwe koffiemachine creëer begrip en draagvlak. Daarbij is het de uitgelezen kans om het een positieve gebeurtenis te maken, maak van de nieuwe koffievoorziening een feestje door naast heldere communicatie iets lekkers uit te delen bij de koffie! Gegarandeerd dat het een lach op de gezicht van je medewerkers tovert.

Wat moet je vooral niet doen?

Veranderingen horen er bij en betekenen iets; of het nu groot of klein is. Herken de veranderingen en de weerstand op je werk, gedraag je niet als een struisvogel. Steek je kop dus niet in het zand in de hoop dat het overwaait. Stel vragen en benoem de (eventueel specifieke) voor- en nadelen van de verandering. Hiermee kan je het groepsproces beïnvloeden en negativiteit wegnemen.
Niet je kop in het zand steken
Wees niet bang voor verandering

Wees niet bang voor verandering

Kies je voor andere koffieautomaten binnen je organisatie, dan heb jij als inkoper de belangrijke taak om die verandering op effectieve en professionele wijze te managen. Voor een succesvolle implementatie van een nieuwe koffievoorziening is draagvlak nodig. Wees niet bang voor verandering want met een nieuwe koffievoorziening kan je je medewerkers gemotiveerd en productief maken.