Hoe maakt een barista een echte cappuccino met latte art?

    02 juni 2020
    3 minuten leestijd

In elke goede koffiebar werkt wel een barista. Dit is een echte koffiespecialist die de mooiste figuurtjes kan maken in je cappuccino. Maar hoe zij dat doen is voor veel mensen een raadsel. Gelukkig is het, na het lezen van dit blog, voor jou gesneden koek.
latte art in kopje van Coffee Fresh

Wat is latte art?

Latte art is eigenlijk, zoals de naam misschien al doet vermoeden, een soort melkschuim kunst. Met opgeschuimde melk worden figuurtjes in je koffie geschonken. Sommige barista’s kunnen tientallen verschillende figuurtjes, maar de meest bekende zijn wel het hartje, de rosetta en de tulp.
Voordat een barista een kan beginnen aan het maken van een figuurtje moet er eerst een goede espresso gezet worden. Een espresso is een klein kopje koffie dat wordt bereid door water onder hoge druk door een hoeveelheid fijn gemalen koffie te persen. Het is dus een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie met een intense smaak. Daarom staat een espresso ook vaak aan de basis van variaties met melk, zoals een cappuccino of latte macchiato.
melk schenken en latte art maken

Stap 1: zet een goede espresso

Koffie is een product dat geen middelmatigheid tolereert en zeker espresso niet. Het proces van het in contact brengen van gemalen koffie met heet water, onder hoge druk, moet in elk detail goed zijn om een lekker resultaat te krijgen. De Specialty Coffee Association definieert een perfecte espresso als volgt: “De gemiddelde espresso wordt gemaakt van 18 tot 20 gram fijn gemalen koffiebonen, met een output van 36,5 gram koffie (ongeveer 30ml) die wordt geëxtraheerd in 25 tot 30 seconden bij een druk van 9 bar en 93,3 graden Celsius.
espresso maken
Wij hebben op onze speciale pagina over espresso een uitgebreid stappenplan staan, hier staat precies beschreven wat jij moet doen voor het zetten van een goede espresso. Voor het maken van een cappuccino is het wel belangrijk dat je de espresso in een cappuccino kopje zet, want er moet namelijk nog melk bij.

Stap 2: schuim de melk op

Om te zorgen voor perfect melkschuim voor je cappuccino kan je het beste gebruik maken volle melk op koelkasttemperatuur en een goede melkschuimer. De volle melk heeft voldoende vetten die zorgen voor een volle smaak en romig mondgevoel. Hiernaast heeft volle melk voldoende eiwitten die zorgen dat het schuim blijft staan. Tijdens het opschuimen mag de melk nooit warmer worden dan 70 °C en het perfecte schuim moet boven de 60 °C zijn.
melk opschuimen in een melkkan
Schuim de melk op en let daarbij dus op de temperatuur. Draai de melk en het melkschuim rond in de schenkkan en tik deze een aantal keren op je werkblad om de grote luchtbellen eruit te tikken.
melk schenken in Coffee Fresh kopje

Stap 3: schenk de melk

De espresso en het schuim zijn klaar, nu is het tijd om te gaan schenken. Begin hoog, schenk rustig door en onderbreek de straal niet. Er zijn verschillende bewegingen die uiteindelijk zorgen voor figuurtjes in de koffie. De basistechnieken van latte art kun je leren, maar uiteindelijk komt het toch op één ding neer: oefenen, oefenen en oefenen!

Hoe maak je een hartje in je melkschuim?

  1. Je begint met het hoog inschenken van de melk. Op deze manier schenk je de melk door de créma laag heen en vermengt de espresso zich met de melk.
     
  2. Terwijl je schenkt breng je de schenkkan steeds dichter naar het kopje en zorg je ervoor dat de straal in het midden van je kopje komt. Blijf in het midden schenken tot de kop bijna vol is.
     
  3. Blijf schenken terwijl je het kannetje iets omhoog haalt. Op het laatst trek je met de melkstraal een streep door het rondje. Op die manier ontstaat er een hartje.
Kijk ook eens op Youtube naar een uitleg video en vergeet niet: blijf oefenen.
Hartje in je cappuccino, Coffee Fresh latte art
Koffie kenner worden

Wil jij nu meer leren over koffie?

Wil jij meer leren over de fascinerende koffiewereld, je barista vaardigheden verbeteren of een echte thuisbarista worden?  Bekijk eens onze koffie kennis pagina, boordevol informatie over koffie, koffievariaties, koffie zetten en koffielanden.