Hoe kan je koffie het beste bewaren?

    30 mei 2017
    2 minuten leestijd

Koffie is een natuurproduct en net als andere natuurproducten heeft de omgeving een grote invloed. Van invloed zijn onder andere luchtvochtigheid, temperatuur en licht. Vandaag leggen wij uit hoe je koffie het beste kunt bewaren, rekening houdend met deze factoren.

Koffie aroma

Koffie is eigenlijk het lekkerst als je een nieuwe zak opent. Wanneer koffie gebrand is wordt deze onder gecontroleerde omstandigheden direct verpakt. Hierdoor blijven de meeste aroma’s in de koffie. Zodra je een zak koffie opent, vervliegt een deel van de aroma’s, dit herkennen wij als de kenmerkende koffiegeur.

De zak is geopend en je doet een deel van de koffiebonen in het koffiecanister van de koffieautomaat. Maar wat doe je met het andere deel van de zak? Deze wil je bewaren, maar wel op een manier dat je de koffiebonen kunt beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Coffee Fresh cappuccino van bovenaf gezien

Luchtvochtigheid

Allereerst moet je koffie beschermen tegen de lucht. Bij een hoge luchtvochtigheid zal er vocht in de koffiebonen trekken. Dit verandert de structuur van de koffiebonen waardoor de maling van de koffiebonen anders verloopt. Een andere maling betekent ook een andere smaak. Terwijl bij droge lucht er juist vocht onttrokken wordt uit de koffieboon. Bij dit laatste worden ook vluchtige aroma’s uit de bonen onttrokken. Dit komt de smaak van de koffie niet ten goede. Bewaar koffie daarom in een afgesloten container of met een koffie sluitclip.

koffiebonen van Coffee Fresh uitvergroot

Licht en lucht

Naast de vochtigheid van de lucht is ook zuurstof van invloed op de koffiebonen. Wanneer koffie in aanraking komt met zuurstof oxideren aromastoffen. Het zelfde gebeurt onder invloed van licht. Daarom is het beter om de koffiebonen in het donker te bewaren. Dus bewaar koffie in een donkere en afgesloten container of met de koffie sluitclip.

Temperatuur

Een van de belangrijkste oorzaken waardoor koffie aroma’s verliest is temperatuur. Door een warmte wordt het proces van aroma verlies versnelt. Het wordt daarom aangeraden om de donkere en gesloten container met koffie bonen op een koele plek te bewaren.

Conclusie

Dus het antwoord op de vraag hoe je koffie het beste kunt bewaren is in een donkere afgesloten container op een koele plek. Zo behoudt je de meeste smaak!
het branden van koffie