Koffie op vakantie

    04 augustus 2016
    5 minuten leestijd

Wij Nederlanders drinken veel koffie. Het is dan ook niet gek dat wij erg gesteld zijn op ons kopje koffie. Maar op vakantie in het buitenland hebben wij te maken met andere culturen en dus andere koffie gewoontes. Wist je bijvoorbeeld dat in Frankrijk de café au lait eigenlijk alleen maar gebruikt wordt voor het ontbijt? En dat een ijskoffie in Griekenland bijna net zo populair is als een biertje?

Wij hebben een aantal van deze gewoontes op een rij gezet, zodat je de vakantie gemakkelijk door komt zonder een cafeïne tekort.

Italië

Het land van de koffiespecialisten. Kom je in Italië in een café dan zie je vaak veel mensen aan de bar staan, het is namelijk een gewoonte om een espresso in één keer als een soort shot te drinken. Een espresso to-go bestellen wordt in Italië gezien als onbeleefd. Ook is het ongebruikelijk om cappuccino te bestellen in de middag en al helemaal na maaltijden.
koffie in italië

Spanje

Nog niet zo lang geleden was het in Spanje heel normaal om koffie thuis ’s avonds al klaar te maken en ’s morgens in de magnetron weer warm te maken maar met de komst van bijvoorbeeld Nespresso apparaten is dit langzaam verdwenen. Filterkoffie is nog steeds populair bij veel Spanjaarden of zij drinken instant koffie of koffie in zakjes. Wil je in een café een espresso, bestel dan een café solo.

Griekenland

In Griekenland heb je de Griekse koffie, de traditionele koffie, gemalen koffie wordt samen met water en suiker in een metalen koffiepot gedaan en op het vuur gezet. Op het moment dat de schuimvorming optreedt haal je het mengsel van het vuur en schenkt je het direct in kopjes met koffiedeeltjes als bezinksel. Tegenwoordig drinken ook veel Grieken een frappé, een ijskoffie die gebaseerd is op oploskoffie (Nescafé). Feit is dat de frappé net zo zeer bij een zomer in Griekenland hoort dan een koud biertje in de zomer in Nederland.
Koffie in Frankrijk

Frankrijk

In Frankrijk is wordt er vaak een café au lait geserveerd bij het ontbijt, in een brede mok zodat je er een croissantje in kan dippen. Koffie wordt in Frankrijk vaak geserveerd als nagerecht, maar bestel geen koffie met een smaakje of met slagroom. “Un café” is de meest gebruikte manier om in Frankrijk koffie te bestellen, maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en bijna altijd is dat een espresso.

Turkije

In Turkije wordt poederfijn gemalen koffie samen met suiker en water driemaal opgekookt. Het verkregen brouwsel wordt meteen uitgeschonken en gedronken, het bezinksel (koffiedik) blijft achter in de koffiekan. Het is een sterke koffie dus een dubbele bestellen is nergens voor nodig. Na het zetten van de wordt het koffiedik soms gebruikt om de toekomst te voorspellen.

Ethiopië

Koffie is de nationale drank in Ethiopië. Het zetten en drinken van koffie is hier een ritueel dat vaak meer dan een uur in beslag neemt. Het zélf zetten wordt minder populair, de koffiebar biedt voordelen. Koffie drinken is in ieder geval spot goedkoop, zo betaal je maar ongeveer 6 cent voor een kopje koffie of thee.

Zweden

In Zweden is het heel normaal dat als je in een café of restaurant koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Met een kan kun je je kopje dus gewoon weer bijvullen. Dit noemen ze in Zweden “påtår”. In Zweden wordt minstens een, soms twee keer op een dag een Zweedse koffiepauze ingelast, de fika. Een moment van rust, die men alleen of met vrienden door kan brengen: ‘leven zonder fika is ondenkbaar.’
koffie in Zweden

China

China heeft een slechte naam als het om koffie gaat. Allerlei oorzaken liggen hieraan ten grondslag, waar de diepgewortelde theecultuur er één van is. Vanaf de jaren ’20 werd koffie in veel cafés geserveerd om het internationale karakter van de stad te onderstrepen. Het was even afgelopen met de koffiecultuur toen de Communisten de macht kregen en alle westerse invloeden rap werden uitgewist. Maar inmiddels is koffie weer helemaal terug en zie je ook steeds meer koffieketens zoals bijvoorbeeld Starbucks in de grote steden verschijnen.
Koffie in Duitsland, Kaffee und Kuchen

Duitsland

Koffie in Duitsland is over het algemeen wat sterker gebrand dan de koffie in Nederland. Veel duitsers kopen koffie in Nederland om te besparen op de koffieaccijns. Duitsland heft namelijk een verbruiksbelasting op koffie, de zogenoemde Kaffeesteuer. Een traditie in Duitsland is “Kaffee und Kuchen”, een must voor vakantiegangers. Een heerlijk kopje koffie met een lekker stuk taart. Schwarzwälder Kirschtorte, Käsekuchen of Waldfrüchtetorte, er is vaak te veel keuze en alles is even lekker.

Engeland

Het idee dat Britten alleen thee drinken is achterhaald. Koffie is de nieuwe thee in Engeland, steeds meer Britten drinken koffie. De groeiende liefde voor koffie wordt mede gedreven door het toenemende aantal koffiebarretjes. Hier wordt voornamelijk kwaliteitskoffie van arabica bonen geschonken. Maar in de supermarkt staan de schappen vol met oploskoffie en is een kop slappe oploskoffie de norm.

Thuis komen

Zo zie je maar er zijn echt veel verschillen in de manier waarop de koffie per land gedronken wordt. Wat in het ene land gebruikelijk is, wordt in het andere land juist raar gevonden. Het is dan toch ook best fijn om na de vakantie weer aan het werk te gaan en te genieten van een heerlijke “normale” koffie zoals je gewend bent.
Thuis komen met je eigen koffie
Bronnen:
Alles over Griekenland. (2015). Koffie. Alles over Griekenland: http://www.allesovergriekenland.nl/koffie.htm Bouwmeester, N. (2015). 10 manieren om koffie te bestellen in Frankrijk. Opgehaald van Frankrijk.bl: 2 http://www.frankrijk.nl/2015/09/10-manieren-om-koffie-te-bestellen-frankrijk/
Eetzaken.nl. (2015). Eetgewoontes in Duitsland. Eetzaken.nl: http://www.eetzaken.nl/eetgewoontes-duitsland/
Elle eten. (2015). FIKA: De kunst van de Zweedse koffiepauze. Elle eten: http://www.elleeten.nl/Inspiratie/fika-de-Zweedse-koffiepauze-recepten-boek
Guillet , M. (2015). Turkse koffie, een delicatesse. Genieten van Istanbul: http://www.genietvanistanbul.nl/dagelijkse-leven-in-istanbul/turkse-koffie-op-cultureel-erfgoedlijst/
Hurst, P. (2016). Engelse koffiesnobs drinken alle goede koffie op. Munchies: https://munchies.vice.com/nl/articles/engelse-koffiesnobs-drinken-alle-goede-koffie-op
Judith. (2012). Kopje koffie in China. Judith in China: https://judithinchina.com/2012/06/22/kopje-koffie-in-china/
Lindenburg , H. (2015). De juiste manier om koffie te drinken op vakantie. Elke dag vakantie: http://www.elkedagvakantie.nl/index.php/2015/de-juiste-manier-om-koffie-te-drinken-op-vakantie/
Mulder, M. (2011). Kaffee und Kuchen. Cool Duits: http://www.coolduits.nl/2011/04/kaffee-und-kuchen/
Pieters, A. (2016). Geld en budget in Ethiopië. Around the globe: http://www.aroundtheglobe.nl/reizen/ethiopie/geld-budget-ethiopie-si9026.html
SpanjeVandaag. (2015). De vele varianten van koffie in Spanje. Wiki Spanje: http://www.wikispanje.nl/2015/11/09/de-vele-varianten-van-koffie-in-spanje/
Specialty Coffee. (2016). China, Inhaal- of afhaalchinees? Specialty Coffee: http://www.specialtycoffee.nl/coffee/origins/china/
Welkom In Turkije. (sd). Turkse koffie is een kunst. Welkom In Turkije: http://www.welkominturkije.nl/blogs/turkse-koffie-is-een-kunst/
Wiggers, P. (2011). Kaffee und Kuchen of zoals wij in Nederland zeggen: Koffie met Taart! Smulweb: http://www.smulweb.nl/blog/pwiggers/12643/kaffee-und-kuchen