Dé koffietrends voor 2021, die lees je hier!

    08 december 2020
    7 minuten leestijd

2020 is bijna ten einde, een uniek jaar met veel bijzondere gebeurtenissen en verhalen. De trends die wij eind vorig jaar beschreven zijn nauwelijks tot leven gekomen, mede omdat bijvoorbeeld de horeca een lange periode gesloten is geweest. Maar zoals elk jaar schrijven wij een item over de trends voor het aankomende jaar.

Ook in deze gekke tijden vinden wij het erg belangrijk om vooruit te kijken. En wij willen dan ook onze verwachtingen voor 2021 met betrekking tot koffie met iedereen delen. We verwachten nieuwe ontwikkelingen maar wij zien ook trends die al eerder zijn opgekomen en zich in 2021 nog verder gaan ontwikkelen.

We laten jullie niet langer in spanning, lees snel verder.
Resultaten van een onderzoek van Statista

1. Meer en meer koffie drinken

Al jaren stijgt de consumptie van koffie onder Nederlanders. Waar wij eerdere jaren al in de top 10 van grootste koffiedrinkers van de wereld staan, zijn wij volgens Statista in 2020 kampioen koffiedrinken. Volgens een schatting zal de consumptie van koffie per hoofd van de Nederlandse bevolking 8,3 kilogram bedragen, waarmee Nederland bovenaan staat in de lijst!

2. Kennis en koffiebeleving blijft belangrijk

Koffie is niet zomaar een drank die je drinkt op het werk of thuis. Koffiedrinkers weten niet alleen koffie te waarderen maar zij hebben ook steeds meer kennis over koffie. De koffiedrinkers worden koffie-experts. Dat zien wij ook de laatste tijd steeds meer gebeuren, door het vele thuiswerken gaan mensen zich verdiepen in de smaak en herkomst van de koffie die zij thuis drinken. En het is aan koffieleveranciers om deze koffieliefhebbers te voorzien van juiste en interessante informatie.

Een heerlijke cappuccino gemaakt door thuisbarista
thuiswerken is een structurele invulling van de werkweek

3. COVID-19 en thuiswerken

Veel van onze dagelijkse kopjes koffie werden tot voor kort op het werk gedronken. Maar sinds de corona-crisis werken veel mensen thuis en wordt er ook meer koffie thuis gedronken. Dat maakt het kopje koffie dat je op je werk drink extra uniek. De goede koffie op het werk is een speciaal moment geworden, die vaak wordt gecombineerd met het even bijkletsen met collega’s.

4. Herkomst en traceerbaarheid nog even belangrijk

Waar komt de koffie vandaan? Wie verbouwt de koffie en wat gebeurt er na het oogsten? Deze vragen worden meer en meer gesteld. Wij zien een trend waarin koffiedrinkers op zoek zijn naar transparantie in de keten. Wij weten waar onze koffie vandaan komt en zijn op dit moment druk met het beschrijven van de gehele keten. Zo krijgen onze klanten inzicht in de weg die de koffieboon aflegt.
koffiebonen in handen
bamboe roerstaafjes

5. Nieuwe innovaties door verbod op plastic

Vanaf halverwege 2021 komt er een verbod op bepaalde plastic wegwerpproducten. Bijvoorbeeld plastic bordjes, plastic bestek en plastic rietjes mogen dan niet meer worden gebruikt of verkocht. Ook de plastic roerstaafjes voor bij de koffievoorziening vallen onder dit verbod. Daarom hebben wij meerdere alternatieven, zoals houten roerstaafjes en papieren roerstaafjes. Daar komen binnenkort ook nog bamboe roerstaafjes bij, het meest duurzame alternatief. We verwachten dat deze laatste erg populair gaan worden bij alle bedrijven die een stap willen maken richting een duurzamere wereld. Houd onze nieuwspagina in de gaten!

6. Duurzame verpakkingen zijn een must

Afval is een groot probleem. Er zijn duurzame oplossingen nodig om er voor te zorgen dat er minder afval wordt geproduceerd. We zien een trend in de ontwikkelingen van duurzamere verpakkingen, door gebruik te maken van minder materiaal of betere alternatieven worden verpakkingen verduurzaamd.

Ook Coffee Fresh zet zich in voor duurzame verpakkingen. Zo zijn alle omdozen van Coffee Fresh producten onlangs qua design aangepast zodat er minder inkt gebruikt hoeft te worden. Daarnaast zijn alle dozen nu gemaakt van FSC karton. Ook onze DHL verzenddozen worden meegenomen in deze verduurzaming.

Verduurzaming
Bonton afvalscheidingsmodule

7. Duurzame afvalverwerking

Naast duurzame verpakkingen zien wij de vraag naar duurzame afvalverwerking toe nemen. Wij verwachten dat deze trend nog wel even doorzet en vinden dat wij als koffieleverancier een goed advies moeten kunnen geven. Want hoewel wij natuurlijk geen afvalverwerker zijn, weten wij heel goed wat er gedaan kan worden met afval afkomstig van de koffievoorziening.

Om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn hebben wij voor onze koffiebekers en koffiedik speciale recycling concepten opgericht. Met Close Future bekerrecycling en Close Future koffierecycling maken wij het onze klanten gemakkelijk om hun afval duurzaam te verwerken. Zo wordt van onze koffiebekers hygiënepapier gemaakt, van onze bio bekers compost en biogas en van ons koffiedik worden unieke producten gemaakt zoals handzeepjes, mokken of plantenbakjes.

Koffiebeker met naam
Close Future koffiemeubel, 100% circulair

8. Innovatie is goed voor imago

Steeds meer bedrijven gaan voor duurzaamheid. Wij krijgen dan ook steeds vaker de vraag hoe wij als koffieleverancier kunnen bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van onze klanten. Natuurlijk proberen wij door innovatie een unieke positie in te nemen op de zakelijke koffiemarkt.

Zo hebben wij sinds kort een circulaire onderzetkast, ons Close Future koffiemeubel. Dit meubel is gemaakt van gerecycled plastic afval, een unicum in de wereld van koffie. Wij zijn de enige koffieleverancier die van hun eigen plastic afval een nieuw product maakt. Door als klant te kiezen voor onze duurzame koffievoorziening inclusief Close Future koffiemeubel laat je zien dat je wilt gaan voor een duurzame toekomst. Dit draagt bij aan een duurzaam imago.

Laat 2021 maar komen

Welke trends 'echt' door zullen breken in 2021 weten wij pas aan het einde van het nieuwe jaar. Toch zijn wij nu al benieuwd welke trends jij het liefst een succes ziet worden in 2021. Laat het ons weten!
cappuccino door een echte barista!