Dreigt koffie op te raken door klimaatverandering?

    02 februari 2021
    3 minuten leestijd

Terwijl de vraag naar koffie nog altijd stijgt, bedreigt klimaatverandering de toekomst van de koffieproductie. Vooral de Arabica-plant heeft sterk te lijden onder de veranderingen en daarmee worden ook miljoenen inkomens van koffieboeren bedreigd.

Koffieboeren in de hele wereld ondervinden problemen als gevolg van klimaatverandering, zoals hogere temperaturen en onvoorspelbare regenperiodes. Dit heeft uiteindelijk invloed op de insectenplagen en ziektes van de planten. Maar hoe zit dit? Wij leggen je uit hoe klimaatverandering van invloed is op de kwantiteit en kwaliteit van koffie.

Rijpe rode koffiebessen aan een koffieplant

De temperatuur op aarde stijgt

Door de jaren heen is de temperatuur wereldwijd gestegen. In de media hoor je regelmatig over smeltende ijskappen en stijging van de zeespiegel, maar je hoort nauwelijks iets over wat de temperatuurstijging doet met de wereldwijde koffieproductie.

Koffie is gevoelige plant, wordt het te warm dan vermindert eerst de kwaliteit van de koffiebonen en dan het aantal bonen per plant. Zelfs een halve graad verschil op het verkeerde moment kan grote gevolgen hebben voor de opbrengst, smaak en aroma van de koffiebonen.

Meer neerslagveranderingen

De temperatuurstijging heeft ook gevolgen voor het neerslagpatroon. Periodes van regen zijn moeilijker te voorspellen. Daarnaast regent het soms harder met krachtige windstoten, waardoor takken afbreken en koffiebessen op de grond vallen. Daarnaast wordt de kans op aardverschuivingen en bodemerosie als gevolg van neerslagveranderingen groter.

Regendruppels op een blad van een koffieplant

Andere bedreigingen voor de koffieplant

Behalve door temperatuur en neerslag wordt de koffieteelt ook bedreigd door schimmels en insecten die profiteren van de hogere temperaturen. De bekendste zijn koffieroest en de koffieboorkever.
koffieplant met koffieroest

Koffieroest

Koffieroest is een schimmel die de bladeren van de koffieplanten aantast. Waardoor de planten langzaam doodgaan. Het is een schadelijke ziekte die zich gemakkelijk via de lucht verspreidt en daardoor in korte tijd grote gebieden kan infecteren.

Koffieboorkever

Dit is een zwart beestje, niet groter dan een sesamzaadje, dat zijn eitjes legt in de koffiebes. De larven eten de koffiebonen (die in de koffiebessen zitten) op, waardoor de bessen kapot gaan. Door onderzoek is ontdekt dat het een van de weinige plantenetende insecten is die tegen cafeïne kan. Het is een van de grootste bedreigingen van de koffieplant op dit moment.

Mechanisme om de koffie boorkever te vangen
Wat doen de organisaties om de kwaliteit van koffie te behouden

Wat wordt er gedaan?

Organisaties zoals UTZ, Fairtrade en Rainforest Alliance, zetten zich dagelijks in om boeren te helpen in de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering. Voor koffieboeren is het belangrijk dat zij hun plantages en werkwijze aanpassen om de kwaliteit en kwantiteit van hun oogst te waarborgen. De organisaties met elk hun eigen duurzaamheidskeurmerk, zorgen voor trainingen en scholing om de boeren nieuwe en betere landbouwmethodes bij te brengen.

Zo leren ze bijvoorbeeld dat het belangrijk is om andere gewassen op hun plantage te planten, zoals bananen en avocado’s, om te zorgen dat de koffieplanten meer schaduw krijgen. Ook wordt er informatie gegeven over irrigatie methodes om er voor te zorgen dat de planten op het juiste moment genoeg water krijgen. Daarnaast krijgen boeren ook training in het gebruik van biologische methodes om insectenplagen en ziektes te bestrijden.

Wat kan jij als koffieliefhebber doen?

De eerste stap voor koffiedrinkers die een verschil willen maken, is meer leren over de uitdagingen waar de boeren dagelijks tegen aan lopen en over organisaties zoals Fairtrade, UTZ en Rainforest Alliance. Kies vervolgens als organisatie voor een duurzame koffievoorziening en koffie met een keurmerk om de koffieboeren te ondersteunen in hun strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering.

vuist omhoog met horloge om pols en laptop
fancybox loading gif