Help, koffie over mijn shirt? Wat nu?

    23 februari 2021
    3 minuten leestijd

Het overkomt iedereen wel eens. Je bent druk aan het werk en wil even snel een slok koffie nemen, maar je laat per ongeluk je kopje omvallen. Of tijdens een drukke ZOOM-meeting of Teams overleg grijp je iets te wild je kop koffie en voor je het weet maak je een koffievlek op je mooie witte shirt.
Grote koffievlek in je shirt

Wat nu?

Blijf rustig, de kans is groot dat je shirt nog te redden is. Het hangt er vooral van af hoe snel je reageert. Verse vlekken zijn namelijk gemakkelijker te verwijderen dan oude opgedroogde vlekken. Het verwijderen van een koffievlek is een proces van proberen (trail and error). Begin met de eenvoudigste oplossing (spoelen met koud water), als dat niet werkt, ga dan verder met de volgende stap. Wij leggen het verder uit in deze blog.

Stap 1: Spoelen met koud water

Voor verse koffie vlekken kan je het best gebruik maken van koud water. Laat koud water uit een kraan door de achterkant van de stof lopen om te voorkomen dat de koffie de stof binnendringt. Laat 10 tot 15 minuten koud water door de achterkant van de vlek lopen of totdat het water helemaal helder is. Als de vlek niet volledig is verwijderd of als je vlek oud is, ga je verder met de volgende stap.
Water uit een kraan
Shirt laten weken in water

Stap 2: Maak gebruik van vloeibaar wasmiddel

Is koud water alleen niet genoeg, maak dan gebruik van vloeibaar wasmiddel. Wrijf vloeibaar wasmiddel of afwasmiddel en een beetje koud water in de koffievlek. Bij verse vlekken laat je het vervolgens drie tot vijf minuten zitten. Je kunt het langer laten zitten, maar laat het niet opdrogen. Voor oude koffievlekken moet je de kleding een tijd lang in water laten weken, nadat je het vloeibare wasmiddel hebt ingewreven.

Wrijf om de vijf minuten voorzichtig met je duim en vingers over de vlek om de het los te maken. Controleer de vlek na 30 minuten weken in koud water. Als de vlek achterblijft, probeer dan vijf tot vijftien minuten in warm water te weken voordat je grondig spoelt.

Stap 3: Probeer waspoeder

Als de vlek nog steeds aanwezig is, meng dan wat waspoeder met gelijke delen witte azijn en water en maak er een pasta van. Test het op het kledingstuk om er zeker van te zijn dat de stof niet verkleurt. Gebruik een oude tandenborstel om de vlek te schrobben. Spoel de stof grondig uit. Poedervormige wasmiddelen bevatten oppervlakte-actieve stoffen. Deze kunnen in sommige gevallen koffievlekken beter verwijderen dan vloeibaar wasmiddel.
Gebruik waspoeder met oppervlakte-actieve stoffen
knoeien met koffie

Andere oplossingen

Soda is een bekend schoonmaakmiddel en wordt op menig website genoemd als een goed middel voor het verwijderen van koffievlekken. Meng een deel soda met een deel (lauw) water en wrijf met een doek dit sodawater over de vlek. Doe dit net zolang tot de vlek is verdwenen. Koffievlekken verwijderen met sodawater wil het best als de vlek nog niet in de kleding is getrokken. Maar het is ook een goede methode om ingedroogde vlekken te behandelen.

Vlekkenverwijderaar

Je kan ook gebruik maken van een goede vlekkenverwijderaar. Een vlekkenverwijderaar, ontvlekker of vlekkenoplosser verwijdert allerlei soorten vlekken. Vlekkenverwijderaars komen in sprays, tubes en drukflessen. Deze middelen kan je vaak gewoon bij de supermarkt halen en zijn ideaal voor het verwijderen van hardnekkige vlekken in textiel.