Herfst, tijd voor gecertificeerde chocolade
12 oktober 2021
3 minuten leestijd
Een lekker kopje chocomelk kan altijd gedronken worden. Toch zien wij een toename in de verkoop van cacao in de herfst- en winterperiode. Guur en koud weer doet mensen dus blijkbaar verlangen naar een warm en zoet kopje chocolademelk. Het drinken van chocomelk is ook nog eens goed voor de wereld, want steeds meer cacao is gecertificeerd en heeft een duurzaamheidskeurmerk. Dit draagt wij aan een betere wereld. Daar vertellen wij je graag meer over.
Rond de evenaar
Cacao groeit vooral in landen rond de evenaar. Ivoorkust en Ghana zijn op dit moment de grootste exportlanden van cacao. Maar dit zijn landen waar het voor sommige boeren lastig is om hun bedrijf te laten groeien. Ze hebben weinig toegang tot de nieuwste technieken voor het snoeien en laten groeien van hun planten.
Samenwerken
Alleen kan een boer dus niet veel verandering teweeg brengen. Aansluiten bij een coöperatie is vaak de oplossing. Coöperaties die aangesloten zijn bij bijvoorbeeld Rainforest Alliance bieden de boeren mogelijkheden om de leef- en arbeidsomstandigheden te verbeteren. De coöperaties committeren zich aan de certificeringsregels van Rainforest Alliance. Door deze regels toe te passen verhogen de boeren hun productie en verbetert de kwaliteit van het product.


Kwaliteit verbeteren
Voldoen aan eisen


Rainforest Alliance
Studies tonen aan dat, in vergelijking met niet-gecertificeerde plantages, de Rainforest Alliance gecertificeerde cacaoplantages:
- Hogere gewasopbrengsten en kwaliteit hebben dankzij verbeterde landbouwpraktijken;
- Een hoger inkomen en spaargeld hebben;
- Zorgen voor veiligere werkomstandigheden en betere toegang tot onderwijs voor hun kinderen;
- Betere praktijken met betrekking tot erosiebestrijding, bodem vruchtbaarheid en het planten van schaduwbomen implementeren;
- De biodiversiteit, de bodemgezondheid en de waterkwaliteit verbeteren.
Door simpelweg te genieten van een chocoladeproduct met de Rainforest Alliantie keurmerk, help je de bossen te beschermen en biodiversiteit, bestrijding van de klimaatcrisis en verbetering van de levensonderhoud van cacaoboeren en hun gezinnen.
De weg naar 100% duurzaamheid
De weg naar 100% duurzaamheid op het gebied van cacao is lang en vol uitdagingen. Er zijn helaas nog veel producenten van chocolade die kiezen voor goedkope niet gecertificeerde cacao. Wat kunnen wij als chocolade liefhebbers doen? Als je wil bijdragen aan meer inkomen voor boeren, betere arbeidsomstandigheden, scholing en minder kinderarbeid, dan is het kopen van producten met een keurmerk zeker zinvol.