Hoe drinken wij in Nederland thee?

    14 maart 2023
    3 minuten leestijd

Thee is een van de meest gedronken dranken ter wereld. Daarom besteden wij graag aandacht aan de wereld van Camellia sinensis oftewel thee. Thee op het werk is voor velen een tegenhanger van koffie op het werk.

Uit het meest recente onderzoek van Koffie & Thee Nederland blijkt dat 40% van de Nederlanders dagelijks een kop thee drinkt. Er is een verschil in de dagelijkse thee consumptie van mannen en vrouwen. 32% van de mannen drinkt dagelijks thee, terwijl 48% van de vrouwen aangeeft dagelijks thee te drinken. Thee lijkt dus wat populairder onder vrouwen.
Thee inschenken

Thee in de horeca en op het werk

Uit het onderzoek blijkt dat deelnemers het een meerwaarde vinden als een horeca gelegenheid een luxe theeaanbod heeft. Dit zien wij ook steeds vaker op het werk. Onze klanten kiezen vaak voor thee van goede oorsprong en het liefst een ruime keuze verschillende smaken.

Oudere theedrinkers drinken het liefst zwarte thee (35%). Onder de jonge theedrinkers is groene thee met een smaakje (17% ) en vruchtenthee (15%) favoriet. Losse thee op het werk is vanuit praktisch oogpunt nog niet zo populair, maar daarvoor is voorverpakte thee in theezakjes natuurlijk de oplossing. Thee wordt nog steeds het meest gezet met een theezakje per kop, bijna 60% van de theedrinkers gebruikt bijna altijd deze zetmethode.

Theekennis kan beter

Uit het onderzoek blijkt dat de kennis van theedrinkers wel beter kan. Het onderzoek toont aan dat een groot deel van de deelnemers niet weet dat koffie en thee goed zijn voor de vochtvoorziening en je lichaam echt niet uitdrogen. Daarnaast denkt 57% van de ondervraagde theedrinkers denkt dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Maar deze stelling is onjuist.

Groene en zwarte thee komen van exact dezelfde theeplant. Het verschil tussen deze twee soorten ontstaat doordat de blaadjes van zwarte thee zijn gefermenteerd of geoxideerd. De theeblaadjes die gebruikt worden voor groene thee niet. Dat proces verandert wél de kleur en de smaak, maar heeft nauwelijks invloed op de gezondheidseffecten, aldus het Voedingscentrum.

Ook weet maar 34% van de deelnemers dat groene thee ook cafeïne bevat. En 47% van de deelnemers gaf correct aan dat zwarte thee meer cafeïne bevat dan rooibosthee. De theekennis van Nederlanders kan dus wel beter.
kopje thee in een glas
theebladeren

Wil jij meer kennis over thee?