Koffie leren drinken, hoe doe je dat?

    29 maart 2022
    2 minuten leestijd

Op het werk kan je er niet om heen, de koffiemachine. Elke dag pak je als koffieliefhebber je dagelijkse bakje om mee op te starten. En daarom is het voor een echte koffieliefhebber bijna niet voor te stellen dat niet iedereen koffie lust. Maar toch zijn er mensen die geen koffie drinken omdat zij de smaak van koffie niet lekker vinden. Koffie heeft een bijzondere smaak die met geen andere smaak te vergelijken is. Veel mensen leren het dan ook drinken. Ben je nieuwsgierig naar hoe je koffie kan leren drinken? Lees dan snel verder.

Begin rustig

Hoewel een espresso je echt de smaak van koffie geeft, is dit niet de beste keuze voor je eerste kopje. Een espresso is kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie met een intense smaak. Probeer daarom eerst een kop koffie met melk en suiker of kies een lekkere melkvariatie zoals een latte macchiato

Ben je daar aan gewend dan kan je overstappen naar een cappuccino, in verhouding zit hier minder melk in dan in de latte macchiato en zal je dus meer koffie proeven. Uiteindelijk kan je de hoeveelheid melk (en eventueel suiker) in je koffie afbouwen tot je een kop koffie drinkt zonder toevoegingen. Dan proef je de pure smaak van koffie.

Goede koffie

Kies goede koffie. Het klinkt misschien als een open deur maar de keuze welke koffie je drinkt maakt een groot verschil. Een kopje Douwe Egberts Senseo of de meest goedkope oploskoffie uit de supermarkt smaken heel anders dan koffie gemaakt met echte verse koffiebonen. Kies dus goede kwaliteit koffie zodat je ook echt de smaak van koffie leert waarderen.

Probeer verschillende soorten koffie

Mocht je een koffie proberen en die niet zo lekker vinden, geeft dan niet op. Er zijn veel verschillende melanges te krijgen en elke melange heeft zijn eigen smaakprofiel.

Kijk bijvoorbeeld eens naar onze koffiesoorten, dan zul je zien dat er veel verschillende smaken aangeboden worden. Probeer dan ook verschillende soorten om jouw favoriet te ontdekken.

Probeer eens een andere zetmethode

De zetmethode draagt bij aan de smaak van koffie en het is dus van belang hier rekening mee te houden. Zo geeft een espressomachine die koffie zet met gemalen koffiebonen een hele andere smaak dan een filtermachine. Koffie gemaakt met een filter koffiezetapparaat heeft een uitgebalanceerde smaak. Het is een kop koffie die voor veel mensen toegankelijk is. Terwijl een espressomachine een kop koffie zet die veel intenser is van smaak. Wij hebben speciaal voor alle thuisbarista’s een overzicht gemaakt met verschillende zetmethodes. Kijk daarvoor op onze koffie kennis pagina.
caffetiere
koekje bij de koffie

Combineer koffie met iets lekkers

Of het nu in of naast de koffie is, met iets lekkers erbij is je koffie een stuk lekkerder. Je kan bijvoorbeeld gaan voor een heerlijke koffiesiroop waardoor jouw koffie zal smaken als een zoete drank van Starbucks. Of kies je voor een lekker koekje of blokje chocolade bij jouw kopje koffie. Deze zoete tegenhangers kunnen je smakenpalet in balans brengen.

Blijf genieten

Het kan zijn dat je koffie echt niet lekker vindt, ook al heb je alles geprobeerd. Dat is niet erg, er zijn gelukkig nog heel veel andere lekkere dranken die jij kan drinken op je werk. Veel koffieautomaten zijn gevuld met chocolademelk of thee. Ook daar kan je van genieten tijdens je dagelijkse werkzaamheden.
Geniet van je kopje koffie