Het koffieland bij uitstek: Hoeveel koffie drinken Nederlanders?

    24 oktober 2023
    2 minuten leestijd

Er is wel eens onderzocht hoeveel koffie er in de wereld wordt gedronken. Nederlanders blijken één van de grootste koffiedrinkers ter wereld te zijn. Hoeveel koffie drinken wij en waarom drinken wij zoveel koffie?

Hoeveel koffie drinken Nederlanders?

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag drinken. Omgerekend is dat gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar. In kilo’s is dat per persoon bijna 8,5 kilo. Natuurlijk verschilt de consumptie van koffie per persoon, maar blijkbaar zijn wij toch enorme koffieleuten.

Ik drink gewoon koffie, tekst op krijtbord
Koffie op het werk is niet weg te denken

Maar waarom?

De reden waarom wij zoveel koffie drinken is moeilijk te vinden. Waarschijnlijk heeft het te maken met de verkrijgbaarheid van koffie in Nederland. Wij hebben in Nederland nu eenmaal goede voorzieningen; zo is gratis koffie op het werk bijna niet meer weg te denken. En daarbij is de kwaliteit van onze koffie op het werk ook enorm verbeterd de laatste jaren.

Ook schijnt ons klimaat invloed te hebben op onze enorme consumptie van koffie. In Nederland drinken wij graag koffie om ons op te warmen, dit zie je ook terug in Scandinavische landen, waar de consumptie van koffie ook bovengemiddeld is.
Koffie in zweden
Meer koffie drinken in de toekomst?

Drinken wij in toekomst nog meer?

Of wij in de toekomst meer gaan drinken is niet echt te voorspellen. Maar wij verwachten wel dat Nederlanders in de toekomst betere koffie gaan drinken. In de horeca zijn wij natuurlijk gewend om te genieten van de beste koffie, dat maakt dat consumenten ook thuis ÉN op het werk de lekkerste kop koffie wil drinken. En dat kan, zeker op het werk hoeven bedrijven geen concessies meer te maken. De beste koffie kan gewoon uit de koffieautomaat worden gehaald. Hiermee hou je je medewerkers tevreden en kan iedereen altijd genieten van de lekkerste koffie. Dan drinken wij vast meer koffie in de toekomst!
fancybox loading gif