Is decafé koffie gezonder dan gewone koffie?

    29 juni 2021
    4 minuten leestijd

Wij zien de vraag naar decafé koffie steeds toe nemen. Met name onder de jongere generatie is dit erg populair. Vaak wordt dit gecombineerd met een gezonde levensstijl, de gedachte is dan ook dat decafé koffie gezonder is dan gewone koffie. Maar is dat ook echt zo? Wij vertellen je het antwoord in dit blog, maar eerst het antwoord op de vraag: wat is decafé koffie eigenlijk?
koffie in handen

Wat is decafé koffie?

Decafé of cafeïnevrije koffie is simpel gezegd koffie zonder cafeïne. Dit is een verkeerde benaming, want er blijft namelijk tijdens het cafeïne extractie proces altijd een kleine hoeveelheid cafeïne achter. Wettelijk is bepaald dat de hoeveelheid cafeïne in cafeïnevrije koffie niet meer dan 0,1% mag zijn (berekend op droge stof). Dat betekent maximaal 1 milligram cafeïne per gram koffie.

Hoeveel cafeïne zit er in een kop koffie?

Een gemiddelde kop koffie bevat 75-150 mg cafeïne, het is echter afhankelijk van de zetmethode en de hoeveelheid koffie. In een espresso van 40 cc zit evenveel cafeïne als in een normale kop koffie van 120 cc. Maar niet elke koffie drinker kan even goed tegen cafeïne of drinkt om een andere reden liever een kopje decafé.

Is cafeïne ongezond?

In principe is cafeïne, bij een inname met mate, niet slecht voor je. Hoewel sommige mensen gevoelig zijn voor cafeïne en last hebben van bijwerkingen, kunnen de meeste volwassen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder nadelige gevolgen. Bij overmatige inname kan cafeïne effect hebben op je slaap. Het kan in sommige gevallen zelf invloed hebben op het gevoel van angst, nervositeit en prikkelbaarheid. Bij sommige mensen kan het zelfs zorgen voor hoofdpijn.

Is decafé gezonder dan gewone koffie?

Het antwoord is: nee. In decafé koffie zitten even veel antioxidanten en voedingsstoffen als in normale koffie. Deze antioxidanten kunnen een positieve invloed hebben op je gezondheid. Antioxidanten beschermen namelijk je cellen en houden ze gezond. Er zitten ook voedingsstoffen in zowel normale als decafé koffie, die essentiële vitamines bevatten. Mits je normale koffie met mate drinkt is het dus geen ongezondere keuze dan decafé koffie.

Ook de decafé drinker verdient een lekkere kop koffie

Vaak wordt er gedacht dat decafé minder lekker is, maar niet is minder weer. Wij hebben heerlijke cafeïnevrije koffiemelanges in ons assortiment voor alle decafé liefhebbers.

Coffee Fresh espresso bonen decafé

Wij hebben bijvoorbeeld Coffee Fresh espresso bonen decafé in ons assortiment. De koffiebonen zijn Rainforest Alliance gecertificeerd. Het is een decafé koffie is een volle, ronde en stevige koffie met rijke smaken van pure chocolade.

De koffiebonen die in onze Coffee Fresh espresso bonen decafé gebruikt worden groeien in Brazilië en Vietnam. De Vietnamese Robusta is van hoge kwaliteit dankzij de bijzondere vulkanische grond waar deze koffie groeit en geeft deze decafé koffie een kick waardoor er een mooie balans ontstaat. De volle rijke smaken van de Arabica koffiebonen uit Brazilië maken deze koffieblend helemaal af.

Douwe Egberts melange decafé snelfiltermaling

Ook hebben wij de bekende Douwe Egberts melange decafé snelfiltermaling in ons assortiment. Dit is een koffie waaruit de van nature aanwezige cafeïne zorgvuldig verwijderd is. De bonen worden medium gebrand en hebben een pittige, volle smaak van vertrouwde kwaliteit. Snelfilterkoffie is fijn gemalen en is met name geschikt voor koffiezetapparaten met een papieren filter.

Nescafé ristretto decaffeinated

Heb je een instant koffiemachine dan is de Nescafé ristretto decaffeinated iets voor jou. Dit is een licht geroosterde koffie met subtiele wijntinten, op natuurlijke wijze cafeïnevrij gemaakt met water. De ideale blend voor een heerlijke cafeïnevrije koffie.

Nescafé decafé sticks

Wil je decafé koffie aanbieden maar niet in de koffieautomaat? Dan zijn Nescafé decafé sticks de oplossing. Nescafé decafé is een premium cafeïnevrije koffiemelange gemaakt van hoogwaardige Arabica- en een handvol Robusta-koffiebonen. Deze Nescafé decafé heeft een zachte smaak en rijk aroma. Alle eigenschappen van de koffie waar je van houdt, maar dan zonder zoveel cafeïne. Het waterproces verwijdert bijna alle cafeïne op een natuurlijke en zorgvuldige manier.