Is koffie op het werk verplicht?

    25 juli 2022
    2 minuten leestijd

Nee, koffie op het werk is niet verplicht. Het is een secundaire arbeidsvoorwaarde. Toch is het niet verstandig om als bedrijf de koffiemachine te schrappen.

Nederlanders drinken veel koffie, volgens het AD is Nederland zelfs koffieleut kampioen. Dit komt deels door de verkrijgbaarheid: in Nederland hebben wij nu eenmaal goede voorzieningen, zoals het gratis kopje koffie op het werk.

Als werkgever kun je er voor kiezen geen koffie aan te bieden of koffie en thee betaald te maken. Wel moet er gelet worden op de collectieve arbeidsovereenkomst. In sommige cao’s is namelijk gratis verstrekking van koffie en thee opgenomen.

Ons advies

Ons advies is om gratis koffie en thee aan te bieden voor uw medewerkers. De kosten per persoon per maand zijn laag en uw medewerkers zullen het naar alle waarschijnlijkheid erg waarderen. Het kan de werksfeer ten goede komen en wordt door veel mensen als een basisvoorziening gezien.

Koffie heeft positieve invloed

Wanneer een werkgever hierop bezuinigt of zelfs gratis koffie afschaft kan dit tot onrust leiden. En dat terwijl koffie juist veel voordelen heeft. Uit onderzoek blijkt dat 54% van de werknemers productiever zijn als zij koffie drinken. De sociale interactie met collega’s tijdens een korte koffiepauze of een praatje bij de koffieautomaat, heeft een positieve invloed. Uit onderzoek blijkt dat wanneer werknemers tijdens een pauze samen koffie drinken, dit een positieve invloed heeft op de arbeidsvreugde.

Thuiswerkvergoeding voor koffie

Sinds de Covid-19 pandemie is thuiswerken nog normaler geworden. Voor het thuiswerken geldt dat de werkgever niet verplicht is koffie te vergoeden. Al doen sommige bedrijven dit wel. Maar er is geen wettelijke bepaling die werkgevers verplicht om een thuiswerkvergoeding (voor onder andere internet, energie en koffie) te bieden aan de werknemers
water drinken bij warm weer

Koud en warm weer

Als werkgever ben je wel verplicht om water aan te bieden aan je medewerkers, bijvoorbeeld uit een waterautomaat. Je mag hiervoor je werknemers niets aanrekenen. Of je ook andere dranken moet aanbieden in een werkplaats hangt heel sterk af van de temperatuur en de aard van het werk. Gekoelde dranken zijn bijvoorbeeld verplicht vanaf 25°C in de bouw, voor werkzaamheden in een kantoor is dit pas vanaf 30°C verplicht. Een waterautomaat die gekoeld water biedt, is dan perfect. Het aanbieden van warme dranken zoals koffie of thee is dan weer verplicht wanneer je werknemers buiten werken en de temperatuur lager dan 5 ℃ is.
fancybox loading gif