Koffie proeven met behulp van het Coffee Taster's Flavor Wheel

    26 september 2023
    2 minuten leestijd

Wij hebben al eerder een blog geschreven over hoe zingtuigen worden gebruikt om koffie te proeven. Proeven is een waarneming die plaats vindt door een interactie tussen de zintuigen waaronder zien, proeven, ruiken, voelen en horen.

SCAA Coffee Taster

Coffee Taster's Flavor Wheel

In de wereld van koffie is er een speciaal koffie smaakwiel, het Coffee Taster's Flavor Wheel, ontwikkeld door de Specialty Coffee Association of America (SCAA). Dit is een hulpmiddel om smaken en geuren van koffie beter te omschrijven. Dit smaakwiel is voor de meeste koffiedrinkers te complex, verwacht dus niet dat je direct alle smaken en aroma’s van de koffie kan benoemen.

De smaakbenamingen op het smaakwiel zijn niet zomaar verzonnen. Het zijn gedocumenteerde smaken die kunnen worden geïdentificeerd door koffieprofessionals en sensorische wetenschappers en doormiddel van een smaakwiel toegankelijk gemaakt voor koffieliefhebbers.

Maar hoe werkt het smaakwiel en hoe leer je dit te gebruiken?

Koffie zetten en proeven

Je begint met het zetten van een kopje koffie, gewoon zwarte koffie zonder melk, suiker of andere smaaktoevoegingen. Neem een slokje van je koffie en probeer te ontdekken wat je proeft. Let er op dat bij het proeven ook je neus wordt gebruikt, geur is een belangrijk onderdeel om een goede beschrijving te geven.
Koffie zetten met behulp van piston machine
Koffie proeven en smaken benoemen aan de hand van het Coffee taster

Benoem de smaak

Begin in het midden van het smaakwiel om de bredere smaakrichting te kiezen. Deze is vaak voor de meeste mensen nog wel te benoemen. Smaakt de koffie bijvoorbeeld fruitig? Of zoet? Of toch zuur? Langzaam ga je naar buiten, kan je meer smaken ontdekken? Hoe verder je naar de randen van het smaakwiel gaat hoe specifieker de smaken worden.

Veel oefenen en veel koffie proeven

Door veel koffie te proberen is het mogelijk om de kunst van het proeven beter te leren beheersen. In onze showroom hebben wij regelmatig koffie proefsessies met klanten. Daarvoor gebruiken wij een koffie smaakwiel met 6 basissmaken, namelijk: fris fruit, noten, zoet fruit, bloemen, chocola en kruiden. Het is voor veel beginners al vaak lastig om een van deze zes smaken te onderscheiden in de koffie. Er is ook geen goed of fout antwoord, uiteindelijk draait het allemaal om je eigen beleving en voorkeur.
Coffee Fresh koffie smaakwiel voor koffie proevers
fancybox loading gif