Op de koffie bij Gemeente Oldenzaal

    11 januari 2022
    3 minuten leestijd

Gemeente Oldenzaal gaat helemaal voor duurzaamheid.” vertelde een collega mij. Op het moment dat ik zoiets hoor word ik helemaal enthousiast. Want over duurzaamheid schrijf ik graag. Het was dan voor mij ook niet meer dan logisch om eens op de koffie te gaan bij Gemeente Oldenzaal.

Op naar het Oosten

Oldenzaal is als oudste stad van Twente een stad met een rijke historie. Met ruim 32.000 inwoners is het een compacte stad in het Oosten van het land. Op een rustige vrijdag parkeer ik de auto voor het stadhuis, midden in het centrum van de stad. De Sint-Plechelmusbasiliek, een van de 23 basilieken in Nederland, ligt er vlak naast. De rijke historie is direct te zien, maar ik ben hier natuurlijk niet voor de stad zelf, maar voor de duurzame ambities van deze gemeente en de wijze waarop zij dit op dagelijkse basis proberen uit te dragen.

Hartelijk ontvangen

Ik word hartelijk ontvangen door Jorieke (medewerker interne dienstverlening) en Ruud (adviseur bedrijfsvoering) en we nemen plaats in een rustige kantine. Daar zie ik ook direct het eerste teken dat de gemeente gaat voor duurzaamheid. Aan de muur hangt een grote afbeelding van de 17 Sustainable Development Goals.
De SDG vlag in de vlaggenmast bij het stadhuis van Oldenzaal

Global Goals Gemeenten

Gemeente Oldenzaal is één van de ‘Global Goals Gemeenten’ in Nederland. In Oldenzaal worden de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen omarmd en vertaald naar beleid en uitvoering. De Global Goals moeten een einde maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering in 2030. Met verschillende projecten en activiteiten willen we hier aan bijdragen en het bewustzijn op het gebied van duurzaamheid vergroten.” vertelt Ruud.

De 17 SDG’s

Voor elke SDG heeft de Gemeente Oldenzaal een ambassadeur binnen de organisatie. Ruud heeft het “doel 12: verantwoorde consumptie en productie”. Tijdens vergaderingen kan iedereen bijdragen leveren en daarbij hun eigen SDG in gedachten meenemen. Ook worden tijdens aanbestedingen de SDG’s in acht genomen. Zo ook bij de aanbesteding voor een nieuwe koffievoorziening.

Gemeente Oldenzaal was op zoek naar een nieuwe koffievoorziening voor ongeveer 300 medewerkers verdeeld over de gemeentewerf en het stadhuis. Er werd niet alleen aandacht besteed aan de duurzaamheidskenmerken van de automaten en de koffie, maar ook werd er gevraagd naar recyclebare drinksystemen en social return.

Volledig duurzaam

De Gemeente Oldenzaal heeft uiteindelijk besloten met Coffee Fresh te gaan samenwerken. De gemeente heeft daarbij gekozen voor een zo duurzaam mogelijke koffievoorziening. Dit is natuurlijk volledig in lijn met hun omarming en vertaling van de SDG’s naar beleid en uitvoering.
Welkom in Gemeente oldenzaal verkeersbord
Coffee Fresh espresso bonen premium

Gecertificeerde koffie

Sinds een tijd staan er verdeeld over het gemeentehuis een aantal espressobonen koffiemachines. Dagelijks drinken de medewerkers van de Gemeente Oldenzaal heerlijke Rainforest Alliance gecertificeerde koffiebonen uit Brazilië, Honduras en Oeganda.

Recyclebaar drinksysteem

De bekers die de gemeente gebruikt zijn Close Future koffiebekers van Coffee Fresh. De bekers worden na meermaals gebruik ingezameld in speciale, bij de koffiemachine staande, bekerafvalbakken. De bekers worden direct in een doos verzameld en als de doos vol is wordt deze klaargezet voor afhaling. Eens in de zoveel tijd worden de bekers opgehaald en uiteindelijk verwerkt tot hygiënepapier.

Koffiedik recycling

Het koffiedik dat in de machine wordt opgevangen na het zetten van een kopje koffie wordt door middel van Close Future koffie recycle service ingezet als nieuwe grondstof. Van het koffiedik worden bijvoorbeeld zeepjes, plantenpotten of koffiekopjes gemaakt.

Duurzaamheid uitstralen

De koffiemachines staan op meerdere plekken op een Close Future koffiemeubel. Dit koffiemeubel bestaat voor 95% uit gerecycled afvalplastic. Met dit koffiemeubel heeft de Gemeente Odenzaal in de centrale hal van het gemeentehuis een sfeervolle en opgeruimde koffiecorner gecreëerd voor wachtende bezoekers. Deze koffiecorner draagt bij aan een positieve duurzame koffiebeleving.

SROI

Gemeente Oldenzaal hecht veel waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om deze reden hebben zij social return opgenomen in hun Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Daarbij hopen zij de volgende beoogde effecten te bewerkstelligen:
  • Creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt;
  • Verbeteren van de (regionale) leefbaarheid;
  • Bevorderen en versterken van de strategische samenwerking tussen overheden, regionale werkgevers en opleidingsbedrijven;
  • Lastenverlichting op het uitkeringsbestand en de re-integratiemiddelen.
Deze ambities passen goed bij Coffee Fresh. Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is een speerpunt bij Coffee Fresh. Wij maken ons sterk voor een vitale bedrijfscultuur waarin mensen hun werk als zinvol en plezierig ervaren. Dat geldt ook voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen bij Coffee Fresh gelijke kansen. Op dit moment heeft 7% van onze medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast promoten wij actief de inzet van medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt bij onze gesprekspartners.

Rondleiding langs de koffiehoeken

Ruud en Jorieke nemen mij mee op een tour langs een deel van de koffiemachines in het gemeentehuis. Het is mooi om te zien dat duurzaamheid in elke koffiehoek wel terug komt, bijvoorbeeld in de vorm van gescheiden afvalbakken, koffiemeubels van gerecycled plastic, informatie over gecertificeerde koffie, houten roerstaafjes en koffiebeker inzamelbakken.

Duurzame toekomstplan

Aan het eind van ons gesprek vertelde Ruud over de toekomstplan van de Gemeente Oldenzaal op het gebied van duurzaamheid. “De Gemeente Oldenzaal trekt een eigen plan. Ze wil verder gaan dan anderen gemeenten in de omgeving en daarmee vooruitstrevend in Regio Twente.

Na de rondleiding bedank ik Jorieke en Ruud voor hun tijd en het leuke gesprek. Ik heb nu een goed beeld van hoe belangrijk koffie en duurzaamheid zijn voor Gemeente Oldenzaal. En ik ben trots dat wij deze klant van goede duurzame koffie mogen voorzien.