Op FSC Friday vieren wij de bossen

    21 september 2021
    3 minuten leestijd

Wij vieren deze week "FSC Friday". Wij vinden het belangrijk het bewustzijn met betrekking tot verantwoord bosbeheer te vergroten en de belangrijke relatie tussen klimaatverandering en bossen te benoemen.

Waar staat FSC voor?

FSC (Forest Stewardship Council) is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties.
FSC Friday 24 september 2021
Verantwoord bosbeheer

Welke eisen stelt FSC?

  • Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden worden met rust gelaten.
  • De formele en traditionele rechten van de lokale bevolking op land en hulpbronnen worden erkend en gerespecteerd.
  • De biodiversiteit, unieke ecosystemen en andere ecologische en landschappelijke waarden van het bosgebied worden in stand gehouden en beschermd.

Verantwoorde werkomstandigheden

Behalve eisen voor bosbeheer en houtkap, hanteert FSC ook sociale eisen. FSC zorgt voor voldoende loon en verantwoorde werkomstandigheden voor de bosarbeiders. Dat helpt armoede tegengaan en voorkomt dat bewoners, om te kunnen overleven, moeten overgaan tot illegale houtkap en platbranden van bos voor landbouwgrond.
Boomstammen opgestapeld
FCS gecertificeerde bossen en bosbeheer

Klimaatvoordelen van FSC

Ongeveer 15% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt door ontbossing. De CO₂ die in de loop van tientallen, honderden jaren door bossen is opgenomen komt dan vrij. FSC-bosbeheer voorkomt die uitstoot, het bossysteem blijft intact en kan doorgaan met CO₂ opnemen. Als FSC-gecertificeerd hout wordt toegepast, dan blijft de door de boom opgenomen CO₂ ook grotendeels vastgelegd in het product of het gebouw gedurende de gebruiksduur.

Coffee Fresh maakt bewuste keuze

Wij maken bewuste keuzes om onze producten maatschappelijk verantwoord in te kopen en een actieve duurzame ketenpartner te zijn. Wij zijn altijd op zoek naar duurzame alternatieven en producten duurzaamheidskeurmerk, zoals bijvoorbeeld het FSC keurmerk. De laatste jaren hebben wij op deze wijze veel nieuwe duurzame producten aan ons assortiment kunnen toevoegen.
Close Future logo

Producten met het FSC keurmerk

Al jaren worden onze Coffee Fresh koffiebekers gemaakt van FSC-mixed papier. FSC-mixed betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos. Daarnaast is een groot deel van onze Clean Fever papierwaren lijn FSC gecertificeerd, denk hierbij aan handdoekpapier, toiletpapier en poetspapier. Ook onze alternatieven voor plastic roerstaafjes, bamboe roerstaafjes of kraftpapieren roerstaafjes, zijn FSC gecertificeerd. Onze Coffee Fresh bamboe roerstaafjes zijn gemaakt van 100% FSC gecertificeerd bamboe, dit garandeert dat het bamboe volledig uit verantwoord beheerde bamboe plantages komt.
Bamboe roerstaafjes

Ook verpakkingsmateriaal en verzenddozen zijn gecertificeerd

De vormgeving van alle visuele aspecten binnen onze organisatie wordt door onze eigen marketing en development afdeling ontwikkeld. Door de kennis en ervaring van onze inhouse-experts kunnen wij op snelle en efficiënte wijze onze Coffee Fresh producten verduurzamen. Zo hebben wij de laatste jaren een groot deel van onze papieren dispensers voor bijvoorbeeld suiker- en melksticks verduurzaamd en voorzien van een FSC keurmerk.
Daarnaast hebben wij een groot aantal omdozen van onze producten en verzenddozen voorzien van zowel een Close Future als van het FSC mixed logo. Onze dozen waren al gemaakt van FSC karton maar wij vinden het erg belangrijk dit ook uit te dragen.

Benieuwd welke producten voorzien zijn van een FSC keurmerk?

Wij hebben alle FSC gecertificeerde producten in onze webshop staan. In onze webshop kun je gemakkelijk zoeken en filteren, waardoor het nog makkelijker wordt om duurzame producten te vinden.
Webshop van Coffee Fresh