Waarom is de koffieprijs gestegen?

    02 augustus 2022
    3 minuten leestijd

Je hebt het vast gemerkt, de afgelopen maanden is de koffieprijs flink gestegen. Maar waardoor dit komt is voor veel mensen onduidelijk. Wij willen hier graag meer over vertellen. De koffiemarkt is volatiel. Koffieplanten zijn erg gevoelig voor weersomstandigheden, en een groot deel van de productie concentreert zich in enkele landen.

Grondstofprijzen

De grondstofprijzen van koffie, de ongebrande groene koffiebonen, zijn verdubbeld. Zowel de Arabica als ook de Robusta bonen. Dat komt onder andere doordat de grootste koffieproducent ter wereld, Brazilië, afgelopen jaar kampte met ernstige droogte en onverwachte nachtvorst. Boeren hadden hierdoor een lagere oogstopbrengst en dit heeft gezorgd voor een tekort in het wereldwijde aanbod. De huidige koffieprijs laat daardoor een opwaartse beweging zien.

Onrust en lockdowns

Het vorig jaar waren er in veel landen van oorsprong lockdowns in verband met de COVID-19 pandemie. Deze lockdowns zorgden ervoor dat arbeiders niet naar de plantages konden om te oogsten. Daarnaast was er in sommige landen, zoals Colombia, veel sociale onrust en havenstakingen. Daardoor liep de verscheping van koffiebonen vertraging op.

Hogere transportkosten

Koffie wordt vanuit Zuid-Amerika, Azië en Afrika per boot naar Europa gebracht. De koffie is opgeslagen in containers en de prijzen van deze lege containers zijn 700% gestegen. Daarnaast is de brandstofprijs de laatste tijd flink gestegen. Ook dat resulteert in een hogere koffieprijs.

Verpakkingskosten

Naast de grondstofprijzen voor koffie zijn de grondstofprijzen voor verpakkingsmaterialen ook gestegen. Jouw (gebrande) koffie zit verpakt in een plastic zak die in een grotere doos zit. Door de grote vraag naar karton zijn de prijzen van veel verpakkingen gestegen.

Open en transparant

Wij schrijven graag positieve verhalen over koffie. Maar helaas is dit een sombere boodschap. We vinden het wel belangrijk om transparant te zijn en je eerlijke informatie te geven. Vandaar deze blog over de gestegen koffieprijzen.
fancybox loading gif