Waarom kiezen voor Fairtrade?

    31 oktober 2023
    4 minuten leestijd

Twee keer per jaar staat een week in het teken van Fairtrade. De Nationale Fairtrade Week is een landelijke campagneweek om het belang van eerlijke handel onder de aandacht te brengen. 

Ook wij staan graag even stil bij de noodzaak en toegevoegde waarde van het kopen van Fairtrade producten. Wij leggen graag uit wat Fairtrade is en hoe Fairtrade het verschil maakt voor onder andere koffieboeren. En waarom het kiezen voor Fairtrade bijdraagt aan een duurzame samenleving.

Het keurmerk

Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging. Veel mensen denken dat Fairtrade alleen over koffie gaat. Aanvankelijk betrof het keurmerk inderdaad alleen koffieboeren. Maar inmiddels gaat het over veel meer producten, van bananen tot chocolade, van thee tot wijn. Het keurmerk staat inmiddels op 27 duizend producten in 120 landen.
Fairtrade keurmerk

Wat is Fairtrade?

Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen. Het zorgt er voor dat zij kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. In Azië, Afrika en Zuid-Amerika verkeren veel kleinschalige boeren nog steeds in onzekerheid over hun inkomen. De fluctuerende wereldmarktprijs, armoede en uitbuiting zijn elke dag weer een bedreiging voor de boeren en arbeiders. De standaarden van Fairtrade zijn gericht op een beter bestaan voor deze arbeiders en boeren.

Eerlijke prijs

Boerencoöperaties aangesloten bij Fairtrade krijgen een eerlijke prijs voor hun waar, een prijs die leidt tot een hoger en stabieler inkomen. Daarnaast krijgen de coöperaties een extra premie, die zij kunnen besteden aan bedrijfsontwikkeling, zoals het verbeteren van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur.
Koffieboeren fairtrade koffie

Klimaatsverandering

Elke dag lekkere koffie? Tegenwoordig nog erg vanzelfsprekend, maar straks wellicht niet meer. De effecten van klimaatsverandering zijn een groot gevaar voor koffieboeren. Verschillende instanties waaronder Fairtrade werken samen om de effecten van klimaatsverandering te identificeren.

Door het onderzoeken van de risico’s, kansen en maatregelen kan de kwaliteit van de koffieteelt in de toekomst blijven bestaan. Naast de klimaatsverandering wordt er ook gekeken naar andere invloeden op de koffieteelt, waaronder de ontbossing en ziektes. Door de Fairtrade-premie kunnen coöperaties investeren in trainingen die boeren en arbeiders leren om te gaan met deze veranderingen.

Fairtrade koffie van Coffee Fresh

Coffee Fresh heeft niet alleen aandacht voor de kwaliteit van de koffie, maar ook voor de mens achter het product. Wij vinden het belangrijk om zelf ook te investeren in een duurzame samenleving. Vandaar dat onze medewerkers elke dag weer biologische Fairtrade koffie drinken. Daarnaast is er ook rekening gehouden met de ingrediënten voor in de koffie, denk hierbij aan Coffee Fresh fairtrade suiker sticks en biologisch gecertificeerde melk. Wij drinken uit CO2-neutrale bekers, roeren met houten roerstaafjes en nemen af en toe een lekker Fairtrade koffiekoekje.

Fairtrade koffie loont voor elk bedrijf

Steun ook koffieboeren in Azië, Afrika en Zuid-Amerika door te kiezen voor fairtrade koffie. Op deze manier kunnen wij samen strijden tegen de effecten van klimaatsverandering op de gewassen. Zo hebben boeren en arbeiders kans op een stabiel en eerlijk inkomen en kan iedereen in de toekomst blijven genieten van een heerlijke kop koffie.

Tijd om ook jouw collega’s kennis te laten maken met Fairtrade koffie?

Maak dan nu een afspraak met een van onze koffiekenners. Zij laten u kennis maken met niet alleen duurzame, maar vooral ook goede en lekkere koffie. Dat zullen je medewerkers en klanten waarderen! Daarnaast draagt het bij aan een positief en duurzaam imago, het laat zien dat jullie maatschappelijk verantwoord ondernemen.
fancybox loading gif