Wat is de beste zetmethode voor koffie op het werk?

    13 april 2021
    5 minuten leestijd

Nederlanders drinken gemiddeld 2,4 koppen koffie per persoon per dag. Omgerekend is dat gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar. Voor het zetten van al deze koffie, thuis of op het werk, zijn er veel verschillende koffiemachines verkrijgbaar met verschillende zetmethodes.

De beste zetmethodes voor koffie op het werk zijn: espressobonen, freshbrew en instant. Wij leggen dit graag verder uit.
Johnny Fresh is een echte koffiekenner

3 belangrijke zetmethodes

In de zakelijke wereld zijn er over het algemeen 3 belangrijke zetmethodes te benoemen; espressobonen, freshbrew en instant. Over smaak valt niet te twisten, dus zeggen wat het lekkerste smaakt is niet te doen. Maar wij kunnen wel informatie geven over de verschillende zetmethodes zodat jij kan kiezen welke zetmethode het beste past bij jouw organisatie.

Espresso bonen

Eén van de meest populaire zetmethodes van dit moment maakt gebruik van verse koffiebonen. Bij deze zetmethode worden de verse koffiebonen vlak voor het moment van koffiezetten gemalen. Door de verse maling komen bijna alle aroma’s van de koffie in je kop koffie. De smaak is hierdoor vaak intenser is dan bij filterkoffie of instantkoffie.
koffiebonen
koffiebonen in de hand

het zetproces van koffie

Het proces van het in contact brengen van gemalen koffie met heet water, onder hoge druk, moet in elk detail goed zijn om een lekker resultaat te krijgen. Afhankelijk van de dosering en de hoeveelheid water kan je met een kilo koffiebonen gemiddeld 125 kopjes koffie maken (120 cc kopje koffie). Bij elke koffiemelange hoort een eigen afstelling van de koffieautomaat. Wisselen tussen koffiemelanges zonder de afstelling aan te passen is daarom dan ook niet aan te raden.

de zettijd van koffie

Het zetten van één kopje koffie met een espressobonen koffieautomaat duurt ongeveer 30 seconden. Dit wordt gemeten van het moment ná het malen tot het moment dat de koffie is uitgegeven. Het water heeft namelijk ongeveer 30 seconden de tijd nodig om alle smaakstoffen uit de gemalen koffiebonen te halen. Het is dus niet mogelijk dit zetproces sneller te laten verlopen, want dan ontstaat er een onder-extractie die resulteert in een zure slappe koffie.
zettijd van koffie

Freshbrew koffie

Freshbrew koffie is eigenlijk vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie. Freshbrew koffie is speciaal ontwikkeld voor koffiemachines met een filterzetsysteem, waarbij de maling van de koffie net iets anders is dan de gewone standaard zetkoffie. Een freshbrew koffieautomaat is een automaat met een filtersysteem dat veelal gebruik maakt van een papierfilter, maar er zijn ook freshbrew automaten met een papierloze filter. De koffieautomaat bereidt ieder kopje koffie van filterkoffie en het wordt direct 'gezet' in de koffieautomaat.

freshbrew koffie

koffiezetten met een freshbrew koffieautomaat

Het zetproces van een freshbrew koffieautomaat met papierfilter is vergelijkbaar met een elektrisch koffiezetapparaat. In de koffie canister zit gemalen koffie. Per kopje koffie komt er een hoeveelheid gemalen koffie in de koffiebrewer. De koffiebrewer heeft een papieren filterrol, waar de koffie op terecht komt. Daarna wordt er water toegevoegd en kan de koffie even trekken. Vervolgens komt de koffie door de uitloop in je kopje. Het koffiedik op het filterpapier valt aan het eind van het zetproces in de afvalbak. Dan is de machine klaar voor de volgende kop koffie.

de zettijd van freshbrew koffie

Het zetten van één kopje koffie met een freshbrew koffieautomaat duurt ongeveer 20 á 25 seconden. Dit wordt gemeten van het moment van doseren tot het moment dat de koffie is uitgegeven. Het water heeft namelijk ongeveer 15 seconden de tijd nodig om alle smaakstoffen uit de gemalen koffiebonen te halen. Het is dus niet mogelijk dit zetproces sneller te laten verlopen, want dan ontstaat er een onder-extractie die resulteert in een zure slappe koffie.
grote beker koffie van Starbucks
instant koffie

Instant koffie

De laatste maar wel snelste zetmethode die wij willen bespreken is instant koffie. Ook wel oploskoffie genoemd en wordt gemaakt van vers gezette koffie. Deze vers gezette koffie wordt vervolgens gedroogd, waardoor er een koffie extract overblijft. Door een vriesdroogmethode wordt er een instant korrel van gemaakt. Doordat het proces in zeer korte tijd plaatsvindt, blijven de koffiearoma’s bewaard
De instant koffie komt in de koffiemachine in aanraking met heet water en wordt op deze manier weer koffie. Het is een snelle en makkelijk methode om koffie te zetten. In organisaties met korte pauzes en veel werknemers is instantkoffie vaak dé oplossing. Vooral piekmomenten zijn goed op te vangen met instant koffie, omdat ieder kopje snel wordt gezet.

de zettijd van instant koffie

Het tijd van zetten van één kopje koffie met een instant koffieautomaat is afhankelijk van het type automaat en de dosering. Maar het is zeer snel, het duurt gemiddeld 7 á 10 seconden. Dit wordt gemeten van het moment van starten tot het moment dat de koffie is uitgegeven.
instant koffie van Nescafé
Cappuccino maken

Zo word je koffiekenner

Wil je graag meer leren over de verschillende zetmethoden voor koffie op het werk of voor zetsystemen in de horeca of thuis? Dan hebben wij dé pagina voor jou. Ontdek hier alles wat je moet weten over koffie en word koffie expert.
fancybox loading gif