Wat is de oogsttijd van koffiebonen?

    25 mei 2021
    2 minuten leestijd

De oogst van koffiebonen hangt af van de plek waar deze worden verbouwd, maar ook van de variëteit van de koffieplant. De oogsttijd van koffiebonen is daarom voor elk land en regio anders. 

Koffie wordt verbouwd in de bonengordel

Koffie wordt verbouwd rond de evenaar in de zogenoemde bonengordel. Deze bevindt zich tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. De bonengordel kent namelijk het perfecte klimaat voor koffiebonen. Vruchtbare grond, op grote hoogte in een tropisch klimaat, met een droog én een nat seizoen.

Ligging rondom de evenaar is belangrijk

In deze bonengordel zijn de oogsttijden afhankelijk van de de geografische ligging ten opzichte van de evenaar. Ten noorden van de evenaar vindt de oogst plaats tussen september en februari. Ten zuiden van de evenaar vindt de belangrijkste oogst plaats in april en mei alhoewel deze kan voortduren tot augustus. Landen het dichtst bij de evenaar kunnen het gehele jaar door oogsten, vooral als de plantages het voordeel hebben van verschillende hoogtes.

De bonengordel

Top 5 koffieproducerende landen

In een eerder blogitem heb je kunnen lezen wat de top 5 koffieproducerende landen zijn. Laten wij eens kijken naar de oogsttijden in deze landen:

  • Brazilië: oogsttijden in Brazilië zijn van mei tot augustus.
  • Vietnam: oogsttijden in Vietnam zijn van november tot maart.
  • Colombia: oogsttijden zijn het gehele jaar door omdat er in Colombia veel microklimaten zijn.
  • Indonesië: oogsttijden in Indonesië variëren per eiland, bv van oktober tot maart op Sumatra en van juni tot oktober op Java.
  • Ethiopië: oogsttijden zijn van november tot februari.

Lees meer over de verschillende landen op onze koffiekennis pagina. Hier vertellen wij je alles over koffie, zodat jij een echte thuis-barista kan worden. 
Handgeplukte koffiebonen voor de beste kwaliteit

Hoe worden koffiebessen geoogst?

Zoals je kan zien is de oogsttijd van koffiebessen dus erg verschillend. Ook de manier van oogsten hangt af van de geografische ligging en de natuurlijk de koffieproducent. Op makkelijk begaanbare plantages wordt er wel eens gebruik gemaakt van machinale oogst.

Maar veelal wordt er gekozen voor een handpluk methode. Deze methode is erg arbeidsintensief maar levert een betere kwaliteit koffie op. Bij handmatig oogsten plukken de arbeiders alleen de rijpe rode bessen. De arbeiders zorgen ervoor dat onrijpe, zieke of overrijpe bessen niet in de oogst terechtkomen zodat de uiteindelijke koffiekwaliteit hier niet onder lijdt.