Wat is een barista?

    22 augustus 2023
    2 minuten leestijd

Tegenwoordig hoor je de term barista steeds vaker. Maar wat is dat en wat doet een barista? Wij geven je de antwoorden.

Kort gezegd: Een barista is een koffiespecialist die bijvoorbeeld een verfijnd kopje koffie, espresso of cappuccino maakt in een koffiebar. Barista is een Italiaans woord voor barkeeper. Maar terwijl een barista in Italië allerlei soorten dranken serveert, verwijst het woord in andere landen naar een persoon die voornamelijk op espresso-gebaseerde dranken bereidt en serveert.

Hoe bereidt een barista espresso-gebaseerde dranken?

Laten wij de handelingen van een barista voor de bereiding van bijvoorbeeld een espresso of een koffie eens doorlopen.

Opwarmtijd

Allereerst is het belangrijk dat zijn machine opgewarmd is. Bij professionele pistonmachines kan dit soms wel een uur duren. Alles moet warm zijn, zoals de filterdrager, de zetgroep maar ook het porselein.

Distributie en verdeling

Barista’s vullen de filterdrager met gemalen koffie uit de koffiemolen. De koffiemolen is perfect afgesteld op de koffiebonen die er inzitten. De doseerunit in de koffiemolen zorgt ervoor dat er een constante hoeveelheid koffie wordt gedoseerd. De barista egaliseert de koffie en drukt deze vervolgens met een tamper aan.

Doorspoelen

De barista spoelt de “douche” van de zetgroep 2 à 3 seconden met heet water door, voordat hij de filterdrager plaatst. Zo is de zettemperatuur van machine gestabiliseerd en zijn de koffiedeeltjes van het vorige kopje uit de douche gespoeld.

Het zetten

De koffie of espresso wordt direct na het plaatsen van de filterdrager gezet, door een bepaalde hoeveelheid water door de filterdrager te laten lopen. Dit moet direct plaats vinden omdat de koffie anders door de warme temperatuur van de machine “verbrand” en een nare smaak aan de koffie geeft.

Residu

Na het zetten van de koffie gooit de barista de koffiedrab weg in een uitklopbakje. Eventueel veegt hij daarna de filterdrager schoon zodat deze klaar is voor het volgende kopje koffie.

Serveren maar

Het werk van de barista zit er op! De koffie is klaar en kan geserveerd worden.

Schoonmaken

Aan het eind van de werkdag is het belangrijk dat een barista zijn koffiemachine goed schoonmaakt. Ook de koffiemolen moet goed worden schoongemaakt om elke dag de lekkerste koffie te kunnen blijven maken.

Latte art

Naast het zetten van een espresso kan een barista vaak ook andere op espresso-gebaseerde dranken maken. Denk bijvoorbeeld eens aan een latte macchiato of een cappuccino met latte art. Zelf eens latte art proberen te maken? Lees dan ook: Tips voor beginnende barista’s
fancybox loading gif