Wat is het verschil tussen cappuccino en latte macchiato?

    15 augustus 2023
    2 minuten leestijd

Vandaag beantwoorden wij een vraag omtrent het verschil tussen cappuccino en latte macchiato. Hoewel beide espresso en melk bevatten is er wel degelijk een groot verschil.

cappuccino

Een cappuccino is een op espresso gebaseerde drank met opgeschuimde melk. De espresso wordt als eerste gezet om vervolgens de melk op te schuimen en deze toe te voegen aan de espresso.
Coffee Fresh cappuccino
Coffee Fresh cappuccino

Hoe bereid je een goede cappuccino?

Een cappuccino bestaat uit een derde deel espresso, een derde deel warme melk en een derde deel melkschuim. Ga je uit van een 30 ml espresso, dan gebruik je dus ook 30 ml warme melk en een gelijkwaardige hoeveelheid melkschuim. Het maken van een cappuccino begint met een espresso. Vervolgens wordt er melk en melkschuim opgeschonken. Door het schenken ontstaat er een mix van espresso en melk en krijg je een mooi schuimlaag . Het is zelfs mogelijk om leuke figuurtjes te maken, dit staat bekend als latte art.

latte macchiato

Een latte macchiato wordt ook gemaakt met espresso en warme melk. Een latte macchiato heeft in verhouding meer melk dan een cappuccino. Een latte macchiato wordt vaak geserveerd in een groot glas. Het begint met de melk en vervolgens wordt er espresso bij geschonken. Hierdoor ontstaan er mooie laagjes die goed te zien zijn door het glas.

latte macchiato in een hoog glas
Latte macchiato

Wat is het verschil?

De ingrediënten in een latte macchiato zijn hetzelfde als het bereiden van een cappuccino. Het grote verschil tussen deze twee koffievariaties is de volgorde van het toevoegen van ingrediënten. Je begint namelijk bij het bereiden van een latte macchiato met een groot glas opgeschuimde melk en deel warme melk, hieraan voeg je een espresso toe.

Welke variatie je ook kiest, één ding is zeker. Het is allebei genieten!
fancybox loading gif