Wie drinkt er gedecafeïneerde koffie?

    11 oktober 2022
    4 minuten leestijd

Wij schrijven regelmatig over koffie en cafeïne, maar veel minder vaak over decafé. In de volksmond ook wel cafeïnevrije koffie genoemd. Wij zien al een tijd de vraag naar decafé toenemen. Vandaar dat wij eens dieper in gaan op dit onderwerp en uitleggen waar deze trend vandaan komt. Wij beantwoorden de vragen: wat is cafeïne en wat is decafé? Maar kijken ook wie graag decafé drinkt en waarom het de laatste jaren zo populair is. Lees snel verder voor alle antwoorden.

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, thee en chocolade

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, thee en chocolade. Het heeft een opwekkende werking, het stimuleert het centrale zenuwstelsel. Cafeïne houdt ons wakker door het blokkeren van één van de belangrijkste slaap opwekkende moleculen, adenosine. Klinkt ingewikkeld? Dat is het niet!

Wat is decafé koffie?

Decafé of cafeïnevrije koffie is zoals de naam al doet vermoeden koffie zonder cafeïne. Echter, cafeïnevrije koffie is een verkeerde benaming. Er blijft namelijk tijdens het cafeïne extractie proces altijd een kleine hoeveelheid cafeïne achter. Wettelijk is bepaald dat de hoeveelheid cafeïne in cafeïnevrije koffie niet meer dan 0,1% mag zijn (berekend op droge stof). Dat betekent maximaal 1 milligram cafeïne per gram koffie.

 decafé koffie met een koekje
Koppijn door cafeïne

Is cafeïne slecht voor je gezondheid?

In principe is cafeïne, bij een inname met mate, niet slecht voor je. De meeste volwassenen kunnen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder nadelige gevolgen. Maar bij overmatige inname kan cafeïne effect hebben op je slaap. Het kan in sommige gevallen zelf invloed hebben op een gevoel van angst, nervositeit en prikkelbaarheid. Bij sommige mensen kan het zelfs zorgen voor hoofdpijn.

Wie drinkt er gedecafeïneerde koffie?

Sommige mensen zijn gevoelig voor cafeïne en hebben daardoor last van bijwerkingen. Voor deze groep mensen is cafeïnevrije koffie een uitkomst. Tenminste als je van de smaak van koffie houdt. Door decafé te drinken kan je wel genieten van de lekkere smaak zonder de bijwerkingen.

koffie drinken op het werk
Zwanger zijn en koffie

Andere reden voor populariteit decafé

Een andere reden waarom decafé zo populair is heeft te maken met de inname van cafeïne tijdens een zwangerschap. Er wordt geadviseerd dat zwangere vrouwen oppassen met de inname van cafeïne tijdens de zwangerschap. In dat geval is decafé een uitkomst. Maar ook mensen met hartproblemen wordt soms geadviseerd de inname van cafeïne te beperken. Ook voor deze groep is cafeïnevrije koffie een goede oplossing.

Maar de laatste jaren zien wij een stijgende vraag naar decafé. Niet alleen op de consumentenmarkt en in de horeca, maar zeker ook op het werk. Opvallend is dat de vraag niet alleen komt van mensen die om gezondheidsredenen geen cafeïne willen drinken. Vooral millennials vragen vaker naar decafé.

Waarom is decafé koffie zo populair onder millennials?

De millennials, ook wel generatie Y, zijn geboren tussen 1980 en 1995. Deze generatie is opgegroeid in een tijd van technologische vooruitgang en economische voorspoed. Deze generatie kan niet zonder kopje koffie en heeft het liefst een aparte unieke plek om van hun koffie te kunnen genieten. Een hippe koffiehoek waar onder het genot van een kopje koffie een creatieve brainstorm kan plaatsvinden.

decafé koffie is populair onder millennials

Gezonde levensstijl

Deze generatie heeft echter ook een eigen kijk op het leven. Voor millennials gaat gezondheid niet over “niet ziek zijn”, maar over een dagelijkse gezonde levensstijl. Daar past decafé perfect bij. Millennials zijn opgegroeid met het internet en sociale media waardoor zij altijd kunnen zien wat anderen doen, eten en drinken. Trends die ontstaan onder influencers of andere bekende mensen worden snel overgenomen.

Millennials en hashtags

De trend van een gezonde levensstijl is ook goed terug te zien op sociale media. De hashtag #healthyfood heeft al meer dan 70 miljoen resultaten op Instagram net als #healthylifestyle (55 miljoen). Maar ook het aantal posts over duurzaamheid groeien, vooral geplaatst door deze generatie. Wil je als bedrijf deze jongere generatie aantrekken en vasthouden moet je zeker rekening houden met deze trends.
jongeren aan het werk
Koffie en tablet

Duurzaamheid belangrijk onder jongeren

De jongere generaties vinden duurzaamheid steeds belangrijker, zij kiezen steeds vaker voor duurzame producten en voor bedrijven die rekening houden met de wereld en de toekomst. Laat zien dat duurzaamheid in de hele organisatie een speerpunt is, kies bijvoorbeeld voor een geheel duurzaam koffieconcept, met fairtrade koffie, thee, suiker en biologische melk. En natuurlijk een decafé variant!