Tea of Life gaat voor duurzaam

    26 oktober 2021
    3 minuut leestijd

Het verhaal achter Tea of Life

Tea of Life heeft een uitgebalanceerd Fairtrade en biologisch gecertificeerd thee-assortiment, met de nadruk op duurzaamheid. De plantages ontvangen een Fairtrade premie bovenop de reguliere prijs van de producten. Er wordt democratisch beslist waar deze premie aan uitgegeven wordt. Voor arbeiders op plantages komt de Fairtrade premie vaak ten goede aan gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg.

Lokale productie

Tea of Life heeft een bewuste keuze gemaakt om de gehele productie van hun thee in Sri Lanka te laten plaatsvinden. De theeplantages liggen op zo’n 1.500 meter hoogte omdat deze hoogste de meest ideale klimatologische omstandigheden heeft voor het verbouwen van thee. Bij het handmatig plukken van de thee worden alleen de bovenste twee blaadjes en een knop geplukt. Dit zorgt voor de beste kwaliteit thee. De thee wordt direct na de pluk vers verwerkt.
Thee velden in Aziƫ
Tea of life, een heerlijke fairtrade biologische thee geplukt in Sri Lanka

Samenwerken met lokale partijen

Tea of Life werkt met vaste plantages in Sri Lanka waar de thee met de hand wordt geplukt. Daarnaast werken zij met lokale partijen, zodat niet alleen het verbouwen en verpakken van de thee, maar ook het verbouwen van ingrediënten zoals o.a. gember en kaneel in Sri Lanka plaatsvindt. Deze ingrediënten worden ook door lokale boeren verbouwd en verwerkt in de thee van Tea of Life. Daarmee houdt Tea of Life de gehele waardeketen in het land van oorsprong, waarmee wordt gezorgd voor meer werkgelegenheid en de eerlijkste prijs voor de boeren.

Van en voor oorsprong

Aanvullend heeft Tea of Life een eigen stichting, Fair Grouds Foundation, waarmee zij in Sri Lanka de woon- en werkomstandigheden verbeteren op en rondom de theeplantages. Dat doet de Fair Grounds Foundation door middel van financiële en maatschappelijke bijdrages aan projecten waar echt een verschil gemaakt kan worden zoals met onderwijs, huisvesting en gezondheidszorg.

Zo hebben zij al meerdere kinderdagverblijven, community centers en scholen gebouwd. Om precies te zijn, zijn er in de afgelopen jaren de volgende projecten gerealiseerd:
  • 6 kinderdagverblijven
  • 1 medisch kamp
  • 3 speeltuinen
  • 1 gemeenschapscentrum
Tea of Life een eigen stichting, Fair Grouds Foundation,
Tea of life, een heerlijke fairtrade biologische thee

Carbon neutral facility

Op het moment wordt er een audit uitgevoerd op de productielocatie van Tea of Life om vast te stellen of de thee wordt geproduceerd in een carbon neutral facility. Voor 2019 is dit al vastgesteld en hoopt dit voor de komende jaren wederom vast te kunnen stellen. Daarmee kunnen zij op de verpakking claimen dat de gehele productie in een carbon neutral facility heeft plaatsgevonden.

Green Deal

Tea of Life is dagelijks bezig om de impact op het milieu te verminderen. Minder plastic, ongebleekte theezakjes en geen gebruik van nietjes zijn mooie voorbeelden van stappen die zij de afgelopen jaren al gemaakt hebben. In april hebben ze in het bijzijn van de Staatsecretaris van Infrastructuur en Waterstaat de Green Deal ondertekend. Dit betekent een branche-brede overstap naar composteerbare theezakjes. Alle theezakjes van Tea of Life zijn geschikt voor het gft-afval. Een mooie stap naar een duurzame verwerking van deze producten!
Tea of Life, onze nieuwe fairtrade biologische thee