Wij stappen over op bamboe roerstaafjes

    19 maart 2021
    3 minuten leestijd

De Europese Unie stemde eind 2018 in met een verbod op wegwerpplastic vanaf 2021. Op die manier wil men het gebruik van plastic voedselverpakkingen en wegwerpbekers terugdringen. Wij willen ook ons steentje bijdragen en kiezen daarom voor duurzame alternatieven. Hoewel wij onze klanten de keuze willen blijven geven, proberen wij actief duurzame producten aan te bieden.

bamboe roerstaafjes

Alternatief voor plastic roerstaafjes

Ben je op zoek naar een duurzaam alternatief voor de plastic roerstaafjes dan zijn onze bamboe roerstaafjes dé oplossing! Onze Coffee Fresh bamboe roerstaafjes zijn gemaakt van 100% FSC gecertificeerd bamboe, dit garandeert dat het bamboe volledig uit verantwoord beheerde bamboe plantages komt. De dispenser wordt gemaakt van FSC-mixed papier. FSC-Mixed betekent dat zeker 70 procent van de vezels afkomstig is uit duurzaam beheerd bos.

Waarom bamboe?

Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld, na de oogst groeit deze gewoon weer verder. Het duurt een tijdje voor het wortelstelsel is ontwikkeld, maar zodra dit er is blijft bamboe telkens nieuwe scheuten produceren. Dit is natuurlijk heel anders dan het produceren van hout, waarvoor hele stukken bos worden gekapt en het jaren duurt voordat er nieuwe bomen groeien.
Bamboe planten
Bamboe planten

Tot 35% meer zuurstof

Bamboe kan per hectare jaarlijks 200 ton CO2-uitstoot absorberen, terwijl bomen 15 ton CO2-uitstoot per jaar verwijderen. Bamboe absorbeert dus meer koolstofdioxide, wat natuurlijk heel gunstig is voor het milieu. Daarnaast produceren deze planten tot wel 35% meer zuurstof dan andere bomen en planten. Bovendien zijn er geen pesticiden nodig om insecten, virussen, onkruid of schimmels te bestrijden. Het enige wat bamboeplantages nodig hebben, is zonlicht en water. Bamboe heeft dus een lagere milieu- impact dan hout en is daarom een stuk duurzamer.

Goed alternatief

Al met al is bamboe dus een goed alternatief voor hout en plastic roerstaafjes. Wij verwachten dan ook dat bamboe roerstaafjes in steeds meer koffiecorners gebruikt gaan worden. Bamboe roerstaafjes geven namelijk weinig smaak af én nemen minder snel vocht op dan een houten -of papieren roerstaafje. Dat maakt het ideaal voor elke kantine of koffiecorner.
bamboe roerstaafjes

FSC gecertificeerd bamboe

Hoewel bamboe veel duurzame eigenschappen heeft is het belangrijk dat het op de juiste manier wordt geproduceerd. Daarom kiezen wij voor FSC gecertificeerd bamboe. FSC (Forest Stewardship Council) is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties.
verantwoorde bamboe oogst

Welke eisen stelt FSC?

  • Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden worden met rust gelaten.
  • De formele en traditionele rechten van de lokale bevolking op land en hulpbronnen worden erkend en gerespecteerd.
  • De biodiversiteit, unieke ecosystemen en andere ecologische en landschappelijke waarden van het bosgebied worden in stand gehouden en beschermd.

Verantwoorde werkomstandigheden

Behalve eisen voor bosbeheer en houtkap, hanteert FSC ook sociale eisen. FSC zorgt voor voldoende loon en verantwoorde werkomstandigheden voor de bosarbeiders. Dat helpt armoede tegengaan en voorkomt dat bewoners, om te kunnen overleven, moeten overgaan tot illegale houtkap en platbranden van bos voor landbouwgrond.

Verantwoorde werkomstandigheden voor de bosarbeiders

Advies Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

Er zijn een aantal berichten in de media verschenen over het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om zogeheten “bamboe serviesgoed” niet meer te gebruiken. De producten die de NVWA adviseert uit de handel te nemen, zijn gemaakt van melamine (hard plastic) en een kleine hoeveelheid daaraan toegevoegde bamboepoeder. Op de bamboe-producten in het assortiment van Coffee Fresh is dit niet van toepassing. Onze bamboe-roerstaafjes zijn volledig gemaakt van natuurlijk bamboehout en bevatten dus geen melamine.