Skip to content

Wat is freshbrew koffie?

De laatste jaren groeit de vraag naar koffiemachines voor espressobonen, waardoor de populariteit van de freshbrew koffiemachine afneemt.

Maar wat is freshbrew koffie, hoe werkt deze koffiemachine precies en hoe smaakt een kopje koffie uit deze automaat? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé freshbrew kenner bent.

Wat is freshbrew koffie?

Freshbrew koffie is eigenlijk vergelijkbaar met het ouderwetse kopje filterkoffie. Freshbrew koffie is speciaal ontwikkeld voor koffiemachines met een filterzetsysteem, waarbij de maling van de koffie net iets anders is dan de gewone standaard zetkoffie.

Wat is een freshbrew koffiemachine?

Een freshbrew koffiemachine is een machine met een filtersysteem dat veelal gebruikt maakt van een papierfilter, maar er zijn ook freshbrew machines met een papierloze filter. De koffiemachine bereidt ieder kopje koffie van filter koffie en het wordt direct ‘gezet’ in de koffiemachine.

Hoe smaakt een kopje koffie gezet met een freshbrew koffiemachine?

De smaak van een kop koffie uit de freshbrew machine is vergelijkbaar met het ouderwetse kopje filterkoffie. Het heeft een uitgebalanceerde smaak die niet zurig is.

De smaak is echter minder uitgesproken dan een kop koffie gemaakt met verse bonen en de koffie heeft minder complexe aroma’s. Het is een kop koffie die voor veel mensen toegankelijk is.

Hoe werkt het zetproces van een espressobonen koffiemachine?

Allereerst wordt de koffie gemalen in de machine. Door de juiste afstelling van de koffiemachine wordt er voor elk kopje precies genoeg koffie gemalen. De gemalen koffie komt in de brewer en wordt vervolgens aangedrukt. Daarna gaat er onder hoge druk heet water uit de boiler door de gemalen koffie. De koffie komt dan door de uitloop in je kopje. Het koffiedik, ook wel puck genoemd, wordt aan het eind door de koffiemachine in de afvalbak geschoven. Dan is de machine klaar voor de volgende kop koffie.

Hoe lang duurt het zetten van een kopje koffie met een espressobonen koffiemachine?

Het zetten van één kopje koffie met een espressobonen koffiemachine duurt ongeveer 30 seconden. Dit wordt gemeten van het moment ná het malen tot het moment dat de koffie is uitgegeven. Het water heeft namelijk ongeveer 30 seconden de tijd nodig om alle smaakstoffen uit de gemalen koffiebonen te halen. Het is dus niet mogelijk dit zetproces sneller te laten verlopen, want dan ontstaat er een onder-extractie die resulteert in een zure slappe koffie.

Hoeveel consumpties haal je uit één kilo espressobonen?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de dosering en de hoeveelheid water. Maar laten wij voor het gemak rekenen met een uiteindelijk kopje koffie van 120cc, dan kan je met een kilo koffie gemiddeld 125 kopjes koffie maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een freshbrew koffiemachine?

Voordelen

  • Elk kopje wordt vers gezet.
  • Het kopje koffie heeft een toegankelijke smaak, door veel mensen geliefd.
  • Een goede kwaliteit koffie met één druk op de koffieautomaat.
  • Koffie hoeft niet gemalen te worden, de koffiemachine maakt minder geluid.

Nadelen

  • Het zetproces duurt ongeveer 20 á 25 seconden per kopje koffie.
  • Het vergt meer schoonmaak en onderhoud door koffieresidu in afvalbak.

In welk geval is koffie van freshbrew de beste keuze?

Freshbrew is een goede keuze voor bedrijven die willen gaan voor kwaliteit maar waarbij het zetsysteem van bonen te langzaam is. Freshbrew koffie is ook perfect voor mensen die graag een goed gevulde mok of beker willen, aangezien het volume van je kopje koffie met verse bonen koffie vaak kleiner is dan het volume van een kopje freshbrew koffie.

Meer weten?

Benieuwd naar onze koffiemachines, service of dienstverlening? Onze specialist staat klaar om je verder te helpen!

Neem gerust contact met ons op.

Ilona
helpdesk