Colombia

Koffie is al jaren een heel belangrijk exportproduct voor Colombia. Vanaf het begin van de vorige eeuw heeft Colombia hard gewerkt om met marketing een merk neer te zetten. In 1912 waren koffiebonen goed voor 50% van de totale export van Colombia.

Wat is het wereldmarktaandeel?

Colombia heeft op dit moment ongeveer 9% van de wereldmarkt in koffie in handen. En staat daarmee op nummer 3 op de wereldranglijst. Na Brazilië is Colombia de grootste koffieproducent van Zuid-Amerika.
koffie uit Colombia
koffie uit Colombia

Wat is de jaarproductie?

Koffie wordt verhandeld in zakken van 60 kg, ook wel koffiebalen genoemd. De jaarproductie is ongeveer 810.000 ton, wat neerkomt op 11,25 miljoen koffiebalen. In Colombia wordt voornamelijk kleinschalig koffie verbouwd, waardoor het accent op de kwaliteit ligt.

Wat is de verhouding tussen Arabica en Robusta?

Van de totale koffie oogst is ongeveer 95% Arabica koffie. Dit heeft alles te maken met het landschap en klimaat in Colombia. Veel gebieden hebben steile heuvels die het moeilijk maken om koffie te verbouwen. De heuvels zijn ook nog eens gevoelig voor erosie door het gebrek aan bomen. Grootschalig verbouwen van koffie is hierdoor niet mogelijk.
herkomst koffie uit Colombia in zakken
koffiebonen oogsten

Wanneer wordt de koffie geoogst?

Colombia heeft veel microklimaten waardoor de oogsttijd het hele jaar door mogelijk is. Wil je naar Colombia om bij de oogst te zijn, kan je het beste tussen oktober en maart of tussen april en juni gaan. De kans dat de boeren dan aan het oogsten zijn is het grootst.

Wat is het smaakprofiel van koffie uit Colombia?

Colombia heeft op dit moment ongeveer 9% van de wereldmarkt in koffie in handen. En staat daarmee op nummer 3 op de wereldranglijst. Na Brazilië is Colombia de grootste koffieproducent van Zuid-Amerika. Echter hangt het smaakprofiel ook samen met welke wijze de koffie wordt verwerkt na de oogst, hoe de koffie word gebrand en natuurlijk hoe de koffie uiteindelijk wordt gezet. Dit alles heeft invloed op de uiteindelijke smaak van de koffie.
smaakprofiel koffie

Brazilië

vlag van Brazilië
Wij kennen allemaal Brazilië als het grootste land in Zuid-Amerika, maar wist je dat Brazilië op nummer 1 van de wereldranglijst staat als het gaat om de koffieproductie.

Vietnam

vlag van Vietnam
Vietnam is de leider als het gaat om koffieproductie in Azië. En na Brazilië de tweede op de wereldranglijst van koffieproducerende landen.

Colombia

vlag van Colombia
Colombia heeft op dit moment ongeveer 9% van de wereldmarkt in koffie in handen. En staat daarmee op nummer 3 op de wereldranglijst.


Indonesië

vlag van Indonesië
Indonesië heeft een aandeel van 6,3 % van wereldmarkt als het gaat om koffie. Daarmee staan ze op de vierde plaats op de wereldranglijst.


Ethiopië

vlag van Ethiopië
Ethiopië is de bakermat van koffie, hier begon het allemaal. Ethiopië bezit de grootste genetische diversiteit aan koffieplanten en variëteiten van Arabica.

Honduras

vlag van Honduras
Honduras is sinds 2011 de grootste producent van koffie in Centraal-Amerika. Honderdduizenden families zijn betrokken bij de teelt van koffie, vooral op kleine plantages.

India

vlag van India
De koffieproductie in India bevind zich in de heuvels van Zuid-India. Hier telen circa 250.000 boeren koffie op kleine plantages.Oeganda

vlag van Oeganda
Oeganda is koffieproducent nummer twee van Afrika. Het is één van de weinige landen waar zelfs wilde koffie groeit.


fancybox loading gif