Wat zijn espressobonen?

De laatste jaren is er een trend te zien in de vraag naar koffieautomaten voor espressobonen, ook op het werk zien wij steeds meer koffieautomaten die van verse koffiebonen heerlijke koffie zetten.

Maar wat zijn espressobonen, hoe werkt deze koffieautomaat precies en hoe smaakt een kopje koffie uit deze automaat? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé espressobonen koffieautomaat kenner bent.

Wat zijn espressobonen?

Als wij het hebben over espressobonen dan hebben wij het over koffiebonen voor een bonenmachine. Of dit nu een volautomatische koffieautomaat met verse koffiebonen is of een espressomachine voor in de horeca, beide maken gebruik van verse koffiebonen. Deze koffiebonen worden niet gemalen in de fabriek, maar vaak in de koffieautomaat.
Wat zijn espressobonen?
espressobonen canister of container

Wat is een espressobonen koffieautomaat?

Bij deze zetmethode worden de verse koffiebonen op het moment van koffie zetten gemalen in de koffieautomaat. De verse koffiebonen gaan in een canister in de koffieautomaat. De koffiebonen canister is vaak te zien aan de bovenkant van de koffieautomaat. Een koffieautomaat met verse bonen wordt soms ook wel bean-2-cup of bean-2-brew automaat genoemd.

Hoe smaakt een kopje koffie gezet met een espressobonen koffieautomaat?

Door de verse maling komen bijna alle aroma’s van de koffie in je kop koffie. De smaak is hierdoor vaak intenser is dan bij filterkoffie of instantkoffie. De kop koffie uit een espressobonenmachine heeft een mooie crema en de smaak is vergelijkbaar met een kop koffie bij een koffiebar.

Zet je een espresso met een espressobonen koffiemachine dan krijg je een kleine hoeveelheid geconcentreerde koffie met een intense smaak. De espresso heeft ook een mooie crema. De crema bestaat uit vetten en suikers die uit de koffie geperst worden onder hoge druk. De crema moet helemaal dicht zijn en niet te licht van kleur.
verse koffie bonen
koffie zaetten met een espressobonen koffieautomaat

Hoe werkt het zetproces van een espressobonen koffieautomaat?

Allereerst wordt de koffie gemalen in de machine. Door de juiste afstelling van de koffieautomaat wordt er voor elk kopje precies genoeg koffie gemalen. De gemalen koffie komt in de brewer en wordt vervolgens aangedrukt. Daarna gaat er onder hoge druk heet water uit de boiler door de gemalen koffie. De koffie komt dan door de uitloop in je kopje. Het koffiedik, ook wel puck genoemd, wordt aan het eind door de koffiemachine in de afvalbak geschoven. Dan is de machine klaar voor de volgende kop koffie.

Hoe lang duurt het zetten van een kopje koffie met een espressobonen koffieautomaat?

Het zetten van één kopje koffie met een espressobonen koffieautomaat duurt ongeveer 30 seconden. Dit wordt gemeten van het moment ná het malen tot het moment dat de koffie is uitgegeven. Het water heeft namelijk ongeveer 30 seconden de tijd nodig om alle smaakstoffen uit de gemalen koffiebonen te halen. Het is dus niet mogelijk dit zetproces sneller te laten verlopen, want dan ontstaat er een onder-extractie die resulteert in een zure slappe koffie.

zettijd van een koffie gemaakt met verse koffiebonen

Hoeveel consumpties haal je uit één kilo espressobonen?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de dosering en de hoeveelheid water. Maar laten wij voor het gemak rekenen met een uiteindelijk kopje koffie van 120cc, dan kan je met een kilo koffie gemiddeld 125 kopjes koffie maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een espressobonen koffieautomaat?

De laatste jaren hebben verse bonen ook hun intrede gedaan op de werkvloer. Meer en meer bedrijven kiezen voor deze zetmethode, waarbij verse koffiebonen op het moment van koffiezetten worden gemalen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van dit zetsysteem?

espresso in een kopje van boven

Voordelen

  • Het kopje koffie krijgt een intense smaak die erg geliefd is.
  • Er wordt koffie gemalen per kopje koffie, verser kan niet.
  • Het is de beste kop koffie van de beste kwaliteit.
  • Barista kwaliteit koffie met één druk op de koffieautomaat.  

Nadelen

  • Het zetproces duurt wat langer, ongeveer 30 seconden per kopje koffie.
  • Het maakt iets meer geluid door het malen van verse koffiebonen.
  • Het vergt meer schoonmaak en onderhoud.
cafe creme
Franke espressobonen koffieautomaat

In welk geval is koffie van bonen de beste keuze?

Als je wilt gaan voor de beste kop koffie van de beste kwaliteit die lijkt op de koffie die je drinkt bij je lokale koffiebar dan is de keuze voor koffiebonen snel gemaakt. Er moet wel rekening gehouden worden met een langere zettijd en schoonmaaktijd.

Espressobonen

icoon van espressobonen
Als wij het hebben over espressobonen dan hebben wij het over verse koffiebonen voor een bonenmachine.


Freshbrew

icoon van freshbrew koffie
Freshbrew koffie is eigenlijk vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie. Freshbrew koffie is ontwikkeld voor koffiemachines met een filterzetsysteem.

Instant

icoon van instant koffie
Instant koffie wordt ook wel oploskoffie genoemd en wordt gemaakt van vers gezette koffie.fancybox loading gif