Wat is freshbrew koffie?

De laatste jaren groeit de vraag naar koffieautomaten voor espressobonen, waardoor de populariteit van de freshbrew koffieautomaat afneemt.

Maar wat is freshbrew koffie, hoe werkt deze koffieautomaat precies en hoe smaakt een kopje koffie uit deze automaat? Wij geven je antwoord op alle vragen zodat jij straks dé freshbrew kenner bent.

Wat is freshbrew koffie?

Freshbrew koffie is eigenlijk vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie. Freshbrew koffie is speciaal ontwikkeld voor koffiemachines met een filterzetsysteem, waarbij de maling van de koffie net iets anders is dan de gewone standaard zetkoffie.
Wat is freshbrew koffie?
koffie uit een freshbrew koffieautomaat

Wat is een freshbrew koffieautomaat?

Een freshbrew koffieautomaat is een automaat met een filtersysteem dat veelal gebruikt maakt van een papierfilter, maar er zijn ook freshbrew automaten met een papierloze filter. De koffieautomaat bereidt ieder kopje koffie van filter koffie en het wordt direct 'gezet' in de koffieautomaat.

Hoe smaakt een kopje koffie gezet met een freshbrew koffieautomaat?

De smaak van een kop koffie uit de freshbrew automaat is vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie. Het heeft een uitgebalanceerde smaak die niet zurig is. De smaak is echter minder uitgesproken dan een kop koffie gemaakt met verse bonen en de koffie heeft minder complexe aroma’s. Het is een kop koffie die voor veel mensen toegankelijk is.

kop koffie uit de freshbrew automaat is vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie

Hoe werkt het zetproces van een freshbrew koffieautomaat?

Het zetproces van een freshbrew koffieautomaat met papierfilter is vergelijkbaar met een elektrische koffiezetapparaat. In de koffie canister zit gemalen koffie. Per kopje koffie komt er een hoeveelheid gemalen koffie in de koffie brewer. De koffie brewer heeft papieren filterrol, waar de koffie op terecht komt. Daarna wordt er water toegevoegd en kan de koffie even trekken. Vervolgens komt de koffie door de uitloop in je kopje. Het koffiedik op het filterpapier valt aan het eind van het zetproces in de afvalbak. Dan is de machine klaar voor de volgende kop koffie.
kijken op horloge met een kopje koffie

Hoe lang duurt het zetten van een kopje koffie met een freshbrew koffieautomaat?

Het zetten van één kopje koffie met een freshbrew koffieautomaat duurt ongeveer 20 á 25 seconden. Dit wordt gemeten van het moment van doseren tot het moment dat de koffie is uitgegeven. Het water heeft namelijk ongeveer 15 seconden de tijd nodig om alle smaakstoffen uit de gemalen koffiebonen te halen. Het is dus niet mogelijk dit zetproces sneller te laten verlopen, want dan ontstaat er een onder-extractie die resulteert in een zure slappe koffie.

Hoeveel consumpties haal je uit één kilo freshbrew koffie?

Natuurlijk is dit afhankelijk van de dosering en de hoeveelheid water. Om het makkelijk te maken rekenen wij hier met een kopje koffie van 120 cc. Met freshbrew koffie kan je dan van één kilo gemiddeld 145 kopjes koffie zetten.
gebruik een filterapparaat

Wat zijn de voor- en nadelen van een freshbrew koffieautomaat?

Hoewel freshbrew aan populariteit verliest zijn er toch veel liefhebbers van freshbrew koffieautomaten, vooral om de lekkere smaak. Maar wat zijn nog meer voor- en nadelen van dit zetsysteem?
maalgraad van koffie

Voordelen

  • Elk kopje wordt vers gezet.
  • Het kopje koffie heeft een toegankelijke smaak, door veel mensen geliefd.
  • Een goede kwaliteit koffie met één druk op de koffieautomaat.
  • Koffie hoeft niet gemalen te worden, de koffiemachine maakt minder geluid.

Nadelen

  • Het zetproces duurt ongeveer 20 á 25 seconden per kopje koffie.
  • Het vergt meer schoonmaak en onderhoud door koffieresidu in afvalbak.
gemalen koffie
gebruik een filterapparaat

In welk geval is koffie van freshbrew de beste keuze?

Freshbrew is een goede keuze voor bedrijven die willen gaan voor kwaliteit maar waarbij het zetsysteem van bonen te langzaam is. Freshbrew koffie is ook perfect voor mensen die graag een goed gevulde mok of beker willen, aangezien het volume van je kopje koffie met verse bonen koffie vaak kleiner is dan het volume van een kopje freshbrew koffie.

Espressobonen

icoon van espressobonen
Als wij het hebben over espressobonen dan hebben wij het over verse koffiebonen voor een bonenmachine.


Freshbrew

icoon van freshbrew koffie
Freshbrew koffie is eigenlijk vergelijkbaar met het “ouderwetse” kopje filterkoffie. Freshbrew koffie is ontwikkeld voor koffiemachines met een filterzetsysteem.

Instant

icoon van instant koffie
Instant koffie wordt ook wel oploskoffie genoemd en wordt gemaakt van vers gezette koffie.fancybox loading gif