Dé belangrijkste keurmerken in de wereld van koffie
Als consument zie je het steeds meer, keurmerken op je dagelijkse boodschappen. Door de wildgroei aan keurmerken is het vaak lastig om te weten wat een keurmerk inhoudt. Wij leggen onze klanten graag uit wat de keurmerken op onze koffieverpakkingen betekenen, zodat zij altijd een helder beeld hebben van de duurzame mogelijkheden op het gebied van koffie.
Keurmerken makkelijker herkennen
In dit blog nemen wij je mee in de wereld van koffiekeurmerken en leggen wij de belangrijkste keurmerken uit. Hierdoor ga je de keurmerken makkelijker herkennen en wordt de keuze voor duurzame koffie een beetje makkelijker.
De belangrijkste keurmerken voor koffie zijn Fairtrade, UTZ en Rainforest Alliance, Bio label en de in Nederland vrij onbekende 4C code. Lees snel verder om meer te ontdekken over deze keurmerken.
Fairtrade Nederland
Eén van de bekendste keurmerken van Nederland is het Fairtrade keurmerk. Met inmiddels 16 productcategorieën is het assortiment aan fairtrade producten erg breed. Fairtrade helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de keten. Boerencoöperaties die aangesloten zijn bij fairtrade krijgen een eerlijke prijs voor hun waar, een prijs die leidt tot een hoger en stabieler inkomen. De standaarden van fairtrade zijn gericht op een beter bestaan voor koffieboeren en arbeiders op koffieplantages.
UTZ certified en Rainforest Alliance
Hoewel de beide keurmerken op dit moment nog op producten worden gevoerd, zijn UTZ en Rainforest Alliance in 2018 gefuseerd. Samen hebben UTZ en Rainforest Alliance meer dan 45 jaar ervaring op het gebied van duurzame landbouw, bosbeheer en levensonderhoud. De organisaties werken er op dit moment hard aan om één certificeringsprogramma te ontwikkelen met een grotere sociale, ecologische en economische impact. Hiermee krijgen boeren en producenten meer handvatten om hun levensonderhoud te verbeteren en tegelijk het leefgebied waar ze wonen en werken te beschermen.
Biologisch keurmerk
Het biologisch keurmerk kom je steeds vaker tegen, regelmatig kan je dit keurmerk vinden naast een ander keurmerk zoals fairtrade of UTZ. Biologisch is de meest duurzame manier om voedsel te produceren. Bij de teelt van biologische koffiebessen worden geen (chemische) pesticiden en insecticiden gebruikt. Insecten en ziekteverwekkers worden op natuurlijke wijze bestreden. Koffie met een biologisch keurmerk is dus beter voor het milieu en de natuur. Daarmee ook beter voor de koffieboeren.
4C Association
De 4C is een gedragscode voor duurzame koffie, de afkorting komt van de naam Common Code for the Coffee Community. Deze gedragscode biedt een minimum sociale en milieustandaard voor de productie van koffie. Het is vaak een eerste stap richting de strengere standaarden van Fairtrade, UTZ certified en Rainforest Alliance.