Statiegeld op blikjes

    23 maart 2023
    3 minuten leestijd

Vanaf 1 april 2023 zijn wij verplicht statiegeld te heffen op blikjes met het statiegeldlogo. Let op, dit geldt alleen op blikjes met het statiegeldlogo, staat dit logo er niet op dan hoeven wij nog geen statiegeld door te berekenen.

Wij nemen blikjes en PET-flesjes waarop statiegeld is geheven niet retour, omdat wij hier logistiek niet toe in staat zijn. Wij adviseren u het statiegeld door te berekenen aan de eindgebruiker. Deze kan het blikje of flesje inleveren bij één van de verplichte innamepunten (bijvoorbeeld supermarkt of tankstation) en het statiegeld terugkrijgen.

Lees verder voor meer informatie over statiegeld en verplichte innamepunten.

Meer informatie over statiegeld op blikjes

Vanaf 1 april 2023 is er een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. De overheid heeft hiervoor het minimale statiegeldbedrag vastgesteld op € 0,15. Het maatschappelijke doel van het statiegeldsysteem is om waardevol materiaal gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes of overige nuttige toepassing. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het aandeel blikjes in het zwerfafval aanzienlijk.
Statiegeld logo op blik

Wel of geen statiegeld?

Alle statiegeldblikjes zijn voor de consument te herkennen aan het statiegeldlogo. De statiegeldverplichting betreft blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap). De statiegeldverplichting geldt niet voor blikjes met vloeistoffen die niet primair bedoeld zijn om te worden gedronken (zoals limonadesiroop, diksap, soepen of gecondenseerde melk). Eveneens is de statiegeldverplichting niet van toepassing op (conserven-)blikjes voor niet-vloeistoffen zoals knakworsten, groente, etc.

U kunt een statiegeldblikje inleveren wanneer:

 • het statiegeldlogo op het blikje staat;
 • het blikje een onbeschadigde barcode heeft;
 • en het blikje in een goede staat verkeert.

Wat verandert er op 1 april 2023?

 • Vanaf 1 april zullen alle metalen drankverpakking voor blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap) vallen onder één gezamenlijk statiegeldsysteem.
 • Producenten/importeurs zijn verplicht 15 ct statiegeld te heffen op blikjes.
 • Alle blikjes die vallen onder het nieuwe statiegeldsysteem krijgen een nieuw statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code. Ook komen er veel meer innamepunten bij; deels verplicht en deels vrijwillig.

Waar kan je de blikjes inleveren?

Er zijn in Nederland veel verplichte innamelocaties van blikjes. Consumenten kunnen hun blikjes inleveren bij:
 • Supermarkten groter dan 200m2
 • OV-stations met bemande verkoop
 • Bemande tankstations langs de snelweg
 • Grotere cateringlocatie
Daarnaast zijn er ook nog heel veel vrijwillige inname punten. Enkele voorbeelden zijn:
 • Sportaccommodaties
 • Horecagelegenheden
 • Fastfoodketens
 • Bioscopen
Inleveren van blikjes

Wat verandert er voor jouw bedrijf?

Jouw medewerkers kunnen de lege blikjes meenemen naar huis om deze vervolgens bij een innamepunt te in te leveren. Om jouw medewerkers hierover te informeren en hen te bewegen blikjes in te leveren, kan je verschillende campagnematerialen, teksten, beelden en logo’s downloaden van Statiegeld Nederland. Wij verwijzen je graag door naar de toolkit.

Vragen?

Natuurlijk kan het zijn dat je na het lezen van deze informatie nog steeds vragen hebt. Mocht je naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen hebben, dan kan je die altijd aan ons stellen.
fancybox loading gif