Tips voor het inkopen van een koffievoorziening

    22 augustus 2023
    3 minuten leestijd

Tegenwoordig is koffie onmisbaar op het werk. Veel werknemers vinden een goede kop koffie belangrijker dan het lunchaanbod, het jaarlijkse bedrijfsuitje of een laptop van de zaak. Als inkoper / facilitair manager wil je je medewerkers natuurlijk de beste kop koffie bieden. Want uit onderzoek blijkt dat 54% van de werknemers productiever zijn als zij lekkere koffie drinken.

Toch blijkt het voor inkopers vaak lastig te zijn om een passende koffievoorziening te vinden. Wij geven je 6 tips voor het inkopen van een koffievoorziening.

1. Inventariseer de huidige koffievoorziening

Het startpunt van de zoektocht begint bij de huidige voorziening. Wie is de huidige leverancier? Hoelang loopt het contract nog? Hoe is de koffieautomaat bevallen? Wat voor type zetsysteem is het? Voldoet dat nog? Zijn er veel technische problemen geweest? Hoe was de serviceverlening?

Al deze vragen zijn belangrijk bij het zoeken naar een nieuwe koffieautomaat. De antwoorden geven namelijk inzicht in de wensen en eisen voor een nieuwe koffievoorziening.
koffiemachine voor op het werk

2. Bespaar tijd door het formuleren van wensen en eisen

Voor je aan de slag gaat met het uitzoeken van koffieleveranciers, is het belangrijk om zelf op papier te krijgen wat de wensen en eisen zijn. De antwoorden op de vragen hierboven zijn een beginpunt, natuurlijk kun je ook nog na denken over de technische specificaties van de automaat en de consumptie wensen van je medewerkers. Neem de tijd voor deze gedegen voorbereiding, dit zal je later tijd besparen.

3. Durf te veranderen

Veel inkopers zijn bang om veranderingen op het gebied van de koffievoorziening door te voeren. Ondanks negatieve geluiden van medewerkers op de huidige voorziening durven inkopers niet de stap te zetten om te kiezen voor een nieuwe koffieautomaat. Verandering zorgt vaak voor weerstand door angst voor het onbekende, maar een verbetering van koffie kan zeker zorgen voor meer gemotiveerde medewerkers. Dus durf te veranderen in koffie of zetsysteem mits het natuurlijk passend is in de situatie.
medewerker van Coffe Fresh

4. Ga op zoek naar de klik

Bij het kiezen van een nieuwe koffievoorziening draait het niet alleen om de koffieautomaat. Je gaat vaak een contract aan voor een aantal jaar met een leverancier. Het is dan ook logisch dat je op zoek gaat naar een leverancier waar je een goed gevoel bij hebt. Dus kijk niet alleen naar de koffieautomaten op een website van de leverancier, maar ook naar het bedrijf en de mensen achter het bedrijf.

5. Wees klaar voor de toekomst

De wereld om ons heen verandert voortdurend, wij worden steeds bewuster. Ook duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Bij het inkopen van een nieuwe koffievoorziening is het dan ook slim om nu al rekening te houden met de eisen en wensen op het gebied van duurzaamheid binnen je organisatie en je branche. Door nu te kiezen voor een duurzame koffieleverancier, ben je klaar voor de toekomst!

6. Raadpleeg een expert voor maatwerk en advies

Ondanks dat er op internet veel informatie staat over koffieautomaten, is het slim om persoonlijk contact te zoeken met een koffie expert. Die zal je graag informatie geven over de mogelijkheden voor een passende koffievoorziening. Coffee Fresh is een kennisorganisatie met ruim 94 jaar ervaring, de koffie experts van Coffee Fresh geven je tijdens een persoonlijk gesprek alle informatie om een gedegen keuze te kunnen maken.
koffiemachine in Breukelen
fancybox loading gif