9 tips om je werkdag leuker, gezonder en productiever te maken

    22 november 2022
    4 minuten leestijd

Elke dag lijkt hetzelfde, je staat op, ontbijt en gaat naar kantoor. Daar breng je een uur of 8 door en dan op naar huis. Hoe doorbreek je dit patroon en maak je je werkdag leuker, gezonder en productiever? Natuurlijk met koffie!

Vandaag vertellen wij je hoe je een werkdag leuker, gezonder en productiever kunt maken, niet alleen met koffie hoor. Er zijn ook andere dingen die je kan doen die hieraan bijdragen. Lees snel verder.

1 Sport voor het werk

Een gezondere werkdag kan al beginnen bij het moment dat je opstaat, heb je tijd probeer dan in de ochtend al te sporten. Een korte run voor je dag begint zal je de hele dag een goed gevoel geven.

Sport voor het werk
Wandelen tijdens de lunch

2 Wandelen tijdens de lunch

Mocht het niet lukken om voor je werk te gaan sporten, maak je geen zorgen. Er zijn meer mogelijkheden om je werkdag gezonder te maken. Kijk eens bewust naar je eetpatroon. Voorkom dat je achter je bureau je lunch naar binnenschuift, zodat je nog even ondertussen wat af kan maken. Neem de tijd voor je lunch en ga als het kan naar buiten toe. Een korte wandeling tijdens je lunch is een gezonde manier om je dagelijkse hoeveelheid zitten wat te verminderen.

3 Ga eens vaker staan

Nog een manier om een gezondere werkdag te creëren is het bewust kiezen om vaker te gaan staan. Heb je een sta-zit bureau, gebruik deze dan ook. Heb je die niet, probeer dan eens vaker te staan tijdens het praten met collega’s of tijdens het bellen met klanten.
Ga eens vaker staan achter je bureau
Pak vaker koffie, thee of water

4 Pak vaker koffie, thee of water

Loop eens vaker naar de koffieautomaat, dit doorbreekt je zitgedrag en zorgt direct dat je even kan rekken en strekken. Daarna kan je weer vol goede moed aan de slag met een lekker vers kopje koffie of thee. Dit zorgt er ook voor dat je voldoende vocht binnen krijgt, een belangrijk onderdeel van je dagelijkse gezonde bestaan.

5 Maak een to-do lijstje

Productiever worden vraagt iets meer planning. Zorg er voor dat je je taken duidelijk hebt en dat je weet wat je moet doen. Een makkelijk hulpmiddel is een to-do lijstje, dit geeft je werkdag of werkweek structuur. Geef daarin ook prioriteiten aan, wat moet er het eerst af en met welke deadline moet je rekening houden.

Pak koffie en maak een to-do lijstje
Zet telefoon op stil en sluit de inbox van je email

6 Zet telefoon op stil en sluit je email inbox

Wil je echt even focussen, zorg dan dat je zo min mogelijk afleiding hebt. Zet je telefoon even op stil en sluit je inbox van je email zodat je niet telkens afgeleid wordt door de meldingen die op je scherm verschijnen. Check je telefoon en email op specifieke tijden en focus je verder alleen op je taken die belangrijk zijn. Hoewel dit niet voor iedereen mogelijk is, kan het je helpen bij het productiever maken van je werkdag.

7 Praat en lach

Een gemakkelijke manier om je werkdag leuker te maken is door je collega’s beter te leren kennen. Praat dus niet alleen over het werk, maar stel eens vragen. Niet iedereen wil veel los laten over zijn privé leven, maar het tonen van interesse kan je veel opleveren. Het hoeven niet altijd serieuze gesprekken zijn, want ook lachen met je collega’s is erg goed voor het groepsgevoel.

Praat en lach op de werkvloer
Vind inspiratie bij anderen, kijk mee met je collega

8 Vind inspiratie bij anderen

Soms loop je vast in je eigen denkpatroon en kom je niet tot de juiste oplossing. Vraag je collega’s een om hulp, soms geeft dit nieuwe inzichten en leer je nieuwe manieren om bepaalde zaken aan te pakken. Laat je inspireren door anderen en vraag om input. Vergeet ook niet om af en toe een compliment te geven aan een ander, dit geeft niet alleen de ander een goed gevoel maar je zult merken dat je jezelf daarna ook beter voelt.

9 Maak tradities met je collega’s

Misschien doen jullie het al op het werk, maar een leuke manier om je werkweek af te sluiten is een wekelijkste bedrijfsborrel. Of ga voor een traditie van een jaarlijkse bedrijfsbarbecue, dit is ook een gezellig manier om je collega’s op een andere manier te leren kennen. Een keer niet onder het genot van een kopje koffie, maar onder het genot van een biertje, wijntje of toch een frisje.
jaarlijkse bedrijfsbarbecue
fancybox loading gif