Cacao, van boon tot kopje

    28 november 2017
    3 minuten leestijd

Het is herfst, de dagen worden korter en het weer wordt er niet beter op. Wat is dan lekkerder dan met een kopje cacao of chocolademelk uit de koffieautomaat op te warmen? Vandaag vertellen wij over het verhaal achter dat kopje cacao. Waar komt cacao vandaan? Hoe groeit het en hoe maak je er dat lekkere drankje van? Lees hier het antwoord.
Cacaoplanten

1. groeien

Cacao wordt gewonnen uit de vrucht van de cacaoboom, met als officiële naam Theobroma cacao wat ook wel `drank van de goden´ betekent. De cacaoboom geeft gemiddeld na 5 jaar zijn eerste vruchten. Elke boom geeft per jaar zo'n 20-30 cacaovruchten, die als kleine ovale meloenen zowel aan de stam als de takken groeien. In de cacaovrucht zitten de cacaobonen, deze zijn wit en zuur van smaak. Net als met koffie heeft elk land en regio zijn eigen cacaobonen, deze variëren in kwaliteit, kleur en smaak.

2. oogsten

Cacaobomen groeien in landen rond de evenaar en geven het hele jaar vruchten, al wordt er meestal geoogst tussen september en maart. Het duurt ongeveer 5 maand voor de vruchten rijp zijn en geoogst kunnen worden. Het oogsten gebeurt handmatig, met grote hakmessen worden de vruchten losgesneden van de boom en vervolgens opengehakt. In elke cacaovrucht zitten tussen de 30 en 50 cacaobonen met wit vruchtvlees er omheen.

Cacaovruchten oogsten
Na de oogst worden de bonen uit de schillen gehaald

3. verwerken

Na de oogst worden de bonen uit de schillen gehaald en ondergaan ze tweedelig proces. De bonen worden met vruchtvlees en al in manden of in kuilen in de grond opgeslagen en bedekt met bladeren. Zo worden ze vijf dagen bewaard, zodat bacteriën en schimmels de bonen kunnen fermenteren. Na de gisting zijn de bonen van kleur veranderd en hebben ze de karakteristieke chocoladesmaak gekregen. Vervolgens worden de bonen enkele dagen in de zon gelegd om te drogen. Daarna worden ze in grote zakken verscheept naar de fabriek.

4. sorteren

Voordat de bonen naar een fabriek gaan worden ze gesorteerd op grootte en kwaliteit. In de fabriek worden de bonen uitgebreid getest. Er wordt gekeken naar grootte en afwijkingen zoals beschadigingen door insecten of schimmels. De bonen worden ontdaan van deze bonen en gaan door naar het brandproces.
cacaobonen worden gesorteerd door arbeiders
cacao in de fabriek

5. branden

De bonen worden gebrand op een temperatuur tussen de 120°C en 150°C gedurende ongeveer een half uur. Het roosteren is erg belangrijk voor de kwaliteit en de smaak van de cacao. Daarom worden alle bonen gelijkmatig geroosterd, zodat ze niet verbranden. Na het branden worden de bonen samengedrukt waardoor het omhulsel loskomt van de “nib”. De omhulsels worden weggeblazen in een windtunnel waardoor alleen de cacao nibs overblijven.

6. samenpersen

De nibs worden vermalen tot een dikke bruine vloeibare massa, die voor 55 tot 60 % uit cacaoboter bestaat. De massa wordt samengeperst tot de cacaoboter door een zeef loopt en er een soortpoeder achterblijft. Deze poeder wordt vermalen tot cacaopoeder die wij kennen.

Coffee Fresh cacao poeder voor in de automaat
Coffee Fresh cacao

7. verpakken

Aan de cacaopoeder worden nog wat extra ingrediënten toegevoegd zoals melkpoeder en suiker. Vervolgens wordt de cacao verpakt en is het klaar voor gebruik in je koffieautomaat.

8. drinken en genieten

De cacaopoeder kan in de automaat en met 1 druk op de knop heb je een lekker kopje warme choco. Genieten maar!
Bronnen:
1 Nestlé. (2017). Chocolade maken, hoe doe je dat? Nestlé: https://www.nestle-chocolade.nl/nestle-cocoa-plan/nieuws/chocolade-maken-hoe-doe-je-dat
2 Taste for chocolate. (2016). Cacaoboom en -oogst. Taste for chocolate: http://www.tasteforchocolate.nl/cacaoboom-en-oogst
fancybox loading gif