Instant koffie versus verse koffiebonen: de voor- en nadelen

    10 april 2018
    4 minuten leestijd

Vandaag vergelijken wij instant koffie en verse koffiebonen. Beide hebben voor- en nadelen, het hangt af van je organisatie welke soort koffie het beste past.

Wat is instant koffie?

Oploskoffie wordt ook wel instant koffie genoemd en wordt gemaakt van vers gezette koffie. Deze vers gezette koffie wordt vervolgens gedroogd, waardoor er een koffie extract overblijft. Door een vriesdroogmethode wordt er een instant korrel van gemaakt. Doordat het proces in zeer korte tijd plaatsvindt, blijven de koffiearoma’s bewaard.

Wat is instant koffie?

In welk geval is instant koffie de beste keuze?

In organisaties met korte pauzes en veel werknemers is instantkoffie vaak dé oplossing. Vooral piekmomenten zijn goed op te vangen met instant koffie. Instant koffie is verkrijgbaar in zoveel smaken dat er altijd een lekkere koffie te vinden is.

Het voordeel van instant koffie is dus de snelheid

Voordeel van instant koffie

Het voordeel van instant koffie is dus de snelheid. Binnen enkele seconden heb je een lekker kopje koffie. Ook een kan koffie is zo gezet, perfect voor grote evenementen of als er een vergadering is. Dit is naast een snel zetsysteem ook een vrij gemakkelijk te onderhouden systeem. Het kost weinig tijd om de automaat schoon te maken en je hebt geen afval van koffie of filterpapier.

Nadeel van instant koffie

Instant koffie heeft vaak een slechte naam, waardoor mensen van te voren al een licht negatief gevoel hebben. Gelukkig blijkt vaak uit een smaaktest dat de koffie goed gewaardeerd wordt.

Maar vergeet niet dat een van de grootste koffieleveranciers van de wereld groot is geworden met instant koffie, namelijk Nescafé. Dit is wereldwijd het meest gedronken koffiemerk, per seconde worden er gemiddeld 5500 koffiekopjes Nescafé gedronken.

Espressobonen

De laatste jaren hebben verse bonenkoffie ook hun intrede gedaan op de werkvloer. Meer en meer bedrijven kiezen voor deze zetmethode, waarbij verse koffiebonen op het moment van koffiezetten worden gemalen. Door de verse maling komen bijna alle aroma’s van de koffie in je kop koffie waardoor de smaak vaak intenser is dan bij filterkoffie of instantkoffie.

Espressobonen

In welk geval is koffie van bonen de beste keuze?

Als je wilt gaan voor de beste kop koffie van de beste kwaliteit die lijkt op de koffie die je drinkt bij je lokale koffiebar dan is de keuze voor koffiebonen snel gemaakt. Er moet wel rekening gehouden worden met een langere zettijd en schoonmaaktijd.

voordeel van espressobonen

Voordeel van espressobonen

Een barista kwaliteit koffie met één druk op de koffieautomaat. Perfect als je wilt gaan voor kwaliteit. Wil je je medewerkers en klanten het best haalbare aanbieden, dan kies je voor bonen koffie.

Nadeel van espressobonen

Omdat bij deze zetmethode de bonen eerst vers gemalen moeten worden alvorens de koffie gezet wordt, is de zettijd langer dan bij instant koffie. Als er grote hoeveelheden koffie gezet moeten worden kan dit soms een probleem opleveren. Bovendien vergt het zetsysteem met verse bonen meer onderhoud. De schoonmaaktijd is langer omdat elk kopje een residu achterlaat. De afvalbak zal dus eens in de zoveel dagen (afhankelijk van de capaciteit en gebruik) moeten worden geleegd. Om toch aan de vraag van kwaliteit en snelheid te kunnen voldoen hebben wij koffieautomaten die zowel de snelheid van instant kunnen bieden als de kwaliteit van bonenkoffie.

Welke koffieautomaat kies je?

De keuze voor de juiste koffieautomaat is vaak lastig voor een inkoper of facilitair manager. Er is zoveel keuze, dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het slim om advies te vragen bij een koffie-expert. Die kan je helpen met het kiezen van het juiste zetsysteem en de perfecte koffieautomaat voor je organisatie.

Bronnen:
1 Gunnars, K. (2017).13 Health Benefits of Coffee, Based on Science. Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/top-13-evidence-based-health-benefits-of-coffee
2 Koffieweetjes (2017). De invloed van koffie op sportprestaties. Koffieweetjes: https://www.koffie-weetjes.nl/koffie-en-gezondheid/de-invloed-van-koffie-op-sportprestaties/
3 Matthews, S. (2017). The 10 reasons why everyone should drink coffee. MailOnline: http://www.dailymail.co.uk/health/article-5066671/The-10-reasons-drink-coffee.html
fancybox loading gif