Vandaag haal ik koffie voor André

    24 maart 2020
    5 minuten leestijd

Collega André werkt al jaren voor Coffee Fresh. Hij begon als accountmanager buitendienst in april 1999, maar ondertussen werkt hij als new business medewerker. Een vreemde stap zal je denken, maar dat heeft alles te maken met zijn gezondheid.

In 2005 kreeg hij helaas de diagnose MS, dat was een schok. Maar zijn motto is: positiviteit is het beste medicijn.

Tijd voor een persoonlijk gesprek met André Kruiper

Tijd voor een persoonlijk gesprek

André is niet zomaar een collega, hij is een doorzetter. Een vrolijke collega die altijd het positieve van iets inziet. En op die manier is hij ook gaan kijken naar zijn diagnose. Om hier meer over te weten te komen heb ik André op ons kantoor in Breukelen uitgenodigd om een kop koffie te drinken. Want het was wel eens tijd voor een persoonlijk gesprek.

Verkopen zit in zijn bloed

André is begonnen in de retail, maar maakte in 1999 de overstap naar Coffee Fresh, toen nog genaamd Westhoff Automaten. Hoewel hij nog niet veel van koffie wist, zat het verkopen wel in zijn bloed. Hij ging aan de slag als vertegenwoordiger voor de regio Overijssel. Het team was toen nog klein met 4 of 5 mensen op de verkoopafdeling, maar door de jaren heeft hij het team en het bedrijf zien groeien.

Hij vertelt: “Al snel kwam ik er achter dat koffie verkopen over beleving gaat, maar ook het opbouwen van een relatie. Hierin is de mens belangrijk en dat staat binnen Coffee Fresh voorop. Soms ontvang ik via een collega een groet van een klant die ik in het verleden bezocht. Dat is zo mooi, daar krijg ik een glimlach van op mijn gezicht."
Auto
handen schudden in showroom Coffee Fresh

Van vertegenwoordiger naar New Business

"Ik werk nu als new business medewerker, waarbij ik veel bel met potentiele klanten. Een functie die goed past bij mijn ziektebeeld. Want hoewel ik niet snel meer loop, is er niks mis met mijn gedachten of mijn mond.” grapt André.

New business is natuurlijk wel een andere tak van sport als je gewend bent om mensen face-to-face te spreken. Maar ik heb hier ondertussen wel mijn weg in gevonden. Ik werk deels vanuit huis en deels op kantoor. Op kantoor is natuurlijk veel gezelliger omdat je al je collega’s om je heen hebt en af en toe even kan sparren met elkaar. Gelukkig hoef ik geen koffie voor ze te halen, want dat duurt veel te lang! Ach ja, zo heeft MS ook z’n voordelen." vertelt André met een brede lach.

Lopen, fietsen, sporten kan ik niet meer

Ondanks mijn positieve instelling is de achteruitgang al jaren bezig en is de conclusie dat ik veel heb moeten inleveren. Mijn leven is aangepast. Ik kan helaas niet meer de dingen doen met mijn vrouw en 2 dochters die ik in het verleden deed. Lopen, fietsen, sporten kan ik niet meer. Mijn motorfiets heb ik moeten verkopen en ook mijn werk is aangepast. Van fulltime vertegenwoordiger bij Coffee Fresh naar een functie binnen voor een paar uur per week, aangevuld met een uitkering van het U.W.V.

laptop met website van Coffee Fresh
André Kruiper

Positieve persoonlijkheid

Mensen in zijn omgeving beschouwen André als een positieve persoonlijkheid die zeker nooit opgeeft. Dus naast zijn werk zit hij niet stil, voor hem is MS geen eindstation. Jarenlang zocht hij naar mogelijk behandelingen en greep hij alles aan om zijn doel te bereiken: Stilstand, want stilstand is voor hem vooruitgang.

Hij ontdekte in 2016 dat er een mogelijke uitweg is, maar dan moet hij wel naar het buitenland. “Bij 82 procent van de behandelde mensen stopt in ieder geval de MS", zegt André over de behandeling in het buitenland. “Dat was voor mij ook het uitgangspunt, want dan kan ik, met de nodige aanpassingen, mijn dingen blijven doen.”

Grote actie opgezet

In 2017 onderging André de behandeling in Moskou, Rusland. Dat ging niet zomaar, het voorafgaande jaar werd er een grote actie opgezet om geld in te zamelen voor deze behandeling. Er werden veel acties opgericht, van flesseninzamelingen tot oliebollen verkopen, heel Heeten en omgeving deed mee.

Ook kwam er een financiële bijdrage van Coffee Fresh collega’s en bedrijven uit de omgeving. En dat ging niet onopgemerkt, want er werd menig interview door André gegeven. De regiokrant, RTV Oost en zelfs RTL nieuws en SBS6 Hart in Actie, allemaal kwamen ze op bezoek. Alle media aandacht deed de actie goed, het geld kwam binnen en de behandeling kon beginnen.

Oliebollen actie in Heeten
Moskou

De behandeling

Het gaat om een hematopoietische stamceltransplantatie (HSCT) behandeling, waarbij gezonde stamcellen uit zijn eigen bloed worden teruggeplaatst. Het is een zware behandeling waarbij het immuunsysteem door een chemotherapie en herintroductie van stamcellen opnieuw wordt opgebouwd. De behandeling in Moskou gaat goed en André moet daarna in Nederland aansterken.

Hard werken

André werkt sindsdien iedere dag aan zijn lichaam. Hij traint zijn benen bij de fysio om stabieler te worden. En de behandeling lijkt zijn doel te hebben bereikt. “Uit de laatste onderzoeken constateerde mijn neuroloog dat er geen MS-activiteit te zien is in mijn lichaam. Dat betekent dat stopzetting van de MS inderdaad is gerealiseerd. En daar deed ik het voor. Het lopen was en is mijn beperkende factor, dat betekent dat ik nog wel een hulpmiddel nodig heb. Vooruitgang na de behandeling is er zeker wel geboekt, ik heb geen blaasontstekingen meer en ik val niet meer.
Taart bij thuiskomst: "welkom thuis"
Coffee Fresh kopje koffie

Weer aan de slag

Ondertussen is André al weer een tijd aan de slag. Maar hij heeft 1 jaar niet kunnen werken. “Gelukkig hielden leidinggevenden en collega’s wel contact. Ook nu ik weer werk spreek ik er nog regelmatig over. Soms spreek ik een contactpersoon en dan komt dit onderwerp toch wel even aan bod. Dan merk je dat al die jaren relatie opbouwen niet voor niks is geweest. Ik ben ook oprecht blij dat Coffee Fresh mij heeft geholpen; chapeau voor dit mooie bedrijf met een sociaal hart.

Sociaal ondernemerschap

Het verhaal van André past goed binnen het ondernemerschap van Coffee Fresh. Sinds 2019 mag Coffee Fresh namelijk met trots zeggen dat wij Trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) hebben bereikt. Zoals vele mensen al wisten, zetten wij ons al jarenlang in voor goede werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit sociaal ondernemerschap is nu officieel erkend met een PSO-certificaat.
PSO ladder, prestatieladder soccial ondernemen